Fordmods Logo

Running in new motor question. oil based. 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: Running in new motor question. oil based.
Posted: Wed Jan 20, 2010 2:35 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

OK so my new motor is FINALLY in the car, it is being run in on Penrite Running in oil 15w - 40. Now I am due to drop the oil tomorrow to change it as it has been almost 500km's. My questions are, do I go the same weight oil in a semi synth for the next few thousand km or straight to full Synth?

Can I run a lighter oil or should I really stick with the weight that it was run in on?

Personally I prefer Penrite oil and look to run this on HPR 10, its a semi anyways, but I am aware there has been some debate recently about the quality of Penrite. If the opinionated FNQ'r would like to put his suggestions/advise here it would actually be appreciated, and others of course.

What is your routine for running in motors as far as type of oil used goes.. People who have actually done it, not those with 5c comments please.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Running in new motor question. oil based.
Posted: Wed Jan 20, 2010 2:54 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2410

Joined: 4th Sep 2006

Location: Sydney
NSW, Australia

What engine is it exactly and is it a full reco with new rings and pistons???

 

_________________

Wanted Either Capri/Cortina/XY/XW/XR/XT with tough V8 stroker engine, auto, 9inch, upgraded brakes etc[/SIZE][/size][/color]

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Running in new motor question. oil based.
Posted: Wed Jan 20, 2010 3:22 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

yeah sorry, its a full reco, has 30cc dish top forged pistons, Manley rods, file finish rings, honed block, no need to bore, linished crank, ported and polished head. Has been run in on Penrite run in oil as previously mentioned, tomorrow will see 500km on the motor so time to drop the oil.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Running in new motor question. oil based.
Posted: Wed Jan 20, 2010 3:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 844

Joined: 12th Aug 2007

Gallery: 22 images

Ride: AU2 XR8 ute & 91 EA bitsa

Location: Melbourne
VIC, Australia

I kept using running-in oil until 1000km, but then some people would say that's an overkill. After, I used Nulon 15w50 Street and Track performance (synthetic) oil. Haven't had any oil loss since. Perhaps go with the Penrite oil until your next oil change and then swap to a synthetic oil.

Have the rings bedded in OK (ie. is the oil level still the same as when you filled in initially)?

 

_________________

AU2 XR8 with Raptor VL, ported Yella Terra GT40P heads, Scorpion 1.6 RRs, XE264HR-14 Comp Cam, ceramic coated Hurricane Headers, 60lb injectors, Walbro 255, 200cfi cats, 3" exhaust & Snow Performance water methanol injection

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Running in new motor question. oil based.
Posted: Wed Jan 20, 2010 5:29 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

yeah oil level is stable. 500km is all it will need.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Running in new motor question. oil based.
Posted: Wed Jan 20, 2010 6:10 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1221

Joined: 11th Nov 2007

Ride: f6 rspec

Location: Sydney
NSW, Australia

i went through all this recently.. and went penrite running in oil for 500 (15w40) then nulon 10w30 for 500km and more nulon 10w30 for another 500km..and then onto penrite 5w40 semi synthetic since..7000km's so far and not using a drop of oil..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Running in new motor question. oil based.
Posted: Wed Jan 20, 2010 7:11 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 35

Posts: 1353

Joined: 15th Mar 2007

Gallery: 7 images

Ride: AU XR6

Power: 171 rwkw

Location: thornton
NSW, Australia

I'd drop it down to a 5w-40 full synth and see how it goes, Ive changed to shell helix ultra 5w-40 after using fords 10w-30 without any problems. I find the shell oil to be excellent, after 5000km the oil is still golden and just like it came out of the bottle.

 

_________________

9/98 AU1 XR6hp-about to retire from the road and be reborn on the race track.
86 ZL mint grandpa spec with premo sound and 150000km
07 TTG 60000km stock as, mods to come.
97 el futura about to be MOCKed

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Running in new motor question. oil based.
Posted: Thu Jan 21, 2010 7:17 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6449

Joined: 11th Nov 2004

dc_todd wrote:
If the opinionated FNQ'r would like to put his suggestions/advise here it would actually be appreciated, and others of course.


Obviously this isn't a toy engine. or you wouldn't have used all the good gear in it.
If it were my engine i would be using one of two oils in it,
Mobile1 0W40 synthetic OR Motul 300V chrono (10W40), my preference is for the Motul (is what i used to use in my built EFxr6 engine when i had the car.)
both cost alot, but both are extremely good.

As far as runnung in goes. i went 500km befor going straight to the 300V, and never had an issue.
If you want to 'play it safe' go with a semi synth from what ever brand you end up going too.

 

_________________

PERMANENTLY BANNED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Running in new motor question. oil based.
Posted: Fri Jan 22, 2010 1:10 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 4285

Joined: 8th Dec 2004

Gallery: 25 images

Ride: EB2 Ghia,Mighty Boy,Eb1 Xr8 5spd

Location: ** In the Shed! **
VIC, Australia

I run the new engine in my mighty boy in on Bursons running in oil for not quite 1000kms, it's a SAE30 iirc, and then i just run what the book says, 10w40 mineral oil. Engine was rebored, crank ground, new pistons, bearings & rings, full head reco with port work & new valves. It's running great, has now got 2000kms on it. Time for another oil & filter change, i tend to do them every 1000kms until the first 5000kms on my fresh engines. Then it's by the book.

Most mechanics i speak to suggest to run the run in oils for anywhere between 500 to 1000kms, then change it, but not to run past 1000kms on it.

Cheers

ToranaGuy

 

_________________

I am the ToranaGuy!|74 Lh Torana Turbo|78 Hz PanelVan|86 Mighty Boy Ute|93 EB2 Ghia,GT Mockup,5spd,LPGI,Full Leather|2 x EB Xr8 5spd's|FS [VIC]: Wrecking - Eb XR8 - Parts available |Build Thread|Ebay Items - Ford Parts|

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 24 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 8:06 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names