Fordmods Logo

Red EA , no go! 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: Red EA , no go!
Posted: Sun Apr 13, 2008 5:37 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 255

Joined: 21st Feb 2007

Ride: BA MkII XR8 and XE Sedan 351

Location: St Clair
NSW, Australia

Hey guys ,on thursday on the way home from work my 89 ea broke down, just driving along and it cut out and i could not restart it,no warning,stuck on the m4 motorway for 2 hours, once i towed it home i started doing checks,so far i have done/replaced:

- topped up and recharged my battery

-Replaced my rotor button and dizzy cap

-replaced my coil and coil lead

-changed the suppressor and repaired earth going to block

-Checked fuel flow and found to be okay

The car is a 1989 Ea s pack cfi manual.
I have done all of this and the car still does not run, no fuses blown,i can hear the fuel pump going and the fuel is pumping through and getting into the cfi throttle body, does anyone out their have any ideas out their of what it might be??,i cant put my finger on what it is,cheers...Vito

 

_________________

BRING BACK THE CLEVELAND!!!

My daily driver-1995 EF Falcon 5 speed 4lt
My project car/weekend warrior-1982 XE Falcon with 351 clevo power,new target is Sydney Powercruise!!
Now wrecking-1989 EA Falcon s-pack 5 speed CFI

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 13, 2008 5:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 906

Joined: 9th Aug 2005

Gallery: 4 images

Ride: EB2

Location: s.e suburbs
VIC, Australia

module on the dizzy
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 13, 2008 5:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 649

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Have a look at the ignition wiring on the
steering column. Maybe stuffed ??

This was the problem with mine, and was similar
symptoms to your EA.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 13, 2008 5:53 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 255

Joined: 21st Feb 2007

Ride: BA MkII XR8 and XE Sedan 351

Location: St Clair
NSW, Australia

Im not sure it will be the tfi module, it went about 3 years ago but was a different problem, the car would backfire badly,run rough and then stall, this time the car just cut out and could not be restarted...Vito.

 

_________________

BRING BACK THE CLEVELAND!!!

My daily driver-1995 EF Falcon 5 speed 4lt
My project car/weekend warrior-1982 XE Falcon with 351 clevo power,new target is Sydney Powercruise!!
Now wrecking-1989 EA Falcon s-pack 5 speed CFI

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 13, 2008 6:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 850

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: 03 BA Fairmont

Location: Forest Lake
QLD, Australia

what you describe is exactly what happened when the dizzy tfi module died. usually caused by worn bearings on rotor shaft. recomended to replace whole distributor with reconditioned component.

 

_________________

Regards,
Punnisher_42
_____________
2003 BA Fairmont - Stock standard
1994 U13 cough Nissan Cough Bluebird

Favorite Quotes:
"Sportwagon = homo-erotic wank-fest." - downingj

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 13, 2008 8:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 673

Joined: 29th Jan 2006

Gallery: 8 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Canberra
ACT, Australia

Check ign relay behind drivers headlight, it's either the green or the brown one. Everyone overlooks this.

 

_________________

I like boost
http://www.venomexhaustworks.com.au

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 13, 2008 8:48 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 255

Joined: 21st Feb 2007

Ride: BA MkII XR8 and XE Sedan 351

Location: St Clair
NSW, Australia

Thanks for , i didn't actually think of that i'll check it out ,cheers,if their are any other problems , just post a reply...Vito

 

_________________

BRING BACK THE CLEVELAND!!!

My daily driver-1995 EF Falcon 5 speed 4lt
My project car/weekend warrior-1982 XE Falcon with 351 clevo power,new target is Sydney Powercruise!!
Now wrecking-1989 EA Falcon s-pack 5 speed CFI

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 14, 2008 12:39 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 410

Joined: 27th Jul 2005

Ride: Mazda CX-5 & 96 EL Falcon

Location: Adelaide
SA, Australia

same thing happened to my ea turned out it was the connectors to the injectors they had broken and needed to be redone

 

_________________

My EL Gli.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 14, 2008 2:17 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Was going to point out the relay...but locknut bet me to it :(.

If it's not the relay, then maybe check for wiring. There may be some corroded wiring, especially on the positive terminal. Sometimes wires can just come loose and nothing will run...happened to me once before.

Another thing just to clarify, when you turn the key, the car cranks but does not fire? or does it just die after the petrol pump primes and the starter motor kicks in?

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 18, 2008 6:19 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 255

Joined: 21st Feb 2007

Ride: BA MkII XR8 and XE Sedan 351

Location: St Clair
NSW, Australia

The car cranks, but does not fire ,tries to but does not get going,i have checked for fuel supply issues but found to be all ok, fuel flowing when cranked,i checked from inlet fuel hose,i have checked the ignition relay (ecu relay) and the fusible links , and also found them to be ok,soooo, the only thing that i think it can be is the dizzy, i am going to replace it with a eb one i scored from my old work,with the new cap and rotor fitted,see how that goes, other vthan that im stumped, hopefully the computer hasn;t blown up.....Vito.

 

_________________

BRING BACK THE CLEVELAND!!!

My daily driver-1995 EF Falcon 5 speed 4lt
My project car/weekend warrior-1982 XE Falcon with 351 clevo power,new target is Sydney Powercruise!!
Now wrecking-1989 EA Falcon s-pack 5 speed CFI

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 19, 2008 10:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 673

Joined: 29th Jan 2006

Gallery: 8 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Canberra
ACT, Australia

Any luck today?

 

_________________

I like boost
http://www.venomexhaustworks.com.au

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 25, 2008 12:19 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 255

Joined: 21st Feb 2007

Ride: BA MkII XR8 and XE Sedan 351

Location: St Clair
NSW, Australia

Ok,i fitted a dizzy i had lying around from a eb 4.0 lt,put the new cap and rotor i already had,car started straight away!! was cheering, but right now i think i need to play with the timing a bit because it runs a bit rough and down low its got nothing, after about 1500-1750 rpm the runs well,i'll play with it some more this long weekend,and work on my v8,busy busy busy!!...Vito

 

_________________

BRING BACK THE CLEVELAND!!!

My daily driver-1995 EF Falcon 5 speed 4lt
My project car/weekend warrior-1982 XE Falcon with 351 clevo power,new target is Sydney Powercruise!!
Now wrecking-1989 EA Falcon s-pack 5 speed CFI

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 11:50 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names