Fordmods Logo

Having some coughing issues and a loud ticking noise. 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Thu Mar 24, 2011 11:44 am 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 20

Joined: 28th Jul 2010

Ride: EF

Location: Up North
NSW, Australia

I have very limited experience with cars and am currently undergoing pre-apprenticeship at tafe. SO bear with me, I have tried searching the forums but cant really come up with my problem.

The problem i have had now for over a few months that has been on/off, When i would go to start the car it would cough and splutter so i would turn it back off and wait anywhere between 30mins to hours and eventually it would crank over fine and i could drive perfectly.

Also sometimes when i would go to take off it would lack the power to even make it to 50km in under 10 seconds. This would mostly happen when i would try and start the car and it would splutter and cough but actually start.

Over time this has gotten worse to the point where i cannot start or drive the car,I got some advice of a friend working for nrma, I put some lifter free in and the car ran fine for a couple of days and then again now it fails to run.

I was learning about spark plugs at tafe so i decided to check mine out and found that everyone had black wet petrol fouling on it.

I replaced all the plugs and it now starts alot better but still coughs and splutters and i can now hear a loud ticking noise.

Car is a Ef Futura has done roughly 230,000k And had a cam upgrade when i bought it aswell as extractors, not sure if that matters

Is there anything i can do myself to diagnose what may be wrong with the car i own a gregorys workshop manual as well as i have collected some technical documents of here and downloaded and extra workshop manual, Except i dont really have any idea where to start looking for the problem.

Any help much appreciated.





EDIT: The wet plugs, could that mean that my engine is getting to much petrol and not enough air failing to make combustion properly.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Thu Mar 24, 2011 12:08 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 326

Joined: 12th Jun 2010

Ride: EL Fairmont

Location: Central Highlands
QLD, Australia

I would be checking the Coil Pack and the Crank Angle sensor. Check your getting a strong blue spark from lead 1 while cranking.

 

_________________

Current ride 2007
ML GLX Dualcab Triton 4x4

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Thu Mar 24, 2011 12:22 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 20

Joined: 28th Jul 2010

Ride: EF

Location: Up North
NSW, Australia

I checked my leads the other day i am getting nice blue sparks from all of them.

What exactly am i checking the Coil Pack and Crank Angle Sensor for just wear or damage, Check the connecting pins are clean and crud free?

Edit: Both are relatively cheap should i replace them regardless?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Thu Mar 24, 2011 12:36 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Smiffpig wrote:
I checked my leads the other day i am getting nice blue sparks from all of them.

What exactly am i checking the Coil Pack and Crank Angle Sensor for just wear or damage, Check the connecting pins are clean and crud free?

Edit: Both are relatively cheap should i replace them regardless?


I would say not just yet with the Coil Pack if you are getting good spark. Crank Angle sensor I'm not sure off so I will let someone else feed you proper information.

You could also check your fuel filter to make sure it isn't blocked or even dirty injectors. I'd personally would replace the filter and see if that makes a difference since it is one of the few cheap items that may cause an issue.

Are you blowing black smoke out the exhaust? Might want to check the MAP sensor to see if the vacuum hose is connected properly without any holes/cracks as well as the sensor plug...might have fallen off for some odd reason.

Work your way from cheap stuff to the more expensive stuff, and if you have enough patience, do one at a time so you can pin point the actual cause.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Thu Mar 24, 2011 12:45 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 20

Joined: 28th Jul 2010

Ride: EF

Location: Up North
NSW, Australia

The problem i have is i have limited funding as im only at tafe and have no job, But i have all the time in the world haha.

There is no black smoke blowing out of the exhaust but there is some liquid that spits when i try and start that smells alot like fuel but isnt more like watered down fuel.

So far

-Crank Angle Sensor
-Fuel Filter - Replace - check fuel lines
-Injectors
-MAP Sensor - Vaccum hose leaks/cracks


It doesn't bother me how long it will take to fix i have owned it for over a year and only driven it for about 4-5 months of that time. I have the patience.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Thu Mar 24, 2011 7:21 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 20

Joined: 28th Jul 2010

Ride: EF

Location: Up North
NSW, Australia

Managed to get my hands down and check the Crank Angle Sensor it is pretty worn the layer protecting the wire is missing at the end and it is all up fairly grimey so i will be replacing that.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Thu Mar 24, 2011 7:42 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 1166

Joined: 31st Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: ef falcon, el fairmont ghia

Location: Christchurch
New Zealand

i'd say coil pack or fuel filter/system. i thought my spark was good to but underload the spark was weak, it coughed etc etc. changed the pack and all is good
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Thu Mar 24, 2011 7:59 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 326

Joined: 12th Jun 2010

Ride: EL Fairmont

Location: Central Highlands
QLD, Australia

Smiffpig wrote:
Managed to get my hands down and check the Crank Angle Sensor it is pretty worn the layer protecting the wire is missing at the end and it is all up fairly grimey so i will be replacing that.


Clean the cas first and also the tone wheel that sits behing the harmonic balancer before replacing it. The gregory's manual will tell you how to test the CAS(You just check the resistance of the sensor)

 

_________________

Current ride 2007
ML GLX Dualcab Triton 4x4

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Sun Mar 27, 2011 11:49 am 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 20

Joined: 28th Jul 2010

Ride: EF

Location: Up North
NSW, Australia

Yeah i have been reading the gregorys manual a fair bit to get an idea of what i have to do.

I can get a new Crank Angle Sensor and Coil Pack in about 2-3 weeks. So i shall see if it makes a difference.

Would it be possible with my current experience to fully rebuild my engine, it would probably take me about 12 months or more. Only asking because i have feelings that its completely rooted.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Sun Mar 27, 2011 7:54 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 1109

Joined: 4th Sep 2009

Ride: 92 EB s

Location: DORRIGO
NSW, Australia

She burnin oil or coolant?
What's ya head gasket like.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Having some coughing issues and a loud ticking noise.
Posted: Sun Mar 27, 2011 8:32 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

May need the injectors done....they may be leaking????

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 35 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 4:25 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names