Fordmods Logo

oil pressure problems. 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: oil pressure problems.
Posted: Thu Mar 23, 2006 10:19 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1231

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 2010 Nitro Blue FG

Location: Melbourne
VIC, Australia

This is actually posted on behalf of my dad who has the occasional oil pressure issues. Its a 1998 fairlane ghia. the oil sender unit as been replaced, so has the pump and filters etc. Basically the problem only happens on hot days only with the air con on and only at idle.

The oil pressure light comes on when at idle on hot days with air con on, as soon as you drive oof pressure builds up again and the light turns off? any ideas of what the hell would cause this? perhaps heat thinning out the vescosity of the oil??

 

_________________

The boogieman checks under his bed for chuck norris

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 24, 2006 12:06 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2116

Joined: 13th Aug 2005

Gallery: 15 images

Ride: 1999 XHII XR8, 2002 AU Fairmont

Power: 236 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

im pretty sure its an electrical problem, there was a thread about it not long ago, do a search in this forum and see what comes up, i cant remember exactly what the fault was.

 

_________________

STREETBUILT RACING
1999 XHII Falcon XR8 Ute 5.0L, TKO600 5spd, KB 2.1L Blower, 6.5psi, 12.2@113mph!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 24, 2006 6:51 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 691

Joined: 1st Jun 2005

Ride: EFII Sedan

Location: Brisbane
QLD, Australia

Had same fault. Tried the electrical fix (earth straps) - didn't worked. What DID work was Penrite HPR15. No beeps since.

 

_________________

EF II Sedan
Ex Chaser, Dual Fuel (Impco LPG)
LSD High, 3.23, Black wheels, other shiny bits.

EB II Sedan <--- R.I.P. (Rest in pieces - gone to the wreckers for $50...... bargain!)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 24, 2006 9:02 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

What grade of oil is your dad using? Maybe he needs to change to a thicker oil, especially if the engines done a few K's

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 24, 2006 12:14 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 59

Joined: 4th Jul 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

check what the alternator output is like under full load, i had the same problem and it was the alternator. mine would only put out 10.8v when hot on a warm day with a/c on and at idle!

 

_________________

97 EL Fairmont Ghia I6
EL GT's Lowered
Pacemakers 2 1/2" cat back,
EL GT air intake, Modified air box, K&N filter
3.45 LSD NOW MANUAL!

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 1:34 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names