Fordmods Logo

low oil pressure 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: low oil pressure
Posted: Thu Dec 30, 2004 5:54 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 29

Joined: 26th Dec 2004

Ride: Falcon S 5spd

Location: tok
New Zealand

howzit
the oil pressure in my 89 EA Falcon S 3.9 CFI is low
when you start it up it sits between red(low) and 1 bar
then when you start driving around town it goes up to two bar but if you strat driving hard or cruise on the highway above 70kmh it starts going down
and sits between red(low) and 1 bar again.
if you start going over 110kmh it sits just in the red(low)
could somebody please tell me whats wrong
the head gasket is fine and there doesnt appear to be any oil leaking from any where else
all help greatly appreciated
cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 30, 2004 5:59 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1687

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: 1994 ED Ricer

Location: Perth
WA, Australia

might be a dumb question but have u checked the oil level?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 30, 2004 6:20 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 61

Posts: 437

Joined: 11th Nov 2004

Ride: EL GHIA

Location: adelaide
SA, Australia

cause its not higher when u start cold i would supect the oil pump
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: low oil pressure
Posted: Thu Dec 30, 2004 9:50 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 7

Joined: 14th Dec 2004

Location: Ipswich
QLD, Australia

How many k's has the engine done, it sounds like the main bearing have excessive play and aren't able to restrict the oil flow to create the oil pressure needed for sufficient lubrication.

 

_________________

Cheers Lynchman

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 30, 2004 10:32 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 7287

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: 1994 ED XR8 Sprint

Location: Somewhere in
QLD, Australia

what viscosity oil are you using?

 

_________________

Banned

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: low oil pressure
Posted: Thu Dec 30, 2004 11:34 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 61

Posts: 437

Joined: 11th Nov 2004

Ride: EL GHIA

Location: adelaide
SA, Australia

Lynchman wrote:
How many k's has the engine done, it sounds like the main bearing have excessive play and aren't able to restrict the oil flow to create the oil pressure needed for sufficient lubrication.


that may be the case as well but i would think this would result in a drop in oil pressure when the motor is hot - he states he has no or little pressure at cold start up
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 31, 2004 6:19 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 29

Joined: 26th Dec 2004

Ride: Falcon S 5spd

Location: tok
New Zealand

howzit guys
thanks for the help
i have Penzoil 20w 50 oil
the oil level is full as i just changed it about a week ago and i chekced the level yesterday
the engine has done 246000kms
cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jan 02, 2005 7:09 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6449

Joined: 11th Nov 2004

nutrok4 wrote:
howzit guys
the engine has done 246000kms



thats your answer.

some engines will go way past that but for some reason some do not, mostly from not being serviced properly by previous owners.

try some penrite HPR15 15W60 , but it will not 'fix' the problem it mayl help to 'hide' the problem and prevent further wear be bringing the pressure up a bit

 

_________________

PERMANENTLY BANNED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jan 02, 2005 7:34 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 190

Joined: 7th Nov 2004

Ride: EF Mont ZL Lane 4x4 Bronco

Location: Widebay
QLD, Australia

dude, you have to put on another guage in (mechanical) I know it's a bastard, but you have to eliminate that possibility.
happened to me (EF) but the guage was showing high (phew not the pump!)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jan 02, 2005 10:48 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 850

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: 03 BA Fairmont

Location: Forest Lake
QLD, Australia

nutrok does the engine actually sound like it has low oil pressure?
mine is very similar to yours - drive for 30 mins, oil pressure drops, tappets etc become noisy and makes scraping noises at idle. mechanic suggested that the latter was the hydrolic tensioner on the timing chain not getting enough pressure.
I second the choice in oil, mine knocks and carries on with 20w50 but thinner oils are much better (scary sounds go away)
also try winns "charge" - helps keep oil viscosity (and it did work)
i am just going to keep driving mine until such a time as i can afford a new motor or a new(er) car.
it's most likely a worn oil pump or worn bearings crank shaft bearings on mine and i have been quoted 700-1000 bucks to repair. And im not going to pay that type of money on a motor thats done 230000 clicks.

tho, your problem may be totally different.

 

_________________

Regards,
Punnisher_42
_____________
2003 BA Fairmont - Stock standard
1994 U13 cough Nissan Cough Bluebird

Favorite Quotes:
"Sportwagon = homo-erotic wank-fest." - downingj

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 03, 2005 4:36 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 29

Joined: 26th Dec 2004

Ride: Falcon S 5spd

Location: tok
New Zealand

thanks for all your input guys
i do the mechanical gauge thing this week and change to a thinner oil
i just gota make this engine last long enuf til i get some more money so i can buy a new engine, but the engine still has to sound okay
i cant stand that ticking
cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 03, 2005 6:50 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 61

Posts: 437

Joined: 11th Nov 2004

Ride: EL GHIA

Location: adelaide
SA, Australia

well buddy doing the mechanical oil guage thing is the way to go to put your mind at rest but its a b**ch of a job

pity ya dont live closer i could lend ya the bits cause i did the same thing on my EA and from your description i will still put my money on the oil pump either stuffed,stuck relief valve or blocked/fallen off pickup filter

lets hope 4 your sake its only a fuked sender unit , i hope you dont know "murphy"

keep us informed good luck youll need it i tink
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 04, 2005 12:25 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 2705

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 2009 FG XR6 Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

if anything wouldnt you use a thicker oil, also if it was low the engine would clack heaps! my el had very high oil pressure and ended up being a faulty spade terminal on the oil sender.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 04, 2005 12:33 am 
Smokin em up
Offline

Age: 31

Posts: 204

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL Futura

Location: Kurri Kurri
NSW, Australia

mmm..my el has done 256,000kms n the pressure seems pretty high. It drops to about 1/2 to 2/3 of the way when crusing but when is start it in the morninhg it quickly builds up...im impressed with how these engins wear when taken good care of all their life. Mine has been serviced every 8 - 10,000kms since new and runs really well...but you dont get a lot of engins out there that still peform this well at this age despite service history.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 04, 2005 11:00 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 850

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: 03 BA Fairmont

Location: Forest Lake
QLD, Australia

whereas mine didn't appear to get regular services before i got it. and the oil was at least two years old when i got the car, and now im paying for it with a worn out engine at 230,000.
at least it was cheap when i got it...

 

_________________

Regards,
Punnisher_42
_____________
2003 BA Fairmont - Stock standard
1994 U13 cough Nissan Cough Bluebird

Favorite Quotes:
"Sportwagon = homo-erotic wank-fest." - downingj

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 5:18 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names