Fordmods Logo

Falcon EL wouldnt start - just turns but no firing 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: Falcon EL wouldnt start - just turns but no firing
Posted: Wed May 02, 2007 12:12 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 48

Posts: 5

Joined: 2nd May 2007

Location: Auckland
New Zealand

Battery all good all inside lights working, radio going, ignition turning and it cranks - but not starting - i smell petrol and the whole engine turns but just not there. what can i check - el futura 96 4L
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 02, 2007 12:20 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2550

Joined: 28th Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF 5 Speed, XH Uterus :P

Location: Hobart
TAS, Australia

CRT LP fuse - has been mentioned in a few threads recently

edit: just reread and saw you said interior lights are working

check coil, distributor, the usual suspects as well

 

_________________

Maloo - Holden's word for ugly.

Last edited by mr_sperm1 on Wed May 02, 2007 12:21 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 02, 2007 12:21 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 2705

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 2009 FG XR6 Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

Check for spark first. Being an EL it has the standard coil that are common to fail (small cracks that moisture enter and then fail)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 02, 2007 12:30 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 48

Posts: 5

Joined: 2nd May 2007

Location: Auckland
New Zealand

great - im not that up to speed with this stuff but I will just remove the spark plug wires 1x1 and check for spark against the engine chassis? and what is a LP Control fuse ? Everything is good inside the car - electrics all working normally in terms of lights and locks - should this be a immobiliser issue and what to do about it. also is there such thing as a solanoid or something ? and water could well have been in the distributor or something as the engine was flushed clean with steam last week
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 02, 2007 12:50 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 48

Posts: 5

Joined: 2nd May 2007

Location: Auckland
New Zealand

WITH THE COIL any special repair or steps to open and can it be cleaned out ?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 02, 2007 12:59 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 598

Joined: 12th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: Modified EA-S Falcon

Power: 142 rwkw

Location: Southern Highlands
NSW, Australia

simply replace the coil - not worth fixing, check ya leads and plugs while ya there mate.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Sorted - cheers guys
Posted: Sat May 12, 2007 12:37 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 48

Posts: 5

Joined: 2nd May 2007

Location: Auckland
New Zealand

Coil and ign switch replaced - all sweet as - cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat May 12, 2007 12:44 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 47

Posts: 23

Joined: 10th May 2007

Ride: EL Falcon

Location: Bayside Brisbane
QLD, Australia

Yeah I had the same No-start problem a few weeks ago and it was the Ignition Coil as well. Must be a common fault on EL as someone suggested

 

_________________

SIGNITURE REMOVED. pics must not exceed 120x500 pixles.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 33 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 4:15 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names