Fordmods Logo

Engine start up. 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Engine start up.
Posted: Tue Dec 05, 2006 7:48 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 190

Joined: 30th May 2006

Location: Third Rock From The Sun
Oustide Australia

Are there any precautions for starting an engine that has been sitting for nearly 12 months?

 

_________________

God save Allan Moffat, God bless d**k-Johnson and thank Christ for Marcos Ambrose.........

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 05, 2006 7:51 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 497

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 1989 300ZX Twin turbo Z32

Location: Bardon, Brisbane
QLD, Australia

just check oil (maybe replace if you feel like it) and give her a crank. Thats what I did with my new au motor which was sitting still for a good 6 months

 

_________________

Sold my EB :(
Now got my 300zx :)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 05, 2006 8:24 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 51

Posts: 720

Joined: 18th Sep 2005

Ride: ef fairmont

Location: orange
NSW, Australia

mate when you start it up just let it idle for a while than give it a few short revs and give it a drive nice and slow and than take it to 110ks and 120ks for about 5ks and than back to 100ks than take it home and give it a oil change
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 05, 2006 8:26 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 51

Posts: 720

Joined: 18th Sep 2005

Ride: ef fairmont

Location: orange
NSW, Australia

i also forgot to say check all your hoses for leeks as well or just go over the hole motor while it is idleing
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 05, 2006 11:21 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 190

Joined: 30th May 2006

Location: Third Rock From The Sun
Oustide Australia

Thanks for the advice. :)

 

_________________

God save Allan Moffat, God bless d**k-Johnson and thank Christ for Marcos Ambrose.........

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 09, 2006 8:33 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 190

Joined: 30th May 2006

Location: Third Rock From The Sun
Oustide Australia

I started the engine yesterday it ran for about 10 to 15 seconds just long enough to realise the exhaust wasnt tightened to the catalytic converter, I tightened the exhaust then tried starting again and it would only crank but not turn over. So I fitted new leads, plugs and rotor button but it still won't idle, I am about to replace the coil with a spare one just to eliminate that as being the cause. Any ideas what else could cause it to not want to idle.

 

_________________

God save Allan Moffat, God bless d**k-Johnson and thank Christ for Marcos Ambrose.........

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 09, 2006 11:35 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5589

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

Idle speed controller could be gummed up - give it a clean maybe?

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 8:36 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names