Fordmods Logo

Power steering pump hose fitting leak 

 

Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 
 Post subject: Power steering pump hose fitting leak
Posted: Tue Jul 03, 2007 1:29 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 190

Joined: 7th Nov 2004

Ride: EF Mont ZL Lane 4x4 Bronco

Location: Widebay
QLD, Australia

Anyone know what to put on the bottom pressure hose to stop it leaking?
Au pump > EF hose. I tried stag paste on treads but it seems to be with centre swivel part
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 03, 2007 2:16 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5589

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

The nut holds a c clip and an o ring inside - you'll need to fit a new nut, or fit another hose with a new nut fitted.
You best remove the hose to do it properly - be careful though as they are fiddly to do - plus the c clip needs to be seated properly - otherwise it will pop off and drain the system while running in about 10 secs.

The earlier E series use a stationary hose and nut, IIRC all you need to replace is an o ring. I think these hoses will fit, so it may be the better option.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 03, 2007 5:53 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 190

Joined: 7th Nov 2004

Ride: EF Mont ZL Lane 4x4 Bronco

Location: Widebay
QLD, Australia

The hose (going into the pump nut) didn't have any C-clip or O-ring on the end of the fitting, is this what you mean?
It has backward/forewards movement when installed, is this normal?
Dan

edit
I've used TQ95 instead of DexIII (since I had a heap of it left over from the tranny flush) , will this make any difference - ie thinner?- more leaks??
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 03, 2007 8:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 557

Joined: 20th Aug 2006

Gallery: 4 images

Ride: EF

Location: Keilor, Melbourne
VIC, Australia

pretty sure its a 5\8ths open ender for the middle nut and a 1" open ender for the pressure valve. Just undo it and change the o-ring, too simple.

Or buy a new pump from me and a hose elsewhere and replace the lot. That should do ya lol

Theres no clips of any kind where you are talking about....snap :D

 

_________________

<img src="http://i29.photobucket.com/albums/c260/demoniquekryes/Bothcars1.jpg" alt="Photobucket - Video and Image Hosting"><br><br>

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: tripleexpansion and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 11:01 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names