Fordmods Logo

HLA rocker issues again 

 

Page 2 of 2 [ 20 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 10:05 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

i doubt the cam will be an issue unless you had one mega dodgey spring.
if the cam was the problem you would have smashed more valves in a much shorted period of time.

when you say the HLA was off centre, do you mean left or right (on the side of the rocker arm) or back to front (facing outwards or inwards to the end of the rocker arm)

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 10:30 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6449

Joined: 11th Nov 2004

efexare wrote:
Tickford, points taken but with all the posts on this site about others buying xyz cam and installing it over a weekend I was hoping for the same. It was a wade regrind and I added 1 extra shim as advised



The problem is those other guys have street cars that very rarely (comparatively speaking) see your kind of revs for any significant period of time. You really can't expect a street engine with street engine parts to do the job of a race engine.

 

_________________

PERMANENTLY BANNED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Tue Aug 24, 2010 5:38 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 1

Joined: 6th Feb 2006

Location: SYDNEY
NSW, Australia

hey don't know if this helps but....... i am in the middle of changing my HLA and have a friend who has done head work all his life....his main tip to me for this job was "make sure the retainers are in the right way, if not the oil will not drain from HLA they will lock up".......not sure what he means just yet, haven't cracked the top of it yet but yeah.....
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Tue Aug 24, 2010 10:20 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1320

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

i'd suggest it's an isolated incident, probably more so due to old valve springs at those sustained rpm's

we've used 4.0's in burnout cars, with various regrind cams and limiters set to upto 6200 rpm and havent had anything let go yet...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Wed Aug 25, 2010 3:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 844

Joined: 12th Aug 2007

Gallery: 22 images

Ride: AU2 XR8 ute & 91 EA bitsa

Location: Melbourne
VIC, Australia

I might as well ask my question since it's related.

I did an EF engine rebuild and the installed a Wade 1673 with stock EF springs. There were no HLA noises and the engine was quiet. During a dyno run, the head started leaking so I fixed it with AU metal head gasket & Hylomar. I had to lift the head off by myself so I removed the rocker gear & cam. After reassembly, the HLAs started chattering and driving the car for 50km still didn't quieten them down. Since then I've:

1. Had the rocker gear on and off 5 times;
2. Bled the HLAs each time;
3. Installed brass restrictors in No. 1, 5 & 7 oil return holes in the block (to increase oil pressure in the rocker gear). This was suggested by an engine reconditioner.
4. Put in some new 10W30 oil (the running in oil was 10w mineral)
5. Installed new HLAs during on the 5th attempt
6. Replace two rockers that cracked around the HLAs
7. Tried adding a 0.5mm shim to the 2 shims in each rocker, but that made the engine run worse (valves not sealing)

Oil pressure is good.

Help, help, help! Can anyone think of anything else that might fix this?

 

_________________

AU2 XR8 with Raptor VL, ported Yella Terra GT40P heads, Scorpion 1.6 RRs, XE264HR-14 Comp Cam, ceramic coated Hurricane Headers, 60lb injectors, Walbro 255, 200cfi cats, 3" exhaust & Snow Performance water methanol injection

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 20 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 3:41 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names