Fordmods Logo

Speedo not working, transducer? 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: Speedo not working, transducer?
Posted: Mon Jan 17, 2011 3:10 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 17th Jan 2011

Ride: 1996 Ford EF Station Wagon

Location: The sign points south
SA, Australia

We drove through deep water. All was ok for the next 700km's then the speedo stopped, causing over-revving (auto transmission).
Mechanic checked the electrics under the front of the car then said the problem is mostly likely the transducer. Can we fix this ourselves easily and cheaply?

Any advice would be greatly appreciated from this gal :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo not working, transducer?
Posted: Mon Jan 17, 2011 3:25 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Yep. Easy fix.

Go visit a wreckers and pinch one from under another car... Or maybe one from ebay.

They are bolted into the back of the trans, on the upper half of the drivers side extension housing. Will need an 8mm socket/spanner to remove. Then just unplug from the loom.

Swap the speedo gear over if they are different colours and refit the same as removal.

They only go in one way and fit one way, so its pretty foolproof.

I'm pretty sure they are the same from XF onwards... Or definitely EA onwards.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo not working, transducer?
Posted: Mon Jan 17, 2011 3:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

Yeah easy as.

The transducer is on the top R/H side of the transmission extension housing. I pretty sure its just held on by 1 bolt holding a clip. Take the bolt out and it will just slide out.

I fairly sure the new one will not have the speedo drive cog on it. You will need to take it of the old one.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo not working, transducer?
Posted: Mon Jan 17, 2011 3:28 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 3406

Joined: 7th Feb 2005

Ride: AU2 Ute

Location: melbourne
VIC, Australia

If you want a brand new one I have one available for $50.

I bought it to try and fix a hunting issue but it didnt work.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo not working, transducer?
Posted: Mon Jan 17, 2011 5:49 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 17th Jan 2011

Ride: 1996 Ford EF Station Wagon

Location: The sign points south
SA, Australia

Thanks so very much for your quick replies :) Sounds easy.

@ Dansedgli, thanks for the offer but we were able to source a brand new one in town today.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: tidy au and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 2:01 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names