Fordmods Logo

Engine Re-build.... Whoops! 

 

Page 1 of 1 [ 2 posts ] 

 
 Post subject: Engine Re-build.... Whoops!
Posted: Sun Apr 30, 2006 9:18 pm 
Smokin em up
Offline

Posts: 236

Joined: 1st Sep 2005

Ride: EL Ghia Tickford 5.0

Location: Adelaide
SA, Australia

Built a new motor a few months back. Bolted together the bottom end and bolted the recon head down, had the block at no1 TDC, placed the cam in the journals at no1 TDC, BUT as i tightened down the rockers the cam rotated (maybe 20deg?) without me noticing till the rockers were all torqued down. I tried to turn the crank but it was stuck!! It did turn eventually after a longer bar was found. Stupid me didn't think much of it at the time, kept on going, bunged the motor in, and it's run fine for 6 months.

BUT it blows smoke on decell. would this be the cause? i.e. bent valves or cracked guides? whats the most likely damage? or what else could cause this smoke?

Cheers.

 

_________________

EL Fairmont Ghia 5.0
Sunroof - Leather - 3" Exhaust - 19" GTP's - Tickford Kit

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 30, 2006 9:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3115

Joined: 20th Dec 2004

Ride: Falcon

Location: Adelaide
SA, Australia

If you believe google - valve guides

 

_________________

Stoke me a clipper, I'll be back for Christmas

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 2 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 33 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 4:52 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names