Fordmods Logo

oil pressure dropping 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: oil pressure dropping
Posted: Sat Jan 21, 2006 11:02 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 3rd Dec 2005

Location: cranbourne
VIC, Australia

Hi all
Can someone point me in the right direction .On a hot day after i have been driving for half to three quarters of an hour ,when i stop at the lights my oil pressure gauge goes onto the red and the warning beeper beeps at me.I have just changed the oil as i thought it might have been getting a bit thin.Now if i stop the car for half an hour it is alright again.
What could it be ,i have no oil leaks,oil is ok. Any suggestions please.I drive an au series 1 ghia.Thanks : :?:
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 21, 2006 11:35 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 772

Joined: 24th Mar 2005

Ride: EL FAIRMONT GHIA 97

Location: Perth Floreat
WA, Australia

i kinda haev the same problem as well, but when it beeps at me, i rev it up to around 3grand and the oil pressure rises? anyone know what it might mean? my oil level is fine, check it at least wice a week. so i dotn kwno whats going on here.


cheers kyle

 

_________________

-------EL Fairmont Ghia with CUstome BA XR body kit-------

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 21, 2006 11:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 4370

Joined: 5th Nov 2004

Ride: BA Fairlane Ghia

Location: Karratha
WA, Australia

What sort of oil are you guys using?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 21, 2006 11:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 772

Joined: 24th Mar 2005

Ride: EL FAIRMONT GHIA 97

Location: Perth Floreat
WA, Australia

im using the magnatec stuff, its like $60 a bottle

 

_________________

-------EL Fairmont Ghia with CUstome BA XR body kit-------

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 21, 2006 11:40 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 11103

Joined: 15th Nov 2004

Ride: AU III XR8 Pursuit 250 ute

Location: Hobart
TAS, Australia

RustyEF wrote:
im using the magnatec stuff, its like $60 a bottle


I hope that's a 12 litre bottle or something as Castol Magnatec should only be around $25.00 mark for 5litres!!!

Maybe your sensor is buggered? Just that if your oil pressure had really dropped so low that the warning buzer had gone off and that so many times I would't think your engine would be running any more!

 

_________________

Heaps of performance EF/L parts for sale, including supercharged VCT motor!

2002 Ford AU Series III Falcon XR8 Pursuit 250 ute - 5.6L of V8 Windsor!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 21, 2006 11:42 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 772

Joined: 24th Mar 2005

Ride: EL FAIRMONT GHIA 97

Location: Perth Floreat
WA, Australia

thats what i thought as well, im gussing its the sensor, would anyone know a rough price for one?

 

_________________

-------EL Fairmont Ghia with CUstome BA XR body kit-------

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jan 22, 2006 9:15 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 39

Joined: 23rd Nov 2004

Location: townsville
QLD, Australia

How many K's on the engine, if the bearings are worn it takes more oil to float the crank so when the oil heats up and thins out the oil pressure drops (plus the oil pump would be worn as well) use a good mechanical guage plumbed into where the oil sender goes to make sure its not the sender or guage.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jan 22, 2006 9:21 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 33

Posts: 94

Joined: 21st Jan 2005

Gallery: 4 images

Ride: ef xr6

Location: goulburn
NSW, Australia

how u going. i had the same prob. mine was the timing chain tensiner was leaking. or ur rings could be worn. i use castrol 25-15 oil it seams to help a bit. (sorry bout the spelling lake of sleep)

 

_________________

Bushyxr6

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: ??
Posted: Sun Jan 22, 2006 9:43 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 476

Joined: 28th Jan 2005

Ride: 1990 EA Spac

Location: grenfell
NSW, Australia

Ford only run 40psi and it is a known fact that worn engines will show just about no pressure when hot at idle, as long as pressure goes up as soon as the revs do. But as Macca13 said check sender and gauge.
I have experienced this with 4 cyl Fords and they just keep going, but it can be very disconcerting when the buzzer goes off.

 

_________________

Drive safe, arrive alive

EA Spak EL dash and interior, thermo's,BBM, EF head and cam, superlows,

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jan 22, 2006 10:42 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 144

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 2008 VRX Pajero

Location: Currie
TAS, Australia

buhyxr6 wrote:
how u going. i had the same prob. mine was the timing chain tensiner was leaking. or ur rings could be worn. i use castrol 25-15 oil it seams to help a bit. (sorry bout the spelling lake of sleep)


Worn rings cause low oil pressure ?????

WRONG, WRONG, WRONG :roll:

 

_________________

Peter Kempster

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: ??
Posted: Sun Jan 22, 2006 10:54 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 476

Joined: 28th Jan 2005

Ride: 1990 EA Spac

Location: grenfell
NSW, Australia

I dont quite see how worn rings effect oil pressure, unless they are so worn that they allow fuel to dilute the oil in the sump. If they were that bad I think you would be unable to see a car following you. Worn main and bigend bearings are the most likly culprets as well as a worn oil pump. It is also possible that the oil pressure releif valve spring could be broken.

 

_________________

Drive safe, arrive alive

EA Spak EL dash and interior, thermo's,BBM, EF head and cam, superlows,

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jan 22, 2006 2:12 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 3rd Dec 2005

Location: cranbourne
VIC, Australia

bowsaw wrote:
What sort of oil are you guys using?

I was using the recommended ford 5/30 so i went up to valvoline 10/30 to see if this made a differance
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jan 22, 2006 5:58 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 691

Joined: 1st Jun 2005

Ride: EFII Sedan

Location: Brisbane
QLD, Australia

Hmm.... Sounds like my EF exactly! I'm a bit worried tho, as I have replaced my sender as a precaution, and it still does it. Seems to be doing it less with the colder weather lately. A touch of the throttle and it goes away. I'm using GTX2 atm.

Maybe an adjustment at the idle screw would help a bit?
I was even thinking of a mechanical mod to put some load on the pedal when at idle with no speed (only when hot and not in park).

Any thoughts on this?

 

_________________

EF II Sedan
Ex Chaser, Dual Fuel (Impco LPG)
LSD High, 3.23, Black wheels, other shiny bits.

EB II Sedan <--- R.I.P. (Rest in pieces - gone to the wreckers for $50...... bargain!)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jan 22, 2006 6:47 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6449

Joined: 11th Nov 2004

my car used to to have lowish pressure. not to the point of of the buzzer going off though.

i changed from penrite 10w50 to motul 5w40 and the problem went away after about a week. so i used it for the next 2 oil changes then went back to the penrite and now never have any problems at all

 

_________________

PERMANENTLY BANNED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 23, 2006 9:04 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 575

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EF

Location: Wodonga
VIC, Australia

I get the exact same problem, but mine doesn't reach the bottom. I'm starting to think it might have something to do with the EF fairmont cluster. Before my engine rebuild, when my car would get hot it would drop off to just below the bottom mark (the one above the red bit). Installed a high volume oil pump and no change. Completely rebuild motor and the same thing happens. Its fine when the car is cold or has got a few revs, but as soon as it gets hot and idles it drops down to the bottom mark, (no buzzing noise thought) mind you I do have a turbo heating up the oil. I've seen other stock EF's with the exact same thing, but never a EL..
Maybe someone should try a EL dash and see if the same thing happens....
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 12:42 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names