Fordmods Logo

not good!!! 

 

Page 1 of 3 [ 34 posts ] Go to page 1, 2, 3  Next

 
 Post subject: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:20 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 1260

Joined: 11th Dec 2010

Ride: EL xr6

Location: Craigieburn
VIC, Australia

well i bought a wade 1673 cam, j3 chip and shims from a member off this site all for my el xr6. i fitted the it all in yesterday and put the extra shims in to the rocker gear and put it all back together, and guess what it didnt fire.the starter motor span so freely that it was like it had no head on the block.i dont no were i went wrong :? shouldnt i of put the shims in?maybe the j3 isnt working but it just seemed like the motor lost compression.need help!!

 

_________________

EL xr6,standard a** au motor,hi-tech headers, 2 1/2inch red back,,Tikky kitted and wingless,Black GT-P's,on ultra lows and still too high

My Build: the-garage-f53/daniels-el-xr6-build-t100586.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:23 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 40

Posts: 524

Joined: 15th Aug 2010

Ride: Territory SX TX

Location: Townsville
QLD, Australia

Somone forgot to tighten the Cam Puller Bolt didnt they...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:30 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 1260

Joined: 11th Dec 2010

Ride: EL xr6

Location: Craigieburn
VIC, Australia

nar tightened it...even put lock tight.

 

_________________

EL xr6,standard a** au motor,hi-tech headers, 2 1/2inch red back,,Tikky kitted and wingless,Black GT-P's,on ultra lows and still too high

My Build: the-garage-f53/daniels-el-xr6-build-t100586.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:32 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 40

Posts: 524

Joined: 15th Aug 2010

Ride: Territory SX TX

Location: Townsville
QLD, Australia

Id be taking the rocker cover off and hitting the key and see if anything turns around, then going from there.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:32 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 1260

Joined: 11th Dec 2010

Ride: EL xr6

Location: Craigieburn
VIC, Australia

im just thinking maybe the shims are pushing the valves down too much causing no compression.because i opened the oil cap and you can see the rocker gear move while you crank it.

 

_________________

EL xr6,standard a** au motor,hi-tech headers, 2 1/2inch red back,,Tikky kitted and wingless,Black GT-P's,on ultra lows and still too high

My Build: the-garage-f53/daniels-el-xr6-build-t100586.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:36 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 40

Posts: 524

Joined: 15th Aug 2010

Ride: Territory SX TX

Location: Townsville
QLD, Australia

Arent there 2 different thickness shims available? I wish someone would design a conversion kit to f**k the lash adjusters off and just have those old style threaded doodangs with a locknut like an old 202...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:38 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 128

Joined: 16th Mar 2008

Ride: XG ute, XT sedan

Location: Crazyburn
VIC, Australia

How many shims are in each rocker?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:39 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 1260

Joined: 11th Dec 2010

Ride: EL xr6

Location: Craigieburn
VIC, Australia

2 shims in each rocker arm

 

_________________

EL xr6,standard a** au motor,hi-tech headers, 2 1/2inch red back,,Tikky kitted and wingless,Black GT-P's,on ultra lows and still too high

My Build: the-garage-f53/daniels-el-xr6-build-t100586.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:43 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 40

Posts: 524

Joined: 15th Aug 2010

Ride: Territory SX TX

Location: Townsville
QLD, Australia

Yeah you have to have the second shim to take up the gap left from the metal that is removed from the cam lobe when they re profile it. There are two different shims available though, Im just wondering if you have the thick ones where you may need the thin ones. Would there be issues with clearance with pistons if the valve was held partially open at the bottom of the cam lobe? Not sure. But this is the next modification on my radar so I shall follow with interest.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:47 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 128

Joined: 16th Mar 2008

Ride: XG ute, XT sedan

Location: Crazyburn
VIC, Australia

I know I have a wade regrind thought maybe it already had an extra shim in and then a third was added.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:52 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11738

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

dazza027 wrote:
Arent there 2 different thickness shims available? I wish someone would design a conversion kit to f**k the lash adjusters off and just have those old style threaded doodangs with a locknut like an old 202...


I think someone does make adjustable rocker arms...will cost you an arm and a leg for a whole set I think, but I remember hearing there are some floating around.

Check your rocker assembly is on correctly...it may not have seated properly on it's guides when you tightened it down (very doubtful, but anything can happen).

Did you set and reset the timing chain tensioner correctly?

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 2:15 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 1166

Joined: 31st Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: ef falcon, el fairmont ghia

Location: Christchurch
New Zealand

did you try it without the j3? even if the shim's were wrong it should still start. what's the gear out of?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 7:31 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Did you bleed the lifters before you put them back in?

Putting an extra shim in and using a pumped up lifter will usually hold a valve open, as the lifter hasn't had a chance to reset itself to the new rocker position.

This has been done before. Sometimes if you leave it overnight it will self bleed the lifters and start like normal the next day.

If you did forget to bleed the lifters, be thankful you didnt crack rockers when you were bolting the rocker gear back down. :wink:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 7:55 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6166

Joined: 8th May 2007

by bleeding the lifters you mean pushing a hole punch or small screwdriver lightly inside the HLA so it closes up? :wink:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: not good!!!
Posted: Sat Jan 29, 2011 8:03 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Yes...

The process which the manual refers to as bleeding the oil from the lifters. :D

Just as easily achieved with a small nail or pin.

I usually pull them all apart and make sure there is zero oil and put them in a kero bath or something to get rid of any varnish and check the springs aren't rooted. So I know when they go back in they are perfectly dry and compressed as far as they can go.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 3  [ 34 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 3:20 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names