Fordmods Logo

speedo error 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: speedo error
Posted: Mon Nov 14, 2011 12:27 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 37

Joined: 15th Oct 2011

Ride: 93 eb series 2 xr6

Location: Grafton
NSW, Australia

hi all, new to ford mods, been searching for a solution about my speedo.
my speed is 8km below what my speedo is saying, im driving a 93 eb series s-xr6 (pics coming soon) running 225/50/16, only owned the car for a week, and its giving me the s**t with the speedo. any solutions would be great
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: speedo error
Posted: Mon Nov 14, 2011 3:30 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Its possible the car originally came with 15" rims and they have been changed to 16's, therefore it could have the wrong speedo gear on the speedo sender.

Might pay to pull the speedo sender out of the gearbox quickly and see if it has a black or grey gear on it. You'd be looking for a black gear to get the right speed... Assuming its an auto too, I think the manuals used a different gear.

Even then, it could still be 3 to 5km/h out, with the speedo still showing a higher speed. All Ford speedo's for the past 20 years have had a 3 or 4km/h discrepancy to allow for drivetrain error, cruise control and tire wear.

My simple fix is it sit at 105km/h indicated and problem solved. Then you'll see how many speedo's on the road are out.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: speedo error
Posted: Mon Nov 14, 2011 6:14 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 37

Joined: 15th Oct 2011

Ride: 93 eb series 2 xr6

Location: Grafton
NSW, Australia

thanks for the info.

whats getting me is the tyre placard says 225/50z r16, and doesn't give any other size profiles or rims. the speedo is out 10km/h but most have about 3km/h leeway for wear and tear errors.
its a auto atm, until this heat dies down, then comes the manual conversion from my old eb series 2
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: speedo error
Posted: Mon Nov 14, 2011 9:20 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 1833

Joined: 3rd May 2007

Gallery: 8 images

Ride: AUII XR6 Uterus

Location: South Coast
NSW, Australia

My AU reads 5km/h out (checked using diag.) and my BF reads 8 k's out (checked with police mode).
The AU has 18's but are same rolling diameter as standard. The BF has standard 16's. I think my old EA was about the closest (within 3km/h).

Most speedos from most manufacturers read 5km/h more than actual road speed.

 

_________________

Not to get technical, but according to chemistry alcohol is a solution.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: speedo error
Posted: Mon Nov 14, 2011 11:34 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Maybe the diff's been changed. Bung LSD and someone got a new diff but different ratio. Going from a 3.45 to say A 3.23 but leaving the rest the same will add a 6km/h speedo error.

I've never known a falcon of any type to be more then 4km/h out compared to speedo indicated if you have the drivetrain/gearing/ecu all setup correctly.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 4:37 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names