Fordmods Logo

no spark in EA with AU motor 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: no spark in EA with AU motor
Posted: Mon Jan 18, 2010 4:48 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 25

Posts: 253

Joined: 16th Jun 2009

Ride: EA, EB GT kit, AU XR6 HP engine

Location: Fraser coast
QLD, Australia

hey fellas, i did the broadband manifold conversion to my EA with an AU motor and i found i have no spark although nothing to do with the ignition system was touched. the coil has ample power to it but it wont give off a spark. i have replaced the ignition module with one off another distributor but still nothing, however this one could be stuffed too. what i want to know is what else is there that could stop the car from giving off spark if its not the ignition module? cheers guys!

 

_________________

EA Fairmont, EB GT kit w/o wing, AU XR6 HP engine, 17's lol Buy it
http://cgi.ebay.com.au/ws/eBayISAPI.dll ... 0628130825

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: no spark in EA with AU motor
Posted: Tue Jan 19, 2010 11:56 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 236

Joined: 4th Jan 2009

Ride: ED XR6, AUII XR8

Location: Melbourne
VIC, Australia

If the TFI module on the distributor doesn't work (or isn't getting the propper signals), it won't send a signal to activate the coil.

 

_________________

ED XR6, LeMans Red, 5-Speed
AUII XR8, Silhouette, 5-Speed

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: no spark in EA with AU motor
Posted: Tue Jan 19, 2010 2:48 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 25

Posts: 253

Joined: 16th Jun 2009

Ride: EA, EB GT kit, AU XR6 HP engine

Location: Fraser coast
QLD, Australia

shyun wrote:
If the TFI module on the distributor doesn't work (or isn't getting the propper signals), it won't send a signal to activate the coil.


Yeah mate, thanks for that. I have replaced it with another module off an old dizzy that I had laying around, but no idea if it was a working module because it didn't fix the problem, could well have s**t itself as it was from an old dizzy.

Is there a way to test the module itself?

Also, what signals could be stuffed up? Before the BBM went in everything was working 100% fine.

Cheers

 

_________________

EA Fairmont, EB GT kit w/o wing, AU XR6 HP engine, 17's lol Buy it
http://cgi.ebay.com.au/ws/eBayISAPI.dll ... 0628130825

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: no spark in EA with AU motor
Posted: Tue Jan 19, 2010 2:54 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 236

Joined: 4th Jan 2009

Ride: ED XR6, AUII XR8

Location: Melbourne
VIC, Australia

Well the hall effect sensor in the dizzy signals the ECU about when to fire the coil, But unlikely that would just die. I tried replacing the TFI on the dizzy in my car and lost all spark. Turned out the plug inside the dizzy where the tfi goes into was a bit old, and the plastic had broken when removing it. So the TFI was located on the dizzy but it wasnt actually plugged in:p Might be worth checking that. Also to check it's working, if you rotate the dizzy cap with the ignition on it will activate the fuel pump. Unless the coil is just a deader?

 

_________________

ED XR6, LeMans Red, 5-Speed
AUII XR8, Silhouette, 5-Speed

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: no spark in EA with AU motor
Posted: Tue Jan 19, 2010 3:20 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 25

Posts: 253

Joined: 16th Jun 2009

Ride: EA, EB GT kit, AU XR6 HP engine

Location: Fraser coast
QLD, Australia

shyun wrote:
Well the hall effect sensor in the dizzy signals the ECU about when to fire the coil, But unlikely that would just die. I tried replacing the TFI on the dizzy in my car and lost all spark. Turned out the plug inside the dizzy where the tfi goes into was a bit old, and the plastic had broken when removing it. So the TFI was located on the dizzy but it wasnt actually plugged in:p Might be worth checking that. Also to check it's working, if you rotate the dizzy cap with the ignition on it will activate the fuel pump. Unless the coil is just a deader?



Nah mate, the coil isn't dead. I've had 3 or four in the car and to make sure they work, I've put them in an EL and it starts.

I'll give the TFI module test a go, thanks heaps for that.

 

_________________

EA Fairmont, EB GT kit w/o wing, AU XR6 HP engine, 17's lol Buy it
http://cgi.ebay.com.au/ws/eBayISAPI.dll ... 0628130825

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 9:45 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names