Fordmods Logo

IDLE PROBLEMS 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: IDLE PROBLEMS
Posted: Thu Mar 11, 2010 4:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 627

Joined: 5th Dec 2009

Gallery: 2 images

Ride: GREEN ED XR6

Power: 249 rwkw

Location: CENTRAL WEST QLD
QLD, Australia

car has been running good since the BBM/VCT conversion and i have 1 anoying thing that is bugging me

At idle it will sit about 700rpm but volts drop and motor dies for almost half a second on and off but soon as revs increase to 900rpm or higher it goes away and voltage is up to normal again? ONLY seems to do this at idle hot or cold i cant work it out?, I've replaced plugs, leads, coil, and rotor button but cap is ok not new but ok altho it ran fine before i did the BBM/VCT head and manifold conversion?

Anyone got any light to shed on this?

 

_________________

AU2 engine with Hoppers head/cam performance package & spool rods / CP pistons ,Snort 1200 plenum, T56 Manual & Billet short shifter, Front & Rear Slotted rotors, Pedders lowered suspension, LSD and tuned with EMS stinger 4424 347rwkw THE ED XR6 IS BOOSTED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: IDLE PROBLEMS
Posted: Thu Mar 11, 2010 7:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 627

Joined: 5th Dec 2009

Gallery: 2 images

Ride: GREEN ED XR6

Power: 249 rwkw

Location: CENTRAL WEST QLD
QLD, Australia

anyone have any ideas

 

_________________

AU2 engine with Hoppers head/cam performance package & spool rods / CP pistons ,Snort 1200 plenum, T56 Manual & Billet short shifter, Front & Rear Slotted rotors, Pedders lowered suspension, LSD and tuned with EMS stinger 4424 347rwkw THE ED XR6 IS BOOSTED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: IDLE PROBLEMS
Posted: Thu Mar 11, 2010 7:09 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 358

Joined: 7th Jun 2007

Ride: NA Fairlane / FE LTD

Location: bayswater
VIC, Australia

I would like to know the answer to this aswell, as I have a similar problem. I asume you have cleaned the ISC.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: IDLE PROBLEMS
Posted: Thu Mar 11, 2010 7:12 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 627

Joined: 5th Dec 2009

Gallery: 2 images

Ride: GREEN ED XR6

Power: 249 rwkw

Location: CENTRAL WEST QLD
QLD, Australia

Yes cleand the ISC and replaced it with my original ED one!! did the exact same thing the only thing im left to replace is the dizzy cap but im sure its not it? it will idle smooth enough to balance a 50cent coin on its edge then revs start to drop and half dies no pops out the intake or exhaust just a split second as if its got no power?

 

_________________

AU2 engine with Hoppers head/cam performance package & spool rods / CP pistons ,Snort 1200 plenum, T56 Manual & Billet short shifter, Front & Rear Slotted rotors, Pedders lowered suspension, LSD and tuned with EMS stinger 4424 347rwkw THE ED XR6 IS BOOSTED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: IDLE PROBLEMS
Posted: Thu Mar 11, 2010 8:13 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

try bumping your base idle up a bit...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: IDLE PROBLEMS
Posted: Thu Mar 11, 2010 10:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

could also be your alternator...
my car idles at the very lowest mark on the tacho and i always have 14volts
that wouldnt explain the idle issue, but it would explain the volt issue

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: IDLE PROBLEMS
Posted: Fri Mar 12, 2010 6:42 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 454

Joined: 31st Mar 2005

Gallery: 8 images

Ride: 05 XR6 Mk II Falcon Ute

Location: thornton
NSW, Australia

i have the same problem with mine idling wants to die and s**t took to a mechanic he coulndt find any thing he said mostly like electrical. pretty useless actually.......

 

_________________

EL Futura 5 speed factory:PH47FL goneeeee :(
04 BA XR6 Mk II Sedan: XR67OY gonneee..
2010 250R ninja: gooneeee.
BF 2007 F6 typhoon:F6FOON gonnnee.
05 BA XR6 Mk II Ute: latest

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: IDLE PROBLEMS
Posted: Fri Mar 12, 2010 7:21 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 627

Joined: 5th Dec 2009

Gallery: 2 images

Ride: GREEN ED XR6

Power: 249 rwkw

Location: CENTRAL WEST QLD
QLD, Australia

got a new dizzy cap today and a new Blaster MSD coil and all sweet now make a sh*t load of difference in how responsive it is also open my plugs to 1.1mm instead of 1.0mm

 

_________________

AU2 engine with Hoppers head/cam performance package & spool rods / CP pistons ,Snort 1200 plenum, T56 Manual & Billet short shifter, Front & Rear Slotted rotors, Pedders lowered suspension, LSD and tuned with EMS stinger 4424 347rwkw THE ED XR6 IS BOOSTED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: IDLE PROBLEMS
Posted: Fri Mar 12, 2010 7:31 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 454

Joined: 31st Mar 2005

Gallery: 8 images

Ride: 05 XR6 Mk II Falcon Ute

Location: thornton
NSW, Australia

so i could have a dodgy coil ya reckon??? i checked it voltage was good on it, possibly imjectors who knows lol

 

_________________

EL Futura 5 speed factory:PH47FL goneeeee :(
04 BA XR6 Mk II Sedan: XR67OY gonneee..
2010 250R ninja: gooneeee.
BF 2007 F6 typhoon:F6FOON gonnnee.
05 BA XR6 Mk II Ute: latest

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: IDLE PROBLEMS
Posted: Fri Mar 12, 2010 7:37 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 627

Joined: 5th Dec 2009

Gallery: 2 images

Ride: GREEN ED XR6

Power: 249 rwkw

Location: CENTRAL WEST QLD
QLD, Australia

well i know the head, plugs, leads, injectors, cap, dizzy button, tfi, coil, and bottom end are all good as they are either Reco(bottom end) or been pressure tested and or are new so i think it would have been my dizy cap and coil but checked coil in another car today and ran fine no hicup at idle also the power output lead on the ALT was a little loose so it may have been that and the dizy cap but who knows its running great now better than new lol but still waiting on a HLA repair kit from Shiftkits.com.au to resolve a slight ticking noise i can just hear it and its annoying

 

_________________

AU2 engine with Hoppers head/cam performance package & spool rods / CP pistons ,Snort 1200 plenum, T56 Manual & Billet short shifter, Front & Rear Slotted rotors, Pedders lowered suspension, LSD and tuned with EMS stinger 4424 347rwkw THE ED XR6 IS BOOSTED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: IDLE PROBLEMS
Posted: Fri Mar 12, 2010 8:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 454

Joined: 31st Mar 2005

Gallery: 8 images

Ride: 05 XR6 Mk II Falcon Ute

Location: thornton
NSW, Australia

ok well can i get some decent injectors from and how much mine are ticking so loud could be half me problem to the idle issue.

 

_________________

EL Futura 5 speed factory:PH47FL goneeeee :(
04 BA XR6 Mk II Sedan: XR67OY gonneee..
2010 250R ninja: gooneeee.
BF 2007 F6 typhoon:F6FOON gonnnee.
05 BA XR6 Mk II Ute: latest

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 8:03 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names