Fordmods Logo

Just refitted engine and having issues XH XR6 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: Just refitted engine and having issues XH XR6
Posted: Sat Sep 04, 2010 1:56 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 27

Posts: 326

Joined: 3rd Nov 2009

Ride: AUII XR8 Pursuit & EF XR6

Location: Albion Park
NSW, Australia

Im nearly at the end of refitting the motor into the ute. Ive turned the key to the ON position, you can hear the fuel pump prime, accessories work but no information comes up on the speedo. Try to crank it and it just clicks. Checked all fuses, relays, plugs and its all connected.

With a little more investigation ive found that with the key ON and the car in Neutral (manual), the reverse lights come on, WTF?? Need all the assistance possible as Im so close but soo far. Is there any relearning to do when removing/installing motors in these? Could be a backwards wiring on the gearbox?

Cheers, Justin

 

_________________

- 1994 EF XR6, Auto, EL XR wheels. Clean and close to original ( Missus' Kiddie Chariot )
- 2001 AUII XR8 Pursuit ute, 5 speed, 18" alloys, custom tray. Goes alright!! lol

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Just refitted engine and having issues XH XR6
Posted: Sat Sep 04, 2010 2:39 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

not sure about your tail lights, but sounds like you may have a dead/low battery, with low charge, your fuel pump will still prime, but not have enough go to kick the starter, resulting in click click click.

Have you check all connection to the cluster? have you changed anything there?

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Just refitted engine and having issues XH XR6
Posted: Sat Sep 04, 2010 2:46 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 27

Posts: 326

Joined: 3rd Nov 2009

Ride: AUII XR8 Pursuit & EF XR6

Location: Albion Park
NSW, Australia

No havent done nothing with the dash, will recheck all my wiring as Ive only disconnected whats in the engine bay. When I crank it theres only a click from the fuse panel on the drivers side under the dash, not the sort of clicking from a flat battery, sounds like a relay clicking. Back to the light issue, when I put it in gear the reverse lights go out and in neutral its on, makes me think wires are backwards.

 

_________________

- 1994 EF XR6, Auto, EL XR wheels. Clean and close to original ( Missus' Kiddie Chariot )
- 2001 AUII XR8 Pursuit ute, 5 speed, 18" alloys, custom tray. Goes alright!! lol

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Just refitted engine and having issues XH XR6
Posted: Sat Sep 04, 2010 2:46 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 108

Joined: 12th Jun 2010

Ride: El falcon

Location: melbourne
VIC, Australia

auto or manual gearbox?

 

_________________

I enjoy the symphony of mechanical harmony, :lol:

EL build thread
Turbo DOHC - AU front suspension - AU IRS - T56 - xr kit
the-garage-f53/bbqburners-daily-turned-toy-d-t93182.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Just refitted engine and having issues XH XR6
Posted: Sat Sep 04, 2010 2:48 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 27

Posts: 326

Joined: 3rd Nov 2009

Ride: AUII XR8 Pursuit & EF XR6

Location: Albion Park
NSW, Australia

5 speed Manual

 

_________________

- 1994 EF XR6, Auto, EL XR wheels. Clean and close to original ( Missus' Kiddie Chariot )
- 2001 AUII XR8 Pursuit ute, 5 speed, 18" alloys, custom tray. Goes alright!! lol

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Just refitted engine and having issues XH XR6
Posted: Sat Sep 04, 2010 2:55 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

factory manual too, so no failed resister trick.

Did you pull the gearbox? Neutral switch?

Popped any fuses? namely dash or curtosy light ciruits?

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Just refitted engine and having issues XH XR6
Posted: Sat Sep 04, 2010 3:38 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 27

Posts: 326

Joined: 3rd Nov 2009

Ride: AUII XR8 Pursuit & EF XR6

Location: Albion Park
NSW, Australia

Yeah factory manual luckily. With a little more looking, for some reason the speedo just doesnt illuminate, tested it out with another full instrument speedo and that fixed that. (Hooray finally things r looking up) LOL. I did pull the gearbox to do the clutch and machine the flywheel so Im thinking ive mixed the reverse switch and neutral switch up, will try that next. As for the clicking Im not finding anything out of the ordinary.

 

_________________

- 1994 EF XR6, Auto, EL XR wheels. Clean and close to original ( Missus' Kiddie Chariot )
- 2001 AUII XR8 Pursuit ute, 5 speed, 18" alloys, custom tray. Goes alright!! lol

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Just refitted engine and having issues XH XR6
Posted: Sat Sep 04, 2010 3:44 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

silly question...
did you re connect the red trigger wire on the starter motor solinoid???
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Just refitted engine and having issues XH XR6
Posted: Sat Sep 04, 2010 3:59 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 27

Posts: 326

Joined: 3rd Nov 2009

Ride: AUII XR8 Pursuit & EF XR6

Location: Albion Park
NSW, Australia

Troyman you've done it again! Ive found where Ive gone wrong but another little issue, no trigger wire. I cant find a red trigger wire but I have 1 blue & 1 green wire thats in the area of the starter. Any idea if one of those could be the one??

 

_________________

- 1994 EF XR6, Auto, EL XR wheels. Clean and close to original ( Missus' Kiddie Chariot )
- 2001 AUII XR8 Pursuit ute, 5 speed, 18" alloys, custom tray. Goes alright!! lol

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Just refitted engine and having issues XH XR6
Posted: Sat Sep 04, 2010 9:45 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 27

Posts: 326

Joined: 3rd Nov 2009

Ride: AUII XR8 Pursuit & EF XR6

Location: Albion Park
NSW, Australia

Just an update. Found the red trigger wire after a while of searching, plugged it in and away she went. And the reverse light issue was backwards wiring on the gearbox. Now its time to roadtest it in the morning, hopefully all goes well!

 

_________________

- 1994 EF XR6, Auto, EL XR wheels. Clean and close to original ( Missus' Kiddie Chariot )
- 2001 AUII XR8 Pursuit ute, 5 speed, 18" alloys, custom tray. Goes alright!! lol

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 10:26 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names