Fordmods Logo

myth or true. whay my ba keeps cutting out 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: myth or true. whay my ba keeps cutting out
Posted: Tue May 29, 2007 10:14 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 39

Posts: 20

Joined: 25th Mar 2007

Location: melbourne
VIC, Australia

i have a ba falcon 2005, recently i have done a few mods exterior and running of the car,xtractors,muffler system,cold air intake. long story short.
it started running like s**t.took it to ford dealership still under new car warranty, they said due mods your 02 sensor is'nt reading correctly,and car'nt be fixed until.

answer they gave me: you will need to put all standard parts on for the car to run properly.they reset the computer but car'nt give an answer why the car will shut down radomly.

please help
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 29, 2007 10:17 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

when I got my extractors, they put in a new oxygen sensor to suit. you might have to get one for it. Dont believe fraud when they say you need to run standard.

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 29, 2007 10:19 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1013

Joined: 12th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: MY06 REX

Location: Perthoslavakia
WA, Australia

your car is probably overboosting due to the free flowing exhaust, putting it in limp mode.
Might have to go aftermarket computer such as unichip or edit from the sounds of it!
check out www.fordxr6turbo.com.au and have a search on overboosting

 

_________________

The Evil Strawberry

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 29, 2007 10:21 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

I highly doubt he needs an edit, i'm assuming his car is N/A.

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 29, 2007 10:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1013

Joined: 12th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: MY06 REX

Location: Perthoslavakia
WA, Australia

ah thats true. just assumed it was turbo.

I remember on my commodore I used to have trouble with my O2 sensor due to the position it sat in with non standard extractors. might have something to do with that.

 

_________________

The Evil Strawberry

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 30, 2007 4:37 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 704

Joined: 19th May 2006

Gallery: 1 images

Ride: 2003 BA XT

Power: 141 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

If it's on gas, and it's cutting out.

It's something to do with the gas system, and it's kinda common.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 30, 2007 1:34 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 4401

Joined: 25th Mar 2005

Ride: BA XT, BA XR6T, ED Ghia 5.0

Location: Perth
WA, Australia

Is it a BA or BF. The BF's have two oxygen sensors, one before the cat and one after. If the readings from both those sensors look wrong (because it's an aftermarket system for instance) it assumes the cat isn't working properly and puts the engine light on. The BA's shouldn't have that problem as they only have one sensor.

 

_________________

What's the difference between a Holden and a sheep? It's less embarrasing getting out of the back of a sheep..

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 30, 2007 11:29 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

furthermore to what trent said, even BA's use the o2 sensor at idle to determine fuel trims etc. If the sensor has been moved further from the exhaust ports, or has been damaged etc, it will cause it to do all sorts of things like rough idle, cutting out etc.

some other things to check:
*is the throttle body clean (reset the KAM when u clean it)
*battery terminal cleanliness/security
*basics such as fuel pump etc altho a fuel pump would generally cause it not to restart.

could also be something like a MAP/MAT sensor however ive never seen one fail on a BA.

wont be a TPS as that would bring the engine light on also.

any further information, ie. when does it cut out. when idling, on decel, on acceleration?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 21 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 11:11 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names