Fordmods Logo

Is it possible to upgrade an EL alterator? 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: Is it possible to upgrade an EL alterator?
Posted: Thu Jul 03, 2008 8:26 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 446

Joined: 11th Sep 2005

Gallery: 1 images

Ride: Fairmont

Location: Werribee
VIC, Australia

Hey i was wondering if it is possible to upgrade the standard 110amp alt in an 6cyl EL to a higher one, my alt now needs to be replaced its not charging enough when i drive home from work with my sys and headlight going. I know i can get second hand ones(110amp) from the wreckers for $100 or so but figured i just have to same problem. So was wondering if the was a higher amp one thats not too $$$ and can fit in easily?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 04, 2008 12:42 am 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

110amp is alot, what the hell lights are you running?
There is nothing 'off the shelf' that will fit.

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 04, 2008 12:47 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 3440

Joined: 23rd Dec 2007

Gallery: 32 images

Ride: BA XR6T (mix of BA, BF and FG)

Location: Perth
WA, Australia

I was under the impression that the EL alternator was only 100 amps and the EF was 110...

if 110 isn't enough, you either have a truely massive stereo and lighting systems, or something is wrong.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 04, 2008 2:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 446

Joined: 11th Sep 2005

Gallery: 1 images

Ride: Fairmont

Location: Werribee
VIC, Australia

K in that case i just replace it with a factory, my leadlights r stock buy dim when i turn my sys up. I took it to an elec and he said the alt was ok but would need replacing soon. So i thought if i replace it with a second hand factory one id have the same prob. Think I'll fort out the $$$ for a reworked one.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 04, 2008 2:57 am 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Upgrade your earths, also have a think about getting a new battery if you've never changed it.
Doesn't have to be a dry cell or anything fancy.
This will solve the problem in 99% of cases.

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 04, 2008 6:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 446

Joined: 11th Sep 2005

Gallery: 1 images

Ride: Fairmont

Location: Werribee
VIC, Australia

Got a yellow top battery, its not the battery. When i first put the yellow to in it would start instantly, it was great now it takes a bit so im guessing its not getting charged properly.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 04, 2008 10:47 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

have u checked the regulator?

grab some multi meters and see if there is 14.V or so at idle over the battery terminals


u can get the insides of an AU alt and put that in the body of the EF alt :D

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jul 05, 2008 11:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 446

Joined: 11th Sep 2005

Gallery: 1 images

Ride: Fairmont

Location: Werribee
VIC, Australia

I got it checked by an elec he said it was charging around the 13.5 mark when idling but dropped to 12.5 when i turned my sound sys.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jul 06, 2008 12:23 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

blue wrote:
I got it checked by an elec he said it was charging around the 13.5 mark when idling but dropped to 12.5 when i turned my sound sys.


well 13.5 is too low

should be 14v or more

sounds like the reg is fooked

i cant remember if they have an internal or exteran reg on the alts

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 07, 2008 3:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

think its internal

my car starts and charges at 14v then once its going runs at 13.4 or so

havent had any probs with anything else, starts fine. you had your battery checked?

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 29 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 7:50 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names