Fordmods Logo

Stalling when coming to complete halt 

 

Page 1 of 3 [ 40 posts ] Go to page 1, 2, 3  Next

 
 Post subject: Stalling when coming to complete halt
Posted: Sun Dec 21, 2008 2:24 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 42

Posts: 1343

Joined: 14th Dec 2007

Gallery: 1 images

Ride: EL fairmont offroader

Location: seaspray
VIC, Australia

My engine is often stalling when i come to a complete halt. It also hesitates sometimes when i go to accelerate, and can also pulse.
Any suggestions?

 

_________________

wrecking 9/97 EL fairmont sedan burgundy 6cyl auto 270k modBAintake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 21, 2008 2:39 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Posts: 222

Joined: 21st Apr 2008

Ride: EBII

Location: Melbourne
VIC, Australia

Check standard stuff?
Plugs, leads, ISC.
Do you have trouble starting?

 

_________________

Brand New Distributor: $50 + other stuffs
forums/viewtopic.php?t=73696&highlight=ebii
... "And the mountains shall drop sweet wine and the hills shall melt"...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 21, 2008 3:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

fuel filter maybe?

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 21, 2008 4:24 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 266

Joined: 8th Aug 2007

Gallery: 30 images

Ride: xd 351, AUII XR6.... R.I.P ef fa

Location: Prestons
NSW, Australia

vac leak..

 

_________________

<a href="http://s154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/?action=view¤t=resize2.jpg" target="_blank"><img src="http://i154.photobucket.com/albums/s278/stephen351/resize2.jpg" border="0" alt="resize"></a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 21, 2008 10:57 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 37

Posts: 1273

Joined: 30th Sep 2007

Ride: g6e 2009

Location: hiding in the bushes
WA, Australia

could the timing be out?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 21, 2008 11:29 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 885

Joined: 14th Mar 2007

Location: Castlemaine
VIC, Australia

Could be a million things, think about what has not been maintained in a while, all the above are good suggestions :)

 

_________________

it can be fast and cheap,but it wont be reliable
it can be reliable and cheap,but it wont be fast
or you can be fast and reliable,but it wont be cheap

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 22, 2008 8:11 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 11103

Joined: 15th Nov 2004

Ride: AU III XR8 Pursuit 250 ute

Location: Hobart
TAS, Australia

Is the car on LPG?

 

_________________

Heaps of performance EF/L parts for sale, including supercharged VCT motor!

2002 Ford AU Series III Falcon XR8 Pursuit 250 ute - 5.6L of V8 Windsor!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 22, 2008 8:18 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 567

Joined: 2nd Jul 2007

Gallery: 1 images

Ride: 5spd EF

i think i have a vac leak, same symptoms.. how can i check?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 22, 2008 11:14 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 42

Posts: 1343

Joined: 14th Dec 2007

Gallery: 1 images

Ride: EL fairmont offroader

Location: seaspray
VIC, Australia

I put the motor in a few hundred click's ago and the problem was occasional and minor at first and has got worse. The engine has done around 110k, and my guess is the injectors are untouched. I fitted new plugs and fuel filter, the dizzy contacts and ISC were cleaned up, the leads aren't too old, and premium fuel has been used (LPG is not running yet). Fuel efficiency has been very good.

I did the timing myself including a lot of testing and at worst it might be a fraction advanced. There isn't any pinging though.

I was careful fitting all the vac lines, i did find one not so good a few days ago and fixed it, but the problem is no different. The car starts fine, but recently takes an extra rotation. When i fitted the engine i got the fuel lines around the wrong way and did a fair amount of turning over before i fixed them, i don't know if this might hurt the fuel reg or cause some kind of contamination issue (?). HEGO is old, probably 225k.

 

_________________

wrecking 9/97 EL fairmont sedan burgundy 6cyl auto 270k modBAintake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 22, 2008 2:41 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 108

Posts: 927

Joined: 27th Sep 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

I ran a couple of bottles of redline fuel system cleaner through my ef that was hesitating and almost stalling when you pull up and now its much better.

 

_________________

165 Killer Wasps all packaged in a green kmart car, almost an explorer in a way...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 22, 2008 9:09 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 42

Posts: 1343

Joined: 14th Dec 2007

Gallery: 1 images

Ride: EL fairmont offroader

Location: seaspray
VIC, Australia

I just spoke to my dad and he has had the same problem and found injector cleaner to work. It seems that might be a good thing to try. If it doesn't work, maybe i should get the injectors removed and professionally cleaned?

 

_________________

wrecking 9/97 EL fairmont sedan burgundy 6cyl auto 270k modBAintake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 22, 2008 10:20 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 3

Joined: 30th Jan 2005

Ride: BA Falcon

Location: Brisbane
QLD, Australia

dude try simple things first, my BA had same issue and was dirty throttle body. - cleaned it and all sweet now.

 

_________________

Disclaimer: The above is the author's personal opinion and is not the opinion or policy of his employer or of the little green men that have been following him all day. :P

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 23, 2008 2:02 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 70

Posts: 657

Joined: 24th Sep 2007

Gallery: 10 images

Location: Central Coast
NSW, Australia

The HEGO and/or a blocked cat cause similar symptoms.
Mac

 

_________________

What goes around, comes around.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 26, 2008 1:22 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 42

Posts: 1343

Joined: 14th Dec 2007

Gallery: 1 images

Ride: EL fairmont offroader

Location: seaspray
VIC, Australia

johnsblackbaxts wrote:
dude try simple things first, my BA had same issue and was dirty throttle body. - cleaned it and all sweet now.

Thanks for the suggestion, but TB was cleaned also.

 

_________________

wrecking 9/97 EL fairmont sedan burgundy 6cyl auto 270k modBAintake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 26, 2008 1:25 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 42

Posts: 1343

Joined: 14th Dec 2007

Gallery: 1 images

Ride: EL fairmont offroader

Location: seaspray
VIC, Australia

Paulmac wrote:
The HEGO and/or a blocked cat cause similar symptoms.
Mac

Okay, maybe try injector cleaner first, then if no good try new hego, then if no good try cleaned injectors? I made a visual check of the cat when i had it off and couldn't see any bits of ceramic or anything?

 

_________________

wrecking 9/97 EL fairmont sedan burgundy 6cyl auto 270k modBAintake

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 3  [ 40 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 10:24 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names