Fordmods Logo

I just did something stupid.. need advice 

 

Page 1 of 2 [ 29 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:01 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 24th Mar 2011

Ride: Ford EF

Location: Bittern
VIC, Australia

So i was changing the oil today in my rundown ford EF with an AU motor. I placed the jack under the car and started to lift not thinking where id placed the jack respective of the car. Anyway turns out the jack was under the sump and its pushed the engine up an inch or so and the rest of the car dropped down. Just wondering what this could have done to the car.. didnt hear any snapping just the rubber air pipes come from there places. But just wondering possible damage this could have done
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:05 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

an inch is a fair push... id guess possible damage to the sump best to get a mobile mechanic out to give it a once over

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 688

Joined: 4th Mar 2010

Ride: BF Fairmont Ghia & TS Magna

Location: central coast
NSW, Australia

Here is what i would do, try an get get your car up in the air viia axle stands to see if any damage has been done to the sump and if no visible damage to the stump start the car and listen for any vacum leaks.....hope this helps

 

_________________

I don't know what to write in here LOL
Bear's Build Thread

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:07 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 24th Mar 2011

Ride: Ford EF

Location: Bittern
VIC, Australia

and inch would be at worst.. the sump looks ok.. i was just wondering if it could hae damaged the join too the tranny or anything..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 688

Joined: 4th Mar 2010

Ride: BF Fairmont Ghia & TS Magna

Location: central coast
NSW, Australia

read my above post and you should be fine and an inch isn't that far matey so you should be fine.....

 

_________________

I don't know what to write in here LOL
Bear's Build Thread

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:10 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

the car engine went back into place when u took the jack out yeah?

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:19 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 24th Mar 2011

Ride: Ford EF

Location: Bittern
VIC, Australia

here is a picture of the engine mount does that look not right to you? it settled back down when i quickly took the jack down

Image
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 4599

Joined: 30th Aug 2010

Ride: BF XR6,

Location: NEWCASTLE
NSW, Australia

check the sump for any leaks, if it has oil in the motor and the sump isnt leaking it should be fine, many people have lifted their falcons by the sump and the cars are still going strong

 

_________________

BF XR6
xr8 snorkel,typhoon lower snorkel,territory intake pipe,20% underdrive kit,pacemaker extractors,high flow cat,xforce exhaust,t56 conversion hd turbo clutch/ flywheel,m86 3.45 lsd,custom tune187.1rwkw as an auto

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 591

Joined: 28th May 2011

Gallery: 4 images

Ride: EF Futura DUH

Location: central coast
NSW, Australia

NickyG wrote:
here is a picture of the engine mount does that look not right to you? it settled back down when i quickly took the jack down

Image


That looks like the fluid filled section of the mount has deflated so to speak??
Might be the angle but it should be cylindrical.

So it lifted the engine then dropped back down?

 

_________________

1996 EF Futura factory manual
Fully rebuilt engine,Decked, Honed, Bored, Tolerences spot on, Wade 1673, Extractors, 2.5" zorst, 3" CAI, High flow filter, Exedy sports tuff clutch, Chiptorque tune.
Future Mods: A mortgage...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:48 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 24th Mar 2011

Ride: Ford EF

Location: Bittern
VIC, Australia

ok did you see the picture does the engine mount look wrong.. how ccan i tell if the engine mounts are broken.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:49 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 24th Mar 2011

Ride: Ford EF

Location: Bittern
VIC, Australia

yeah it lifted then i was like ahh crap and dropped the jack back down slowly and the engine went back down
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 4:57 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 24th Mar 2011

Ride: Ford EF

Location: Bittern
VIC, Australia

lifted it up the mount on the exhaust side doesnt sit flat but i think it was always like this due to the AU motor.. once i get this dam oil filter off ill fill it up and check for leaks..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 5:07 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

mount looks f**k imo but an easy fix

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 5:12 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 24th Mar 2011

Ride: Ford EF

Location: Bittern
VIC, Australia

yeah to replace you just jack up the engine undo the mount slide it out and put a new one in yeah? its an old car and only has to get me to april of next year. rang up my uncle who helped put the engine in turns out he had to mod it a bit to make it fit.. that would explain the slight wobble at 100km +
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: I just did something stupid.. need advice
Posted: Wed Nov 16, 2011 5:55 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

yep that sounds right but i dont think u have to mod stuff like that to fit an au engine?? can some confirm??? also what u doing with the ef in april next year

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 29 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 2:58 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names