Fordmods Logo

Heater system problem HELP ME!!!! 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: Heater system problem HELP ME!!!!
Posted: Sun May 27, 2007 4:54 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 27th May 2007

Ride: 95 Ef Fairmont

Location: perth
WA, Australia

hi guys i have this 95 ef fairmont which had a leaking heater tap which i replaced, now the heater system doesnt work (just blows normal temperature air). my mechanic said it could be that there is no vaccum in the system but he wasnt quite sure.
I think its wierd how everything was working and by replacing the heater tap and refilling the radiator no heat is blowing through. I have checked all the hoses and none are leaking or cracked so any reccomendations guys????

help me please im bloody freezing going to work in the mornings!!! :)

cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 27, 2007 9:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 2983

Joined: 15th Apr 2006

Gallery: 5 images

Ride: Falcon

Location: Aberfoyle Park
SA, Australia

i got the same issue. The heater is intermittant as in it works some times but not others.

 

_________________

HOLDENS go like rockets. They fall apart in stages!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 28, 2007 3:28 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 371

Joined: 28th Jan 2005

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

i just fixed mine when it wouldnt blow hot air.
make sure the heater tap is opening, like have someone turn the heater on while your looking at it and see if the tap opens, if so, do the diagnostic thing on the climate control, cant remember the 2 buttons, but that will tell you if all is good or if somthing is stuffed, as well it will calibrate the system so it all fully opens..
that fixed mine up

 

_________________

EF XR8 - 5speed, Extractors & Exhaust

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 28, 2007 11:20 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5587

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

If the water valve is open and you've done a self test on the CC (see tech docos), temp is at 32 degrees, and the two hoses to the heater core are still cold, you'll either have a vapour lock in the cooling system (meaning filling/bleeding the system of air wasn't done properly) or there is a blockage. If your system was working fine before, then I'd guess a blockage is not very likely (but still possible).

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 29, 2007 4:09 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 27th May 2007

Ride: 95 Ef Fairmont

Location: perth
WA, Australia

great i check all that but what is the diagnostic code i have to enter to do the self test. i cant find it in the tech docos?????
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Facebook [Bot], Google [Bot] and 38 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 10:45 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names