Fordmods Logo

Missing 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: Missing
Posted: Sun Jun 16, 2013 1:48 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 47

Posts: 2

Joined: 16th Jun 2013

Ride: 1997 EL Ford Fairmont

Location: Newcastle
NSW, Australia

Hi, have a problem with our 1997 EL fairmont,
It misses under load at approx 2500 rpm and up
Have replaced leads, plugs, throttle position sensor,
Fuel filter and injectors. Any other ideas.
When accelorating up hill it is worse.
Have had this prob for a long time now
But we've had enough.
Thinking maybe distributor
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Missing
Posted: Sun Jun 16, 2013 1:57 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 27

Posts: 199

Joined: 27th Jun 2008

Gallery: 9 images

Ride: EF 2 Fairmont. AU 5 Litre ute

Location: Berwick
VIC, Australia

Might be a long shot. But the head gasket could be on its way out. Mine would miss when i first start it up.
Had an xe which i blow the headgasket on and when it was full with water ot would miss, when the water was low it wouldnt
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Missing
Posted: Mon Jun 17, 2013 9:56 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 109

Joined: 17th Feb 2009

Ride: NF Fairlane Ghia

Location: Crestmead, Brisbane South
QLD, Australia

How's it go with idling?
How's the shifting?
This sounds a lot like my 97 EL..

Only difference really is mine was missing more on idle than under load. (Although it is still a dog to get up hills and I'm pretty sure that's my transmission about to kick the bucket.)

After a whole heap of research i found a good little tip to get a spray bottle with just water in it (Some people say use diluted water, break cleaner.. all this other stuff) But be careful of the risk of fire from heat on the engine or do it when its cold.

Get the motor running
Wait for it to idle out
Start spraying around the inlet manifold..
Listen for 'sucking' noises
For me i found it pretty quickly because it was on cylinder 1.. Where the gasket sits between inlet manifold and head. But check all cylinders. Basically you just wanna spray anywhere a vacuum leak could be but apparently break booster and inlet manifold is quite common place for it. You'll hear it pretty easily.. especially if you spray the others and don't hear it.

If so its probably inlet manifold gasket.. Let me know how you go and ill direct you to the instructions i followed to fix it. Have a friend.. preferably one with tiny hands.. Its a prick of a job.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Missing
Posted: Mon Jun 17, 2013 10:04 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

you say you changed leads, but what about dizzy cap or rotor button?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Missing
Posted: Mon Jun 17, 2013 10:05 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 109

Joined: 17th Feb 2009

Ride: NF Fairlane Ghia

Location: Crestmead, Brisbane South
QLD, Australia

OP did say he 'suspects' dizzy so I'm guessing its not been checked just yet.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Missing
Posted: Wed Jun 19, 2013 5:36 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 973

Joined: 15th Nov 2004

Ride: el wagon

Location: melbourne
VIC, Australia

I had same problem a while ago, turned out to be the coil.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Missing
Posted: Fri Jun 21, 2013 4:40 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 47

Posts: 2

Joined: 16th Jun 2013

Ride: 1997 EL Ford Fairmont

Location: Newcastle
NSW, Australia

So how do I check coil
Im about to check dizzy how can
I check the hall sensor
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Missing
Posted: Fri Jun 21, 2013 7:22 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

You'll have to remove the coil to check it for cracks, as with the cap and rotor to check if they are burnt out.
With the coil, you will need to remove the bracket and clean the coil prior to looking for cracks.

 

 

Attachments:
IMGP3963.JPG
IMGP3963.JPG [ 272.4 KiB | Viewed 56 times ]
IMGP3965.JPG
IMGP3965.JPG [ 385.87 KiB | Viewed 54 times ]
IMGP3969.JPG
IMGP3969.JPG [ 383.85 KiB | Viewed 32 times ]
IMGP3960.JPG
IMGP3960.JPG [ 239.42 KiB | Viewed 49 times ]

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Missing
Posted: Fri Jun 21, 2013 8:11 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 973

Joined: 15th Nov 2004

Ride: el wagon

Location: melbourne
VIC, Australia

Quote:
how can
I check the hall sensor


You can't really, it sort of either works or it doesn't. It can do some strange things though........

In my experience, it would work for a bit, and then give up. One of the symptoms I had though was lack of power in the higher revs, it would cough and splutter and then cut out and refuse to start.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 4:38 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names