Fordmods Logo

Oil Usage Question 

 

Page 1 of 2 [ 27 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Oil Usage Question
Posted: Sat Feb 26, 2011 12:31 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

just did a oil change today and only just under 2L's drop out is this acceptable after 5000kms?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sat Feb 26, 2011 12:42 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

no.how many ks on the clock?what oil did you use?

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sat Feb 26, 2011 12:54 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

well i rebuilt it at 237,000kms and now its done 291,000kms. the mistake i did when i rebuilt it i put in normal semi synthetic 15w50. last oil i put in was the everyday hpr mineral oil 15w40. today i put in running in oil.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sat Feb 26, 2011 12:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 1833

Joined: 3rd May 2007

Gallery: 8 images

Ride: AUII XR6 Uterus

Location: South Coast
NSW, Australia

it probably would be acceptable if you checked your oil occasionally... is it leaking or eating oil ?
kinda sounds like your going backwards with your oil choice there pal.

 

_________________

Not to get technical, but according to chemistry alcohol is a solution.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sat Feb 26, 2011 12:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 55

Posts: 1566

Joined: 12th Apr 2008

Gallery: 17 images

Ride: 5.0lt NF /351 ZD Fairlane

Location: Wattle Grove
NSW, Australia

Yeah , bit late for running in oil if its done 50k already!

 

_________________

Image
NF Fairlane with 5.0 and 5 speed goodness!
ZD build thread under construction at post1136180.html#p1136180

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sat Feb 26, 2011 1:00 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

too late for running in oil... sounds like the rings were not bed in properly.
thats a huge amount of oil lose over 5000km...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sat Feb 26, 2011 10:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

yeah i think its abit late for running in oil aswell but a guy at repco who builds racing engines said the oil rings havent embedded in probably. so he said put running in oil in it cause it never had running in oil when first rebuilt it. so do yous think it needs new rings in it?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sat Feb 26, 2011 10:49 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

running in oil isnt really necessary, aslong as the oil was mineral oil...
if its burning oil, not much can be done except to re ring it..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sat Feb 26, 2011 10:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

well that sucks if i have to re ring it. do i need to re hornet the bores if i re-ring it and also when putting the rings on does the dot mark face up towards the head or down towards the crank?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sun Feb 27, 2011 1:29 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

jamie22_cole wrote:
well that sucks if i have to re ring it. do i need to re hornet the bores if i re-ring it and also when putting the rings on does the dot mark face up towards the head or down towards the crank?


There should have installation instructions with the rings.....usually, Dot to the Top.
Did you make sure you didn't over lap the centre section of the oil ring assembly???
Did you make sure you arranged the ring gaps correctly???
Did you baby it while running in ???

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sun Feb 27, 2011 2:29 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

im pretty sure i did all that i took my time rebuilding the engine. i was in no rush. because you cant buy rubber sump gaskets anymore for EF-EL would it be better to go with the AU bottom end instead? if u can still get a AU rubber sump gasket from fords?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sun Feb 27, 2011 7:34 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 1109

Joined: 4th Sep 2009

Ride: 92 EB s

Location: DORRIGO
NSW, Australia

Pretty sure you can still get aftermarket rubber sump gaskets.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sun Feb 27, 2011 9:08 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6449

Joined: 11th Nov 2004

An engine will still bed in with semi syn oil. I'd say it just wasn't run in properly and you glazed the bores. The only answer is is rehone and new rings.
This time don't baby the engine.

 

_________________

PERMANENTLY BANNED

Last edited by tickford_6 on Mon Feb 28, 2011 8:03 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sun Feb 27, 2011 10:23 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

do a compression test,was the head serviced as well?

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Oil Usage Question
Posted: Sun Feb 27, 2011 1:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

jamie22_cole wrote:
im pretty sure i did all that i took my time rebuilding the engine. i was in no rush. because you cant buy rubber sump gaskets anymore for EF-EL would it be better to go with the AU bottom end instead? if u can still get a AU rubber sump gasket from fords?


An AU sump gasket is just a shaped O'ring.....not a gasket as such.....remembering the sump is alloy on an AU......much like the rocker cover O'ring for EF, EL, XH.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 27 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 4:31 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names