Fordmods Logo

Engine smells hot, temp gauge normal 

 

Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 
 Post subject: Engine smells hot, temp gauge normal
Posted: Fri Apr 21, 2006 12:01 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 1597

Joined: 20th Mar 2005

Ride: EDL Fairmont Wagon/AU XR8 Ghia

Location: Riverstone
NSW, Australia

Hi all

As the thread title says, my wife's EBII S Pack is running hot but the temp gauge is not displaying anything unusual, sitting at between the O & R of "Normal" :roll: . When she gets home, there is a hot oily smell coming from the engine bay. I know things get hot under there but it smells alot hotter than my 90 EA... Has anyone else come across this behaviour and where might I start looking?

Cheers
Bruce

 

_________________

=1994 ED Wagon GLi body/EL Fairmont spec with *ALL* EL running gear.=
Build Thread: viewtopic.php?f=53&t=65695
=1998 EL Futura Sedan - The EF Fairmonts Replacement=
Build Thread: viewtopic.php?f=53&t=106588

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 21, 2006 12:09 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 34

Posts: 134

Joined: 18th Apr 2006

Ride: xh falcon ute

Location: canberra
ACT, Australia

hot n oily hey well obviously have a look for leaks check oil cap is secured properly dipstick in place, also check coolant level, is there is no fluid 2 boil it wont show hot

 

_________________

negelecting my ute to ride my two wheeled rockets

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 21, 2006 12:14 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3115

Joined: 20th Dec 2004

Ride: Falcon

Location: Adelaide
SA, Australia

Check the fluid levels of the power steering and gearbox as well.

Can also go buy a few cans of degreaser and empty them all in your engine bay - wait 10 minutes, then hose it out. It will then be easy to work out if something is leaking.

 

_________________

Stoke me a clipper, I'll be back for Christmas

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 21, 2006 1:01 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 1597

Joined: 20th Mar 2005

Ride: EDL Fairmont Wagon/AU XR8 Ghia

Location: Riverstone
NSW, Australia

Thanks guys

Definitely has coolant and the auto fluid is OK. Will check for other leaks after cleaning the engine and also the PS fluid levels.

Cheers
Bruce

 

_________________

=1994 ED Wagon GLi body/EL Fairmont spec with *ALL* EL running gear.=
Build Thread: viewtopic.php?f=53&t=65695
=1998 EL Futura Sedan - The EF Fairmonts Replacement=
Build Thread: viewtopic.php?f=53&t=106588

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 3:02 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names