Fordmods Logo

Is there a way to tell if an engine has a cam?? 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Is there a way to tell if an engine has a cam??
Posted: Wed Aug 31, 2005 10:57 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 509

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: '05 5.4L BA MK2 XT

Location: Sydney
NSW, Australia

Something just dawned on me, which may explain why my car with 2 mufflers is illegally loud (Just chopped off a 3rd!), yet the same car with a set of headers and 1 muffler is not as loud ...

Is there any way to tell if my engine has an aftermarket or modified camshaft (short of opening it up)?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 31, 2005 11:17 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 67

Joined: 13th Apr 2005

Location: Adelaide
SA, Australia

That might explain why your "freak fairmont" makes 130 @ the wheels. It might have a mild cam in there.

It doesn' t have the AU motor, does it? (the ECU/head will have 96DA printed on them if it is)

 

_________________

1998 EL Fairmont 4.0L Auto
~Tinted~ ~Dumped~ ~Zorsted~

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 31, 2005 11:24 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 744

Joined: 11th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ED Falcon

Location: Adelaide
SA, Australia

All running engines have cams, but seriously I recon you are going to have to take the rocker cover off , even take that cam out and compare it against a standard one.

 

_________________

I post here cos the russian tank driver doesn't

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 31, 2005 11:27 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 509

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: '05 5.4L BA MK2 XT

Location: Sydney
NSW, Australia

thats what i was thinking pully...
I have no idea, I wasnt told about any engine mods when I bought the thing and my mechanic never said anything when he rebuilt the head...

No I dont think it has the AU head, i spent some time looking for the number but there was s**t on the engine... im pretty sure its a 96AA...
Was bout to go move me car in anyway i'll have a quick look
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 31, 2005 11:49 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1008

Joined: 21st Dec 2004

Ride: ED V8

Location: driving under the sun........now!
WA, Australia

opto wrote:
All running engines have cams,



I know of a few 2 strokes that might disagree with that.............

 

_________________

ED XR8 Spri-mitatio-nt

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 31, 2005 11:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 744

Joined: 11th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ED Falcon

Location: Adelaide
SA, Australia

Okay let me clarify that all 4 stroke engines have cams

 

_________________

I post here cos the russian tank driver doesn't

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 01, 2005 12:31 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6449

Joined: 11th Nov 2004

opto wrote:
Okay let me clarify that all 4 stroke engines have cams


rotary engines are a 4 stroke too. but by we know what you ment

 

_________________

PERMANENTLY BANNED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 01, 2005 1:42 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 2799

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

you will know if it's an AU head, by the WR... part number. As for telling if it has a cam. Short of measuring the lobes, I doubt there's a real way of doing it.


Cheers

 

_________________

;++JustForDimSim++;

Cheap, fast and reliable.. choose 2.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 01, 2005 11:16 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 7029

Joined: 18th Apr 2005

Location: Hobart
TAS, Australia

It'll sound like this at idle: do do do do badu bado do padu dododo poo

 

_________________

Mind f**k!!! it works on feeble minded ignorant sheeples... there's plenty of em on this site... some are very intelligent but by god they are so thick!!!

Pakrat wrote:
You can buy them seppertly

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 01, 2005 11:34 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 1040

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: EA Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

You will have to remove the rocker cover to check.

The cam if its a regrind will have number stamped onto it (could be either end) otherwise it wont have Ford or Ford part numbers on it.

 

_________________

Full working BA Shifter now upgraded to BF Shifter.
BA headlight inserts in my EA headlights.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 01, 2005 11:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 829

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 2004 Mazda Tribute

opto wrote:
Okay let me clarify that all 4 stroke engines have cams


Actually they don't lol ;-)

research "sleeve valves" and you'll know what I mean... used on old aircraft piston engines...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 01, 2005 1:42 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

haha lots of ppl getting techincal here!

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Sep 02, 2005 2:34 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 2799

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

Dellboy999 wrote:
You will have to remove the rocker cover to check.

The cam if its a regrind will have number stamped onto it (could be either end) otherwise it wont have Ford or Ford part numbers on it.


Do ALL regrinds have numbers? I thought that was a manufacturer option/feature?


Cheers

 

_________________

;++JustForDimSim++;

Cheap, fast and reliable.. choose 2.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Sep 02, 2005 10:20 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 1040

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: EA Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

justfordima wrote:
Dellboy999 wrote:
You will have to remove the rocker cover to check.

The cam if its a regrind will have number stamped onto it (could be either end) otherwise it wont have Ford or Ford part numbers on it.


Do ALL regrinds have numbers? I thought that was a manufacturer option/feature?


Cheers


I dont know if 100% of them do, but most of the popular companies will stamp them if not just for warranty and quality purposes.

 

_________________

Full working BA Shifter now upgraded to BF Shifter.
BA headlight inserts in my EA headlights.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Sep 03, 2005 3:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 2280

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EF Falcon 95

Location: Rosebud
VIC, Australia

chuck her in first, and say it had the stage 3 wade cam in it, the motor will act normal for the first 2500 rpm then as soon as it hits 2500rpm the car will rev a bit more freely, the note will change a little and it will go faster. thats how mine goes anyhow.

 

_________________

Cougar Zero makes my pants fit nice.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Vicky and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 4:56 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names