Fordmods Logo

new cam issue help needed urgently 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: new cam issue help needed urgently
Posted: Sun Mar 29, 2009 3:21 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 238

Joined: 31st Jan 2008

Gallery: 3 images

Ride: EF

Location: ballarat
VIC, Australia

put a wade 1636 regrind in my ef on saturday night and finished doing it today and took it for a quick drive and heard a loud tapping noise and the oil light came on, took the rocker cover back off but the noise is coming from the bottom end can anyone please give me some info on what might be happening.

 

_________________

If it has wheels or a skirt, You can't afford it.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: new cam issue help needed urgently
Posted: Sun Mar 29, 2009 3:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

sounds like its broken...............did you reset the camchain tensioner correctly?????????

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: new cam issue help needed urgently
Posted: Sun Mar 29, 2009 3:49 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 238

Joined: 31st Jan 2008

Gallery: 3 images

Ride: EF

Location: ballarat
VIC, Australia

yes that was re-tightened, cant think of anythin thats done wrong only removed the rocker-gear and cam??? :(

 

_________________

If it has wheels or a skirt, You can't afford it.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: new cam issue help needed urgently
Posted: Sun Mar 29, 2009 5:12 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 35

Posts: 1353

Joined: 15th Mar 2007

Gallery: 7 images

Ride: AU XR6

Power: 171 rwkw

Location: thornton
NSW, Australia

big end? Take the extractors off and see if the valve guides are still intact

 

_________________

9/98 AU1 XR6hp-about to retire from the road and be reborn on the race track.
86 ZL mint grandpa spec with premo sound and 150000km
07 TTG 60000km stock as, mods to come.
97 el futura about to be MOCKed

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: new cam issue help needed urgently
Posted: Sun Mar 29, 2009 5:14 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 2337

Joined: 25th Apr 2008

Ride: Boxcar Love

Location: Brisbane
QLD, Australia

maybe check that you havent broken a guide, the chain will then flog about a bit, probably enough to hit the timing cover every now and then.

 

_________________

Commodore australia's favorite car??? What a load of s**t
Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: new cam issue help needed urgently
Posted: Sun Mar 29, 2009 8:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

hey when u say u (re-tightened) it did just unscrew then screw it back in when u got the cam back in or did u actually reset it?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: new cam issue help needed urgently
Posted: Sun Mar 29, 2009 8:46 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

When not reset correctly, the auxillary shaft can chew into the engine block, seen this happen before.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: new cam issue help needed urgently
Posted: Sun Mar 29, 2009 8:54 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 238

Joined: 31st Jan 2008

Gallery: 3 images

Ride: EF

Location: ballarat
VIC, Australia

i dont want any flaming lol but what would this cause to happen if it wasnt 'reset' properly im sure it wouldnt cause the engine to have no oil pressure

 

_________________

If it has wheels or a skirt, You can't afford it.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: new cam issue help needed urgently
Posted: Sun Mar 29, 2009 10:30 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

if not set properly there can be too much tension on the cam chain possable causing a whining sound and shortly after that the bolt holding the gear on the aux shaft will shear off or the aux shaft will chew into the block...

if there is not enough tension the chain will slap around making horrible noises..

keeping all this in mind the aux gear drives the oil pump...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: new cam issue help needed urgently
Posted: Sun Mar 29, 2009 11:19 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 206

Joined: 26th May 2008

Ride: EF XR6

Location: Brisbane
QLD, Australia

It could also be the oil pump it self, or the block actually. When my motor died it had a horrible noise coming from the bottem end. It had done a big end but the bulk of the noise was from the oil pump that had worn a nice groove into the block so inturn was flogging around in the groove. This problem dd not set in slowly it just all of a sudden appeared. It is a major issue but the good news is that this happens to the 4.0L that often you can buy a bearing for the oil pump to solve the problem. Bad news REBUILD TIME. I had no oil pressure drop though.

 

_________________

EF XR6 Manual 271RWHP/199RWKW N/A using Stock manifold with dual plane runners still operating. EFI Hardware 6TBM to come mid year.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Facebook [Bot], Google Adsense [Bot] and 34 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 8:28 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names