Fordmods Logo

Running like s**t 

 

Page 1 of 2 [ 18 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Running like s**t
Posted: Mon Feb 12, 2007 8:01 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 573

Joined: 5th Jun 2005

Ride: BA XR6 Turbo

Power: 221 rwkw

Location: A
ACT, Australia

My ED XR6 is running like s**t, its as if it is starving of fuel. I did a manual converstion on the weekend and swapped everything over from a manual ED XR6 but it was doing it before the converstion anyway.
Here is the thing, i have swapped the fuel pumps over, still not fixed, i have swapped the fuel regulator over and still not foxed the problem. I am stuffed as to what it might be.... both fuel pump and regulator that i put in are fine, they where working in the other car.

The problem it when i drive in a stright line it is fine but when it gets up into the revs 3,500+ its starts spluttering bad.First gear isnt as bad cos it revs quicker but once you get into second its worse and third is terrable.
Also if i go around a corner at any speed more noticeable at lower speeds it splutters really BAD and sometimes pretty much dies or does die if i dont play around with the throttle.

Please help

Griffo

 

_________________

ED XR6 manual for sale. MOMO steering wheel and alot of extra's. PM for more info.


BA XR6 Turbo- 238.8rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 8:28 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

I think your fuel filter is to blame. When I just bought my EL the fuel filter was blocked...I couldn't even blow through it when I took it off...and when I was driving sensibly the car would be fine, but when I revved it she sputtered and hesitated.

So change the fuel filter and see how you go. If not your injectors might need a clean.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 7:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Check the MAP sensor, and ECT sensor, and coil and dizzy + cap & rotor.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 9:11 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 573

Joined: 5th Jun 2005

Ride: BA XR6 Turbo

Power: 221 rwkw

Location: A
ACT, Australia

The fuel fuilter is only about 15000 km old at the max but I checked it and its perfectly fine. The dizzy coil leads and plugs are also 15000 km max old. I will check the MAP and ECT sensors tomorrow.

Anyone else got anyother suggestions???

griffo

 

_________________

ED XR6 manual for sale. MOMO steering wheel and alot of extra's. PM for more info.


BA XR6 Turbo- 238.8rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 9:29 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 573

Joined: 5th Jun 2005

Ride: BA XR6 Turbo

Power: 221 rwkw

Location: A
ACT, Australia

Also after i drove it while i was trying to work out what was wrong when i was pulling into the drive way it mad a kinda backfire noise and now it idels really high, lowest is around 1,00rpm but most of the time it is round 1,500 up to 2,000

Help

Griffo

 

_________________

ED XR6 manual for sale. MOMO steering wheel and alot of extra's. PM for more info.


BA XR6 Turbo- 238.8rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 9:34 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Have you cleaned your ISC valve, and throttle body????
Also check the MAP sensor hose at the manifold, they split down there.
How many K's on your rocket.????
If around 300,000 K's, the dizzy's get a bit worn, slop in the bush for the shaft, and the reluctor starts to hit the haul effect sensor.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 9:46 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 967

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: TE50

Location: Brisvegas
QLD, Australia

Just to add more 'maybes' to the pile,

but possibly your CAT is blocked

 

_________________

Formerly SpuDEF

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 9:49 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 4182

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

Maybe you could try the injectors from the other XR6, just to rule out these ones as an issue

 

_________________

ILL60 - EF XR8, Sunroof, Ticky Kit, 19x8.5/19x11 TE37's, 347, AFr185's, TFS BoxRcustom converter, Hurst Quarterstick, huge billet cam.

51TER - DL LTD. Stock.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 10:05 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 44

Joined: 6th Apr 2005

Ride: Falcon XR6

Location: Perth
WA, Australia

Mine does the exact same thing. Ie the spluttering and high idle reving. And the way you say you have to vairy the throttle to accleerate.

Have changed Map sensor, oyxeygen sensor, fuel filter, plugs, and recently(1 year ago) had injectors cleaned and new leads. So what is left?
What is the ECT sensor?

I also tryed to remove the idle speed control control, no difference.

So what is left, recently I had the dissy replaced but it was put on 1 tooth out and was heavilly retarted, The car ran crap like it does now, but not as bad. My mechanic put the dissy on right gave heaps of advance, it wored fine for 6 months.

Now hear I am.

I just took my car to a place to give it a dyno tune and play with the fuel mixtures, I have a Uni Chip.
If this dont work, I am completly out of idears.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 10:09 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

ECT.........Engine Coolant Temperature Sensor.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 10:32 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 44

Joined: 6th Apr 2005

Ride: Falcon XR6

Location: Perth
WA, Australia

You know, I have a bit of corrozion on the Thermostat housing.
Interesting, might do that next.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 10:47 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 691

Joined: 1st Jun 2005

Ride: EFII Sedan

Location: Brisbane
QLD, Australia

A high RPM after a backfire is a symptom of a vacuum leak from a hose being blown off. Check the map sensor vacuum line - its usually the first to pop off if thats the case. Have a feel around the hoses under the plenum for cracks that may not be visible.

Grab a timing light to see if your dizzy has possibly come loose.

 

_________________

EF II Sedan
Ex Chaser, Dual Fuel (Impco LPG)
LSD High, 3.23, Black wheels, other shiny bits.

EB II Sedan <--- R.I.P. (Rest in pieces - gone to the wreckers for $50...... bargain!)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 12, 2007 10:53 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

In my LTD the middle vacume hose on the "tree" at the rear of the manifold always pops out, this little black hose supplys vacume to the ventallation system so i always know when it comes out. When it is out, it does make a noticable effect of idle quality. Try looking at that :?

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 13, 2007 8:19 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 44

Joined: 6th Apr 2005

Ride: Falcon XR6

Location: Perth
WA, Australia

Ok the mechniclh says he fixed the problem.

He replaced the ignition module and re-built the dissy. It was damaged internally.

The he said the car ran fine with no missfire.

He tunes the uni chip tommorow.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 13, 2007 8:22 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Mr EL XR6 5sp wrote:
Ok the mechniclh says he fixed the problem.

He replaced the ignition module and re-built the dissy. It was damaged internally.

The he said the car ran fine with no missfire.

He tunes the uni chip tommorow.


How much did that cost ya???
I usually fit a brandnew one, works out about the same, done in less time and less hasle, plus you get a new dizzy cap & rotor too.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 25 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 5:37 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names