Fordmods Logo

No spark in my 92 EBII. 

 

Page 1 of 2 [ 30 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: No spark in my 92 EBII.
Posted: Wed Aug 23, 2006 4:16 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 11

Joined: 28th Apr 2006

Ride: EBII - GLi

Location: Sydney
NSW, Australia

My falcon started at work, made it around one corner and just cut out on me!! Fuel pump is relativaly new (2yrs), all of the leads have just been changed (general up keep) but there is nothing through the leads to the plugs.

Here's where it gets interesting, the mechanic has changed the coil, lead and the dissy and still gets nothing. He is talking about changing the module but i have heard this could be pricy and i do not want to be taken for a ride before i get the thing back if you know what i mean. I brought the car 6 years ago and he is questioning me if an alarm has been fitted, i don't think so, but i'm not sure. Does anyone know if it may be something to do with the SmartLock wiring? doing my head in this car!

Am i correct in my reasoning that if the probelm is only in that area ie. module to the coil, through a wire to the dissy and from there through the leads...... that there can not be nuch more to check bar the SmartLock.

Any help would be appreciated.
Thnx for your time, .

 

_________________

Go Lowndes, double up at Bathhurst!!!
Regards, Mat

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 4:50 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 246

Joined: 6th Jun 2006

Gallery: 4 images

Ride: EA svo turbo, ef Fairmontl

Location: melbourne
VIC, Australia

im not sure but u could maybe try disconnecting ur alarm to see if it starts like that!!!
but definatly get a second opinion b4 doing any spending any cash!

 

_________________

R.I.P George.D.Gogas!!!
4.5.85 - 27.2.05

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 5:00 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 11

Joined: 28th Apr 2006

Ride: EBII - GLi

Location: Sydney
NSW, Australia

I believe the Smartlock is the only 'alarm' on it, if he is good enough he'll do it although i'll mention it next time i bust his balls about it.

He ahh.. may have cable towed me (he definately didn't tow me if you work in the beaut police force :lol: ) and since the car doesn't work i do not know how i'll move it for any more quotes.

Maybe i should get it to an auto eleccy type person!

 

_________________

Go Lowndes, double up at Bathhurst!!!
Regards, Mat

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 5:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2550

Joined: 28th Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF 5 Speed, XH Uterus :P

Location: Hobart
TAS, Australia

if smartlock has immobilised the car, you will not hear the fuel pump whirl when you put the key to the ON position. also, the smartlock light will remain on and/or flash (can't remember which - someone will be able to tell you!)

 

_________________

Maloo - Holden's word for ugly.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 5:53 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 691

Joined: 1st Jun 2005

Ride: EFII Sedan

Location: Brisbane
QLD, Australia

What "module" is he talking about replacing? If he has put in a new dizzy, it should have come with one on the side already - if thats the TFI module he's talking about.

Need more info. Is the car cranking? Is there spark or no spark?

Go back to basics - Air, Fuel , Spark. And things related to supplying each of them.

 

_________________

EF II Sedan
Ex Chaser, Dual Fuel (Impco LPG)
LSD High, 3.23, Black wheels, other shiny bits.

EB II Sedan <--- R.I.P. (Rest in pieces - gone to the wreckers for $50...... bargain!)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 6:33 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 11

Joined: 28th Apr 2006

Ride: EBII - GLi

Location: Sydney
NSW, Australia

The car cranks over but doesn't fire and there is no spark through the leads.

He said the lead from the coil to the dizzy was changed and a new coil triied and still cranks but still doesn't start.

Plenty of life in the battery tho.

 

_________________

Go Lowndes, double up at Bathhurst!!!
Regards, Mat

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 6:54 pm 
Moderator
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 2327

Joined: 6th Oct 2005

Ride: 93EB Fairmont / BA Falcon XR6T

Location: Western Sydney
NSW, Australia

is your interior light working or have you modded your car stereo? the reason im saying this is because if you pull out your interior light fuse your car will crank but wont start and it wont obviously if its blown because its connected to the smart lock circuitry. the stereo is also as far as i know on the same circuit as the interior light.

 

_________________

93 EB II Fairmon8 with 17' EL GT's / Clear indicators / H.I.Ds / Sports exhaust / Lowered 2' / K&N / XR6 ECU.
2004 BA MKI XR6T in Lightning Strike paint / K&N / XR8 bonnet / BF lights and a few tweaks.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 7:43 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 11

Joined: 28th Apr 2006

Ride: EBII - GLi

Location: Sydney
NSW, Australia

No i do not believe the interior light works and yes i had a new stereo installed about a month ago.

Thank you EB93 i will add that to my list when i see him. i'll just turn up and try some things.

 

_________________

Go Lowndes, double up at Bathhurst!!!
Regards, Mat

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 9:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 557

Joined: 20th Aug 2006

Gallery: 4 images

Ride: EF

Location: Keilor, Melbourne
VIC, Australia

I agree with EB93.....my old xg ute played up like that, found out that it was smartlock screwing with me...no interiors lights....but stereo worked.....

Then as i was playin in my ef....found that the stereo works as a "power station for the smartlock, hence the security code s**t that comes factory....

if 2 specific wires arent connected to stereo and pumpin power throu it, the circuit becomes incomplete and car wont start.....really has nothing to do with code....but its a possibility as to why your car wont start....stereo installer didnt complete this cercuit....

 

_________________

<img src="http://i29.photobucket.com/albums/c260/demoniquekryes/Bothcars1.jpg" alt="Photobucket - Video and Image Hosting"><br><br>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 10:21 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 756

Joined: 21st Nov 2005

Gallery: 25 images

Ride: 1999 AU futura

Location: griffith
NSW, Australia

Yeah HELL,i came across that when i was putting a head unit in my girl friends car.I cut the earth supply for the Smartlock module and was wondering why didnt it have spark.Thus the 2 wires need to connect and then will close the circuit.Simply mistake,wont be making that on again...Also im pretty sure that smartlock only illiminates the supply of spark,not fuel...I'm not 100% sure though.Will check up on it.

 

_________________

COMING SOON,XD WITH A TURBO...CLEVO STYLE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:00 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 11

Joined: 28th Apr 2006

Ride: EBII - GLi

Location: Sydney
NSW, Australia

The car has been running fine for the last 2 months since the stereo was put in and i also remember turning the stereo off while triing to wind it over after it stopped.

 

_________________

Go Lowndes, double up at Bathhurst!!!
Regards, Mat

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:21 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 1934

Joined: 8th Nov 2004

Ride: BA Falcon XR8

Location: Bunbury
WA, Australia

Hmm, only a suggestion to add to your list, but have the mechanic test out the MAP sensor. A while ago my car was running, although very roughly, and i had my MAP sensor changed and it made a world of difference. Again...only a suggestion, nothing wrong with having a look.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:47 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 11

Joined: 28th Apr 2006

Ride: EBII - GLi

Location: Sydney
NSW, Australia

He was talking about plugging in his little computer.
It's manuel and had plenty of grunt in the morning on the way to work, just a bit of 'evasive' driving to get around some of the muppets that block up the road. That's why it's so suprising and annoying.

 

_________________

Go Lowndes, double up at Bathhurst!!!
Regards, Mat

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:50 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1079

Joined: 18th Sep 2005

Ride: AUII Fairmont

Location: Belmont
WA, Australia

If you turn the key on can you hear the fuel pump run for a few secs?

It sounds to me like something as simple as a relay
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 12:01 am 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 11

Joined: 28th Apr 2006

Ride: EBII - GLi

Location: Sydney
NSW, Australia

The car ran for long enough for me to get on to the 3 lane road in peak hour so i couldn't really hear that well.

I had the cover of it when the mechanic arrived but he said it wasn't the pump. Having said that he is not impressing me with this 'don't know what is wrong' routine going on.

 

_________________

Go Lowndes, double up at Bathhurst!!!
Regards, Mat

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 30 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Rigby97 and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 10:38 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names