Fordmods Logo

starting problems 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: starting problems
Posted: Thu Dec 16, 2010 10:29 pm 
Smokin em up
Offline

Posts: 264

Joined: 30th May 2006

Gallery: 16 images

Power: 165 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

I have had troubles starting my car for the last 12months, problem is when it cranks it sounds like a flat battery but after a few tries it will fire up, my dad's EL wagon has the same problem, he changed the starter motor thinking it was the problem but it still occurs. any leads??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: starting problems
Posted: Thu Dec 16, 2010 10:47 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

it is something to do with the spark. Could be the leads, plugs or the coil pack might be on its way out

EDIT: oops just noticed EL. Maybe the dizzy or the shaft

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: starting problems
Posted: Thu Dec 16, 2010 11:32 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2450

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: NL V8 Fairlane

Location: Sydney
NSW, Australia

A flat battery tends to sound like a relay clicking quickly. Does it sound like this? I would look at the relay and check how strong your ground wires are to the block and chassis.

 

_________________

There are 10 types of people in this world.
Those who know binary and those who don't.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: starting problems
Posted: Fri Dec 17, 2010 7:30 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

slightly over advanced ignition timing can do this aswell,
how old is the battery, check the battery earth and starter power cable are tight,

has it done it since the new engine??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: starting problems
Posted: Sat Dec 18, 2010 7:57 am 
Smokin em up
Offline

Posts: 264

Joined: 30th May 2006

Gallery: 16 images

Power: 165 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

yeah troyman since new engine went in. will check earthing today may require attention, battery is old now around 4-5yrs but holds charge, was looking at replacing it anyhow as a starting point as i suspected its not coping under starting load. thanks
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 35 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 7:36 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names