Fordmods Logo

how to run diagnostic on el ecu in a ea.. 

 

Page 1 of 2 [ 27 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: how to run diagnostic on el ecu in a ea..
Posted: Fri Dec 15, 2006 3:40 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi
i posted this in the ecu forum but not getting much of a reply so ive posted it here.........

i want to run diagnostic on a el ecu that i have fitted to my ea ..
because when i put it into self test mode the idle goes up for about 5 seconds like it supose to but after that the idle goes up and down and i cant set the base timing ..when i use the timing light the timing mark will go crazy and you cant get it to stop untill i hold the revs on for about 5 seconds and the timing reads tdc rev it again and it goes to 10 deg and starts going crazy again..

but when its not in self test mode the car runs smooth..

so i tried to conect a test light to the black plug next to the self test plug in the engine bay but nothing happens???

am i doing something wrong???
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 16, 2006 1:24 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 1322

Joined: 21st Dec 2004

Gallery: 40 images

Ride: EF GLi/Ghia bitsa

Location: Melbourne
VIC, Australia

Like I said before, you need to have the EL loom wich incorparates the J port for self test functions, infact I'm suprised it even runs with the EA loom and EL computer.

Gab
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 16, 2006 9:25 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

it runs fine all i had to do was add 3 wire to the ecu plug and it runs ok except that i can seem to be able to run diagnostic on it....
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 21, 2006 5:59 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

so can anyone help me with this problem??

because its a ea it doesnt have the j port...
or if i can find out what ecu pins the j port is conected to and i will wire it in to the ecu???
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 21, 2006 6:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

Prob onto something there champ.

EL 60 pin ECU:

Pin 48 is the is the self test input - needs to be grounded to initiate the test

Pin 17 is the self test output - the +ve output for the LED/multimeter.

Not sure what you should use as the ground for either of these tho???

Pins 40, 60 and 16 are grounds to the ECU...

 

_________________

I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 21, 2006 8:21 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

thanks mate
i tried to do a diagnostic on the ea plug in the engine bay but i got nothing.
as far as i know the self test input and the output on the eb ecu are the same pin numbers as the el..(not sure about ea though) but for some reason im getting no voltage from the engine bay plug.. but the self test input in the engine bay works when grounded.
so i will try to do it from the ecu and see what happens...

thanks again.....
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 22, 2006 3:53 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi....

ok i have given the self test plug in the engine bay a clean and i have got a signal now but the problem is i have no idea on how to get a code number from the sequence of flashes from the led.????(im having a dumb day)

i have recorded these wit my phone cam..
can someone please help me translate the led flashes ?????
here is a video link....
the first one is key on engine off (koeo)

xxxxxxxxxxxxxxxxxx


the 2nd one is with engine running...but its not verry long...

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

i have redone these tests there are new links in my reply below

Last edited by TROY. on Sat Dec 23, 2006 12:42 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 22, 2006 8:29 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

can anyone make any sence of it ???

i went to a auto electrician and they want to charge me $70 just to put it on there diagnostic machine.... wtf i asked why so much they said the machine cost $10,000 and they have to charge that to cover costs of the machine..

so im hoping someone on here can help me out!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 23, 2006 8:40 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 691

Joined: 1st Jun 2005

Ride: EFII Sedan

Location: Brisbane
QLD, Australia

OK - firstly, your LED seems to be switching off when it should be switching on - did anyone else notice this?

On that assumption, I counted the following codes for Engine off:

838 AC Evap sensor circuit pault - shorted positive
521 PSPS - steering not turned during test.
791 Electro drive fan 1 fault
792 Electro drive fan 2 fault
786 Performance indicator light fault
7.. video stopped

That did not make a whole lot of sense, as I've only ever received codes in numerical order. Also, I don't think 521 should pop up during the engine off test.

Key On, Running:

1 - perform goose test now
172 Hego Lean


How have you got your LED wired up, as the light output looks inverted, although still seems to be usable. Perhaps you can take the video again, at a greater distance so as not to introduce any glare?

 

_________________

EF II Sedan
Ex Chaser, Dual Fuel (Impco LPG)
LSD High, 3.23, Black wheels, other shiny bits.

EB II Sedan <--- R.I.P. (Rest in pieces - gone to the wreckers for $50...... bargain!)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 23, 2006 9:09 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

EBGizmo wrote:
OK - firstly, your LED seems to be switching off when it should be switching on - did anyone else notice this?

On that assumption, I counted the following codes for Engine off:

838 AC Evap sensor circuit pault - shorted positive
521 PSPS - steering not turned during test.
791 Electro drive fan 1 fault
792 Electro drive fan 2 fault
786 Performance indicator light fault
7.. video stopped

That did not make a whole lot of sense, as I've only ever received codes in numerical order. Also, I don't think 521 should pop up during the engine off test.

Key On, Running:

1 - perform goose test now
172 Hego Lean


How have you got your LED wired up, as the light output looks inverted, although still seems to be usable. Perhaps you can take the video again, at a greater distance so as not to introduce any glare?


thanks so much for your help..

i will do it again this morning..
i will record it for as long as i can this time
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 23, 2006 9:32 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 691

Joined: 1st Jun 2005

Ride: EFII Sedan

Location: Brisbane
QLD, Australia

Have just finished my code reader program which should help out a lot of people on here with this same problem. If interested, please check out the post in EEC Fuel system forum :)

 

_________________

EF II Sedan
Ex Chaser, Dual Fuel (Impco LPG)
LSD High, 3.23, Black wheels, other shiny bits.

EB II Sedan <--- R.I.P. (Rest in pieces - gone to the wreckers for $50...... bargain!)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 23, 2006 11:14 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

ok
i just did the koeo test again..
my brain is working today lol

http://www.youtube.com/watch?v=6Ac5m1xEfe8
i got these codes
838
521
791
792
786
782
777
778
does that seem right??

and i did a engine running test.

http://www.youtube.com/watch?v=wLfnEDZbYJw

on this one i think the codes are
172
521
167
116
but im not sure about these ones because i had trouble concentrating on the led..
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 23, 2006 11:40 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 691

Joined: 1st Jun 2005

Ride: EFII Sedan

Location: Brisbane
QLD, Australia

The first set registers as legitimate codes (mostly cooling fan codes), but I can't access the second video to look at them. Regardless, the only code that is legit on the engine running set is 211.

 

_________________

EF II Sedan
Ex Chaser, Dual Fuel (Impco LPG)
LSD High, 3.23, Black wheels, other shiny bits.

EB II Sedan <--- R.I.P. (Rest in pieces - gone to the wreckers for $50...... bargain!)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 23, 2006 11:46 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

EBGizmo wrote:
The first set registers as legitimate codes (mostly cooling fan codes), but I can't access the second video to look at them. Regardless, the only code that is legit on the engine running set is 211.


i had trouble reading the engine running codes..
i read them again and edited the post the second video has only just been
uploaded you should be able to access it soon... (crappy youtube!!)

thnx for your help..
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 23, 2006 11:57 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 691

Joined: 1st Jun 2005

Ride: EFII Sedan

Location: Brisbane
QLD, Australia

i got the following for the second video:


1 do goose test now

....fast codes....

116 ECT
172 Hego Lean
521 PSteer not sensed during goose test.
167 no TPS sensed during goose

You can easily get rid of the last 2 faults (hopefully)

when the light goes OUT for the first time after the engine starts, then comes back on, it pauses for a little while waiting for you to goose the throttle (half quick press and release), and also to turn the steering half a turn either way. Once this is done, you'll see the light flash the fast codes rapidly (don't try counting these), then the ECU will throw out the slow codes (the ones you can read)

 

_________________

EF II Sedan
Ex Chaser, Dual Fuel (Impco LPG)
LSD High, 3.23, Black wheels, other shiny bits.

EB II Sedan <--- R.I.P. (Rest in pieces - gone to the wreckers for $50...... bargain!)

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 27 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 28 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 6:04 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names