Fordmods Logo

ruff idle some help please? 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: ruff idle some help please?
Posted: Thu May 11, 2006 7:27 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 33

Posts: 132

Joined: 29th Jul 2005

Location: not telling
NSW, Australia

ok guys got a 94 ef xr6 auto just got the engine cleaned out and head machined new gaskets and new piston rings and other things.

now on start up when the car is cold its fine , but when it WARMS UP it starts to idle realy ruff and hunt for reves.

now its at the auto electrition and he is stumpt he doesnt know what it is he has changed the isc sensor and has done heaps of other stuff but he doesnt know what else to look at?

can u guys just give me a list of posible things it can be so i can tell him to check ?

please guys thanks.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 11, 2006 7:31 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

fuel filter was my problem when i had a rough idle......its starting again so im suspecting all of fuel line. get ur fuel line checked. and did he muck around with the little screw to set the idle speed? cause my dad mucked aroudn with it and now idle is in the shat. did ur engine get washed? ur dizzy or coil might have gotten wet (which ever ur car has? i dun even know the difference). thats all i can think of at the moment

good luck

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 11, 2006 7:59 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

yeh i just done the head on mine too.
when hot and idling, it has a slight miss/lumpy idle.
i'm putting it down to a coilpack or the fuel filter/injectors.
the car hasn't been running for around 3-4months before i got it going, so im running the stale fuel pretty low then i'll run some injector/fuel cleaner in it along with a fuel filter after the cleaner has gone through.
i've replaced plugs/leads, and it's not the isc.
the only other thing i can think of is a vacuum leak or possibly crook ecu (doubt it though).
hopefully it's just fuel and hopefully it'll be fixed!

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ruff idle some help please?
Posted: Thu May 11, 2006 8:02 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 4967

Joined: 22nd Nov 2004

Location: FAR FAR AWAY LAND
QLD, Australia

BNKRBR wrote:
ok guys got a 94 ef xr6 auto just got the engine cleaned out and head machined new gaskets and new piston rings and other things.

now on start up when the car is cold its fine , but when it WARMS UP it starts to idle realy ruff and hunt for reves.

now its at the auto electrition and he is stumpt he doesnt know what it is he has changed the isc sensor and has done heaps of other stuff but he doesnt know what else to look at?

can u guys just give me a list of posible things it can be so i can tell him to check ?

please guys thanks.
Did he check the codes....could be crank sensor, O2 sensor....

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 11, 2006 10:19 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 30

Posts: 95

Joined: 8th Apr 2005

Location: perth
WA, Australia

apparently its the crank angle senor. It gets dirty and stuffs up. i am gonna pull mine of this w/e and give it a clean with some throttle boddy cleaner.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 12, 2006 1:08 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

menaceEF wrote:
apparently its the crank angle senor. It gets dirty and stuffs up. i am gonna pull mine of this w/e and give it a clean with some throttle boddy cleaner.


where the hell is the crank sensor? my car is weird. it only has rough idle when its in Park or in Neutral. but in Drive reverse or 1 2 or 3 the idle is quiet and good. whats up with that?

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 12, 2006 5:46 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 33

Posts: 132

Joined: 29th Jul 2005

Location: not telling
NSW, Australia

yeh i only had a quater of fuel in the tank when i left it with them and its been sitting for about a mounth and a half so it could be that might just get him to put 25 Ls in and some octain booster.

and then go on from there.

keep the replys comming guys if i gett his fixed ill be posting what i done and maybe we could put this as a sticky coz heaps of guys have this problem.

thanks for the replys so fare.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 12, 2006 7:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

phongus wrote:
menaceEF wrote:
apparently its the crank angle senor. It gets dirty and stuffs up. i am gonna pull mine of this w/e and give it a clean with some throttle boddy cleaner.


where the hell is the crank sensor? my car is weird. it only has rough idle when its in Park or in Neutral. but in Drive reverse or 1 2 or 3 the idle is quiet and good. whats up with that?

phong =P~


Don't go looking for a crank angle sensor on a EL, you wont find one! Only on coil pack models, EF, AU, BA, BF.
FYI its mounted on the timing case just above the harmonic balancer.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 5:56 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names