Fordmods Logo

oil pump for EL 4L 

 

Page 1 of 2 [ 16 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: oil pump for EL 4L
Posted: Mon Jun 02, 2008 9:56 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 69

Joined: 10th Aug 2006

Gallery: 1 images

Ride: BAMKII XR6 Turbo Ute

Location: ipswich
QLD, Australia

how do you know when your oil pump is dying. how hard is it to change and how much will a new pump cost? where should the oil preasure read?

 

_________________

Wanted Dead or Alive - 1996 EFII XR6, "910HWI", 5 speed man, dark blue, venom front bar, 17" CSA Gladiators, green/gold perl bonnet vents.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 02, 2008 10:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

basically to change the oil pump the sump has to come off. which means disconnecting the subframe? someone correct me if im wrong.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 02, 2008 10:41 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1221

Joined: 11th Nov 2007

Ride: f6 rspec

Location: Sydney
NSW, Australia

very easy if its out of the car on a stand..couldn't imagine doing it under a car
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 02, 2008 10:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

FORDom wrote:
very easy if its out of the car on a stand..couldn't imagine doing it under a car


me and a mate did it over his pit, that was hard enough as it was lol

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 02, 2008 11:19 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 617

Joined: 18th Mar 2008

Gallery: 4 images

Ride: BAII XR6T

Location: Silverdale
NSW, Australia

if your oil pump was dying, you would hear you engine knocking when you start it up as it would have the lack of oil to lubricate!

 

_________________

FOR SALE BAII XR6 TURBO

Build Thread StrawbZ AU XR6 & BAII XR6T

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 02, 2008 11:23 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 2563

Joined: 19th Feb 2007

Gallery: 21 images

Ride: 98 EL Futura

Power: 199 rwkw

Location: Lilydale
VIC, Australia

StrawbZ wrote:
if your oil pump was dying, you would hear you engine knocking when you start it up as it would have the lack of oil to lubricate!


Mine ticks for a about 5 seconds when it starts up, i thought it was just the lifters as they havn't got any oil luberacating them straight away.

 

_________________

EL Futura: CVE head, Wolf V500, ICE Ignition and Coil, 36lb injectors, Walbro 255lb, Paci comps, 3" exhaust, T5, Harrop Truetrac with 3.9s. Now with 198.9rwkw, (~185rwkw and 13.80 @99.1mph) with more power to come

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 03, 2008 7:53 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 69

Joined: 10th Aug 2006

Gallery: 1 images

Ride: BAMKII XR6 Turbo Ute

Location: ipswich
QLD, Australia

my oil pressure gauge is reading just above the red on idle but when you start getting the revs up it goes to just past half way.

 

_________________

Wanted Dead or Alive - 1996 EFII XR6, "910HWI", 5 speed man, dark blue, venom front bar, 17" CSA Gladiators, green/gold perl bonnet vents.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 03, 2008 7:53 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 69

Joined: 10th Aug 2006

Gallery: 1 images

Ride: BAMKII XR6 Turbo Ute

Location: ipswich
QLD, Australia

my oil pressure gauge is reading just above the red on idle but when you start getting the revs up it goes to just past half way.

 

_________________

Wanted Dead or Alive - 1996 EFII XR6, "910HWI", 5 speed man, dark blue, venom front bar, 17" CSA Gladiators, green/gold perl bonnet vents.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 03, 2008 7:56 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 69

Joined: 10th Aug 2006

Gallery: 1 images

Ride: BAMKII XR6 Turbo Ute

Location: ipswich
QLD, Australia

my oil pressure gauge is reading just above the red on idle but when you start getting the revs up it goes to just past half way.

 

_________________

Wanted Dead or Alive - 1996 EFII XR6, "910HWI", 5 speed man, dark blue, venom front bar, 17" CSA Gladiators, green/gold perl bonnet vents.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 03, 2008 7:58 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 850

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: 03 BA Fairmont

Location: Forest Lake
QLD, Australia

that is normal.
as is 5 seconds of ticking on startup

 

_________________

Regards,
Punnisher_42
_____________
2003 BA Fairmont - Stock standard
1994 U13 cough Nissan Cough Bluebird

Favorite Quotes:
"Sportwagon = homo-erotic wank-fest." - downingj

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 03, 2008 9:26 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 69

Joined: 10th Aug 2006

Gallery: 1 images

Ride: BAMKII XR6 Turbo Ute

Location: ipswich
QLD, Australia

even if it's been runing for a while, like after or during driving (as soon as you take your foot off the accelerator), hot or cold, i swear in used to stay between half and 3/4 all the time.

 

_________________

Wanted Dead or Alive - 1996 EFII XR6, "910HWI", 5 speed man, dark blue, venom front bar, 17" CSA Gladiators, green/gold perl bonnet vents.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 03, 2008 9:27 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 69

Joined: 10th Aug 2006

Gallery: 1 images

Ride: BAMKII XR6 Turbo Ute

Location: ipswich
QLD, Australia

even if it's been runing for a while, like after or during driving (as soon as you take your foot off the accelerator), hot or cold, i swear in used to stay between half and 3/4 all the time.

 

_________________

Wanted Dead or Alive - 1996 EFII XR6, "910HWI", 5 speed man, dark blue, venom front bar, 17" CSA Gladiators, green/gold perl bonnet vents.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 03, 2008 9:37 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

mine sits at 2 (i dunno if it's p.s.i or what) when cold. then when it heats up it drops to 0.5. but when you rev it it goes up to 2 again. is this normal?

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 03, 2008 9:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 850

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: 03 BA Fairmont

Location: Forest Lake
QLD, Australia

well if your worried, get a mechanic to put a guage on it. oil guages on fords are only good for telling you whether there is or there isn't oil pressure.
If the lifters aren't tapping at idle with a warmed engine (run for at least 30 mins) then don't stress too much.

 

_________________

Regards,
Punnisher_42
_____________
2003 BA Fairmont - Stock standard
1994 U13 cough Nissan Cough Bluebird

Favorite Quotes:
"Sportwagon = homo-erotic wank-fest." - downingj

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 03, 2008 9:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 850

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: 03 BA Fairmont

Location: Forest Lake
QLD, Australia

EB S-pac wrote:
mine sits at 2 (i dunno if it's p.s.i or what) when cold. then when it heats up it drops to 0.5. but when you rev it it goes up to 2 again. is this normal?

Mine does exactly the same!!
we're runnin the exact same car.

 

_________________

Regards,
Punnisher_42
_____________
2003 BA Fairmont - Stock standard
1994 U13 cough Nissan Cough Bluebird

Favorite Quotes:
"Sportwagon = homo-erotic wank-fest." - downingj

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] and 20 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 8:36 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names