Fordmods Logo

oil temp guage drops to 0 in my fairlane 

 

Page 2 of 2 [ 28 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Fri Jan 28, 2011 8:43 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

no problem. If the O2 sensor hasn't been replaced before, it is always a good idea to get it replaced. Usual culprit for high fuel consumption.

Vacuum leaks will cause loss of power and rough idle. I'm pretty sure the MAP sensor will give you a rough idle as well. If you can borrow a spare MAP sensor off someone, you can always swap it over and see if it makes any difference before you go out and buy one (not sure what the price is). Someone can correct me if I am wrong there.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Fri Jan 28, 2011 8:56 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 196

Joined: 16th Nov 2009

Gallery: 6 images

Ride: NL Fairlane

Location: Noosa
QLD, Australia

phongus wrote:
no problem. If the O2 sensor hasn't been replaced before, it is always a good idea to get it replaced. Usual culprit for high fuel consumption.

Vacuum leaks will cause loss of power and rough idle. I'm pretty sure the MAP sensor will give you a rough idle as well. If you can borrow a spare MAP sensor off someone, you can always swap it over and see if it makes any difference before you go out and buy one (not sure what the price is). Someone can correct me if I am wrong there.


dont think the o2 sensor is never been changed, where do i get one of these from??
only has rough idle when first started in morning but i jus thought it'd be from it being cold? but if i turn my aircon on(last 2days i have had it on cuz i got my front windows tinted) it idles really bad like almost stalls but i jus thought it'd have somethin to do with aircon which im not that fussed about cuz i dont really use it

 

_________________

Image
now has t5 manual conversion, 1521a cam, extractors, j3 etc :) the-garage-f53/nl-fairlane-t87847.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Fri Jan 28, 2011 9:28 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

619GIE wrote:
phongus wrote:
no problem. If the O2 sensor hasn't been replaced before, it is always a good idea to get it replaced. Usual culprit for high fuel consumption.

Vacuum leaks will cause loss of power and rough idle. I'm pretty sure the MAP sensor will give you a rough idle as well. If you can borrow a spare MAP sensor off someone, you can always swap it over and see if it makes any difference before you go out and buy one (not sure what the price is). Someone can correct me if I am wrong there.


dont think the o2 sensor is never been changed, where do i get one of these from??
only has rough idle when first started in morning but i jus thought it'd be from it being cold? but if i turn my aircon on(last 2days i have had it on cuz i got my front windows tinted) it idles really bad like almost stalls but i jus thought it'd have somethin to do with aircon which im not that fussed about cuz i dont really use it


Not too sure on the air con issue. My revs drop a little and then kick back up when I switch air con on...never had a nearly stall situation.

O2 sensor can be bought from Repco or Bursons. I got mine off Ebay and haven't had issues with it. I'd stick with a BOSCH sensor...but you may be about $80 out of pocket (unless you ebay it)

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Sat Jan 29, 2011 8:04 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

i personally would never buy anything like that off eBay. it cost me 75 bucks for a oxy sensor, but thats trade price :D

and the stalling could be a ISC issue, not bumping the idle up when the A/C is switched on

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Sat Jan 29, 2011 9:50 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 1109

Joined: 4th Sep 2009

Ride: 92 EB s

Location: DORRIGO
NSW, Australia

$75 isn't trade price, its a $5 discount. Trade price would be $55-$60.

OP when have youcleaned you're throttle body last?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Sat Jan 29, 2011 9:52 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 196

Joined: 16th Nov 2009

Gallery: 6 images

Ride: NL Fairlane

Location: Noosa
QLD, Australia

where is the oxy sensor and iat sensor on my car?? is it a simple job?? if so i'll go upto repco n buy new ones see if that helps with my fuel
cheers fellas

 

_________________

Image
now has t5 manual conversion, 1521a cam, extractors, j3 etc :) the-garage-f53/nl-fairlane-t87847.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Sat Jan 29, 2011 11:11 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 24

Posts: 143

Joined: 15th Aug 2010

Ride: Da ltd

Location: Melbourne
VIC, Australia

The o2 sensor is in the exhaust. It screws into the extractors(it does on my car, but I'm preety shaw it's the same) and it's easy to replace. But I don't know where the iat sensor is. Hope this helps :D
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Sat Jan 29, 2011 11:23 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 196

Joined: 16th Nov 2009

Gallery: 6 images

Ride: NL Fairlane

Location: Noosa
QLD, Australia

1990daseries2 wrote:
The o2 sensor is in the exhaust. It screws into the extractors(it does on my car, but I'm preety shaw it's the same) and it's easy to replace. But I don't know where the iat sensor is. Hope this helps :D

yeh found it, gonna go up to repco n see if this helps my fuel economy

 

_________________

Image
now has t5 manual conversion, 1521a cam, extractors, j3 etc :) the-garage-f53/nl-fairlane-t87847.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Sat Jan 29, 2011 1:46 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

WILDEB wrote:
i personally would never buy anything like that off eBay. it cost me 75 bucks for a oxy sensor, but thats trade price :D

and the stalling could be a ISC issue, not bumping the idle up when the A/C is switched on


Yeah usually I don't buy that kind off stuff off ebay...IIRC the person I bought it off had a shop with excess stock, so sold some on ebay and some at the shop. 6 months warranty, so that was always a bonus. I guess it can be hit and miss with ebay items...but research is key. Also I'm a tight a*** :P.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Sat Jan 29, 2011 6:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

87SIlude wrote:
$75 isn't trade price, its a $5 discount. Trade price would be $55-$60.

OP when have youcleaned you're throttle body last?


it's trade price in Bendigo lol

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Sat Jan 29, 2011 8:12 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 196

Joined: 16th Nov 2009

Gallery: 6 images

Ride: NL Fairlane

Location: Noosa
QLD, Australia

WILDEB wrote:
87SIlude wrote:
$75 isn't trade price, its a $5 discount. Trade price would be $55-$60.

OP when have youcleaned you're throttle body last?


it's trade price in Bendigo lol


alright so today i bought a o2 sensor(bosch) and put it in for $60..mate thats a mechanic hooked his computer thing up to the car to sus the problems out with the oil pressure and other sensors but couldnt pick anything up and he also put a injection cleaner in to flush the injectors n wot not, he said ima have to go to ford n get them to hook ther computer up cuz it'll be a proper ford one not a universal..

 

_________________

Image
now has t5 manual conversion, 1521a cam, extractors, j3 etc :) the-garage-f53/nl-fairlane-t87847.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Sat Jan 29, 2011 8:58 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

yeh those universal things are crap. and injector cleaner is utter crap. doesn't work. if they are gummed up get them cleaned properly

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: oil temp guage drops to 0 in my fairlane
Posted: Fri Feb 04, 2011 7:39 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 196

Joined: 16th Nov 2009

Gallery: 6 images

Ride: NL Fairlane

Location: Noosa
QLD, Australia

went n had it sussed out at ford today $170 later, clean floors n its a faulty sender unit and need throttle body cleaned, injectors flushed and idle relearn which should solve my rough idle problem

 

_________________

Image
now has t5 manual conversion, 1521a cam, extractors, j3 etc :) the-garage-f53/nl-fairlane-t87847.html

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 28 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 6:43 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names