Fordmods Logo

My car is seriously sick 

 

Page 2 of 4 [ 46 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

 
Posted: Thu Aug 24, 2006 11:38 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

alfy wrote:
ive just been filling up the coolant tank with water, does that make a differance?


you've definatly got a major problem. My car uses a small amount of coolent but its an external leak.

Yours sounds like a shagged head gasket. By constantly topping it up your just putting more and more water into your engine :(

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 11:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

fordzatmyplace wrote:
alfy wrote:
ive just been filling up the coolant tank with water, does that make a differance?


you've definatly got a major problem. My car uses a small amount of coolent but its an external leak.

Yours sounds like a shagged head gasket. By constantly topping it up your just putting more and more water into your engine :(


crap

i'll check the oil now, see if its got water in it

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 11:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

theres no water in the oil

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 11:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 8590

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: AU Fairlane 5.0, KE Laser, 01 Kw

Location: Melbourne
VIC, Australia

alfy wrote:
theres no water in the oil

That's only telling you the water jacket hasn't blown through to an oil gallery or run off.

It's pretty obvious you have at least got a head problem, if you're pouring that much in and you have buckets of steam coming out then that's a sure sign.

Does the engine run smoother when there's no water in it? If it does then that again is pointing out the obvious.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 11:59 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

well theyres no water in it at the moment, the coolant low light is on all the time. yes, when i put water in it it runs (and sounds) like a 75 year old, one cylinder tractor :P

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 25, 2006 12:00 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

alfy wrote:
theres no water in the oil


how did you check? it would be best to drian the oil to get a definative answer

but also, the oil gallerys run down the left had side of the head while the coolent passages goes down the right. Which may explain why there is no coolent in the oil :?

Another place to check is down the right hand side of the block. Is there greey/white s**t running down?

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 25, 2006 12:01 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

alfy wrote:
theres no water in the oil


you've got water going straight into 1 or more of your cylinders, only place out is the exhaust manifold in the form of steam. You should title this topic, "water injection does have it downfalls".

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 25, 2006 12:12 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

as far as i can see at 10:30pm, there is no grey/white crap running down the block.

it will be diagnosed tomorrow, i will have an update for you then.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 25, 2006 12:16 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

good luck with it, I hope it works out so U can finally get rid of the commonwhore :P

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: head problems
Posted: Fri Aug 25, 2006 12:18 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 99

Joined: 17th Sep 2005

Ride: Falcon

Location: Melbourne
VIC, Australia

Yeah unfortunetly with the E=series falcons are known for head problems
in part due to the Radiator being partially blocked originally when the engine block is first cast .I was told all the sand was not fully removed.Eventually the Radiator was partially blocked and that what happen to me,I was lucky when I went up the mnt buller the car overheated so I took my radiator to be repaired and he told me why it was blocked
Cheers
:idea:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: head problems
Posted: Fri Aug 25, 2006 12:18 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 99

Joined: 17th Sep 2005

Ride: Falcon

Location: Melbourne
VIC, Australia

Yeah unfortunetly with the E=series falcons are known for head problems
in part due to the Radiator being partially blocked originally when the engine block is first cast .I was told all the sand was not fully removed.Eventually the Radiator was partially blocked and that what happen to me,I was lucky when I went up the mnt buller the car overheated so I took my radiator to be repaired and he told me why it was blocked
Cheers
:idea:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: head problems
Posted: Fri Aug 25, 2006 12:50 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 8590

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: AU Fairlane 5.0, KE Laser, 01 Kw

Location: Melbourne
VIC, Australia

ef_gas wrote:
Yeah unfortunetly with the E=series falcons are known for head problems
in part due to the Radiator being partially blocked originally when the engine block is first cast .I was told all the sand was not fully removed.Eventually the Radiator was partially blocked and that what happen to me,I was lucky when I went up the mnt buller the car overheated so I took my radiator to be repaired and he told me why it was blocked
Cheers
:idea:

That has always been a problem with Fords, add to that piss ant head bolts they used in pre AU and you have a problem.

I think the obvious has been stated, why bother checking oil now... It's too f**k late you killed it lol.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 25, 2006 9:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

ok, mum took it to the mechanic today ( a dodgy one but mum works there so she insists theyre good :roll: ) and they had a look and they reckon its just the head gasket :? .

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 25, 2006 9:36 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

well theres your problem

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 25, 2006 9:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

so now i have no car to drive for work on monday (the holden has an electrical problem, the right indicator dosent work with the headlights on :roll: :P :roll: :P :roll: ). this sucks

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 4  [ 46 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 19 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 3:04 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names