Fordmods Logo

smoke 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: smoke
Posted: Sun Jul 09, 2006 4:57 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 1679

Joined: 9th Jul 2005

Gallery: 8 images

Ride: BA XR6 TURBO

Location: Newcastle
NSW, Australia

I have recently noticed that when I start up the car when its cold and give it a rev I get a puff of black smoke out exhaust. When I put my foot down and let it rev out (auto), when it kicks into the next gear, I have a puff of black smoke aswell. Why is this? My dad seems to think it needs an oil change and new oil filter, aswell as rings are stuffed.. any other ideas? I have a recon engine coming soon, but until then I want to fix this problem. Please help if you can

Cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jul 09, 2006 5:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4305

Joined: 6th Jul 2005

Ride: BA xr8 Magnet ute

Location: Melbourne
VIC, Australia

Black smoke usally means that there is an excess of fuel and its all not being burn up in the chambers like it should be. check your map sensor and maybe chuck a new air filter in, would hurt to do the oil change as well
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jul 09, 2006 8:27 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 212

Joined: 16th Jun 2005

Ride: xd v8 vortech!!!

Location: Blacktown,Sydney NSW 2148
NSW, Australia

Southy wrote:
Black smoke usally means that there is an excess of fuel and its all not being burn up in the chambers like it should be. check your map sensor and maybe chuck a new air filter in, would hurt to do the oil change as well
and a new set of plugs!

 

_________________

tubed and blown XD ute here u come!! yahoooo!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jul 09, 2006 11:15 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 1934

Joined: 8th Nov 2004

Ride: BA Falcon XR8

Location: Bunbury
WA, Australia

Another reason for smoking may be valve runners. If they're thrashed out, oil gets past and presto, smoke. But its usually a blue colour. My car smokes like a chimney on EVERY start up, but i have done a compression test and all six cylinders are on 180. So im putting it down to valve runners...i hope :x
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 10, 2006 2:54 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 404

Joined: 8th Jun 2006

Location: melbourne
VIC, Australia

Black smoke? Is it a diesel? :shock:
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 10, 2006 9:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 2705

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 2009 FG XR6 Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

On start up its usually valve stem seals, oil has leaked into the cylinders abd then burns. With the smoke as you rev it its normally just the residue in the exuast system being forced out or its running rich. When was it last tuned and had a full service including airfilter, plugs and leads?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 11, 2006 12:13 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2396

Joined: 25th Sep 2005

Gallery: 9 images

Ride: Da Maverick & xe ute

Location: Upper FTG. melbourne
VIC, Australia

mine does the same but i just serviced it myself 2000k's ago n its startin to s**t me :( also leakin oil from the rubber timing gasket at the front of the engine :@ grrrr.

 

_________________

Mods: sprint kit, steeda short shift, svo lip, El handles, El Air intake, au xr wheels, lukey cat back, jbl focal and pioneer sterio <--- Sold

Xe ute - Bright green with 302

Da maverick - Straight gas turbo

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jul 22, 2006 9:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 1802

Joined: 16th Jan 2005

Gallery: 7 images

Ride: EF Falcon

Location: Horsham
VIC, Australia

the only smoke i blow is out my mouth from my siggy

 

_________________

EFBIGNIK 145.9 RWKW Falcon / 16.27 @ 86.72mph (Stock)
http://s60.photobucket.com/albums/h38/e ... urnout.flv
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jul 22, 2006 11:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 1421

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 98 EL Falcon - Last of the EL's

Location: Muswellbrook
NSW, Australia

Plugs, Leads, Coil, Timing, mine did the same thing once befor the coil went dead a week later.

 

_________________

why are women like clouds? eventually they f**k off and its a really nice day.

telling the truth is just lack of imagination

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 15, 2006 6:31 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 25th Sep 2006

Location: sydney
NSW, Australia

Just like to explore this a bit further if I can. CPI EA with 160k on it, uses no oil, starts and runs like a clock with one little exception. When cold, i.e. until the gauge moves out of the blue area, it chaffs black smoke at idle, just as though you have the choke out too far. This cause it to miss a bit. Obviously it is running too rich when cold. Any serious ideas. To date it has had:
Plugs
Leads
Cap
Rotor
New MAP sensor and hose
Air Filter
Oil and filter
PCV valve

Anything else I should be looking for?

Thanks
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 16, 2006 9:13 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 300

Joined: 5th Apr 2005

Gallery: 10 images

Ride: EF II Fairmont Ghia

Location: Bowral
NSW, Australia

My EL XR6 does this as well, serviced not long ago, head reco'ed 12 months ago but for me it only does it for the first 2 or 3 minutes and only when accelerating. Oh and I replaced the MAP sensr not long ago too, when the MAP sensor dies its quite funny 120kms to a full tank and nothin but thick black smoke out the zorst hehehe

 

_________________

Current Rides:
VX SS Commodore

EF II Fairmont Ghia, stock as a rock.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 16, 2006 9:55 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

All Falcons run stupidly rich at WOT, particularly those with XR ECU's.

Give it a sharp prod in neutral and it will puff out a bit of black smoke.

Hold it WOT when accelerating and when it does the 1 - 2 shift, it will puff out a nice cloud of black smoke.

Plug, leads and filter will fix this a little, but generally you will still get the nice black smoke when you push the card hard.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 12:37 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names