Fordmods Logo

problem with cruise controll :S 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: problem with cruise controll :S
Posted: Thu Oct 15, 2009 9:50 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 26

Posts: 218

Joined: 27th Apr 2008

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

with my ef fairmont when the on button is pushed the cruise controll is stated on my dash but when i push accel set it doesnt lock my speed or anything like it use to
any ideas ?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: problem with cruise controll :S
Posted: Thu Oct 15, 2009 11:53 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 59

Posts: 36

Joined: 16th Jun 2006

Location: Laidley
QLD, Australia

Check to see if your brake lights are working. Also the switch and plug going into the side of the brake master cylinder.

Stan
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: problem with cruise controll :S
Posted: Sun Oct 18, 2009 9:34 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 119

Joined: 26th May 2009

Ride: EF II XR6

Location: Donvale
VIC, Australia

i have the exact same problem, still not sure what is wrong with mine
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: problem with cruise controll :S
Posted: Sun Oct 18, 2009 9:51 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 259

Joined: 21st Aug 2008

Ride: Fairlane Concorde 4.0

Location: wagga
NSW, Australia

Check the switch on the side of the master cylinder is less than 1 ohm with a multimeter. Disconnect the CC servo plug (engine bay next to brake master cylinder)and put the multimeter between pins 5 and 6. Push the set+ (accel set) button and you should have 646 to 714 ohms resistance.

As mentioned, make sure brake lights function and your horn works (horn supplies 12V to switches).

 

_________________

NF Fairlane: Non Factory Dual Fuel - New coolant tank, New fuel injectors, New fuel pump, New earth cable, ECU capacitors replaced, New O2 sensor, leads and plugs, New Radiator/Condensor cleaned. 483,000kms. AU I6 Powered. Struts, Shockies, Tie rods and ball joints replaced.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: problem with cruise controll :S
Posted: Mon Oct 19, 2009 7:42 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 26

Posts: 218

Joined: 27th Apr 2008

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

it mesured 676ohms break lights work and so does horn
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: problem with cruise controll :S
Posted: Tue Oct 20, 2009 1:26 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 259

Joined: 21st Aug 2008

Ride: Fairlane Concorde 4.0

Location: wagga
NSW, Australia

What about the switch on the side of the master cylinder? If you have 12V on pin 9 of the cc servo plug, that switch is ok (ign on).

 

_________________

NF Fairlane: Non Factory Dual Fuel - New coolant tank, New fuel injectors, New fuel pump, New earth cable, ECU capacitors replaced, New O2 sensor, leads and plugs, New Radiator/Condensor cleaned. 483,000kms. AU I6 Powered. Struts, Shockies, Tie rods and ball joints replaced.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: problem with cruise controll :S
Posted: Thu Oct 22, 2009 6:56 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 26

Posts: 218

Joined: 27th Apr 2008

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

i got 13.38v across pin 9
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: problem with cruise controll :S
Posted: Fri Oct 23, 2009 8:23 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 259

Joined: 21st Aug 2008

Ride: Fairlane Concorde 4.0

Location: wagga
NSW, Australia

Quote:
i got 13.38v across pin 9i got 13.38v across pin 9
Sounds spot on.

When you got the 676 ohms pushing the set+ switch, did you rotate the wheel from lock to lock?

I'd say your cruise control servo unit is stuffed. Just about everything else has been checked. The one thing that is hard to check is the input from the vehicle speed sensor. If your speedo is working and the car running normally, I would say it is ok. The only other thing you can try is a resistance check from pin 6 to pin 10. Should be greater than 1 ohm. If that checks out, time for another cc servo from the wreckers.

 

_________________

NF Fairlane: Non Factory Dual Fuel - New coolant tank, New fuel injectors, New fuel pump, New earth cable, ECU capacitors replaced, New O2 sensor, leads and plugs, New Radiator/Condensor cleaned. 483,000kms. AU I6 Powered. Struts, Shockies, Tie rods and ball joints replaced.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 6:34 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names