Fordmods Logo

Strange Problems!!! 

 

Page 1 of 2 [ 16 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Strange Problems!!!
Posted: Mon Mar 30, 2009 1:41 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 28

Posts: 36

Joined: 31st Mar 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

Ok guys, My EF is playing up, it is seriously making me go insane!

Its a Futura, 1995. So lets begin.
- When I put in my rear interior lights (on the roof lining... when you open up the door lights) as soon as I open up the door, my cruise control fuse blows (I think its either 10 or 15 amp).
- My amplifier is cutting in and out, I think it's something in the amp playing up. It's losing power, so my subs cut in and out.
- So while all this is happening, I drive at night in constant fear because my headlights flicker on and off randomly. This doesn't happen all the time, I would just have to say that it is entirely random when it wants to happen.
- And since all this has happened, my coolant warning light won't go away on my dash.
EDIT- Also has the dancing doorlock syndrome!

Has anybody had any other problems with their electrics? What did you do to get it fixed?

Last edited by razza62 on Mon Mar 30, 2009 3:16 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Mon Mar 30, 2009 3:03 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 184

Joined: 19th Jan 2009

Gallery: 1 images

Ride: ef futura

Location: townsville
QLD, Australia

mine used to do the same kind of things i have 95 futura too it all went away after i got my battery changed bloke rkns was earthing out or something

 

_________________

ef futura in the process of doin her up nice and neat it will be

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Mon Mar 30, 2009 3:17 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 28

Posts: 36

Joined: 31st Mar 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

Thanks for the reply! I have a new battery though, 550CC... Did you know where yours was earthing out? As far as I can see it's not earthing out anywhere :( Is it a job for an auto electrician?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Mon Mar 30, 2009 4:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 1456

Joined: 17th Apr 2008

Gallery: 3 images

Ride: VY Commodore Wagon Accli

Location: Bannockburn
VIC, Australia

Krytox on these forums had a good solution to the earthing cable's on the EF/EL's, apparently on those car's, ford used pidly little gay earthing cable's, from what I've memorised there is 2 in total, one goes from the battery to chassis I THINK, the other goes from chassis to engine I THINK, someone else would be able to confirm though :wink:. Might be worth shooting a PM to "Alfy", his had a similer problem with his earthing cable's, not the same symptom's, but it's a start.

 

_________________

Pre AU Adapters for sale

Successful Trades with: John_XR6 (John_LS1), Private9, Schmee, Manari, Kyle_Bardell, Greenhorn (Boostedfalcon.net), FTG AUTO SALVAGE, EVL098, Gogetta, EFIII, Krytox, Blue, Smik-EL, TP351.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Mon Mar 30, 2009 7:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 2477

Joined: 10th Mar 2007

Gallery: 27 images

Ride: 1995 EF Fairmont

Location: Auckland
New Zealand

SpeedyED wrote:
Krytox on these forums had a good solution to the earthing cable's on the EF/EL's, apparently on those car's, ford used pidly little gay earthing cable's, from what I've memorised there is 2 in total, one goes from the battery to chassis I THINK, the other goes from chassis to engine I THINK, someone else would be able to confirm though :wink:. Might be worth shooting a PM to "Alfy", his had a similer problem with his earthing cable's, not the same symptom's, but it's a start.

Yes, the earthing on EF/EL is very bad in my opinion, the size/gauge of the earthing cables are pretty ridiculous, especially the one which goes from the battery to the body (bracket where the coolant reservior sits right, almost directly above the battery) its so small it might as well not be there.

Theres another one which goes from the battery to the side of the block iirc? Thats not so bad but still should be improved upon. Havent had many issues with earthing in my EF so ive left it for now (apart from bigger heavy-duty gold plated battery terminals which helped a bit) it runs my lighting and sound system etc comfortably. Just make sure your terminals are clean and secure and check that the earth cables and connected tight and secure both on the negative terminal and the body/block. Better yet, upgrade them to thicker gauge if you have the chance :wink:

Theres a few topics on earthing but the search is sort of out of order
http://www.fordmods.com/viewtopic.php?f=1&t=75324
http://www.fordmods.com/viewtopic.php?f=1&t=75304

 

_________________

Money Talks, But All Mine Ever Says Is Goodbye
EF Fairmont - EFF111 Build Thread

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Mon Mar 30, 2009 10:45 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 28

Posts: 36

Joined: 31st Mar 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

You blokes are legendary! I had a look at the earth cable, you're right, it really is piss weak. Me and my old man will attach a thicker one soon. I read through the links you sent, I'll borrow a multimeter first and test the connections. I'll let you all know what happens!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Tue Mar 31, 2009 10:36 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 184

Joined: 19th Jan 2009

Gallery: 1 images

Ride: ef futura

Location: townsville
QLD, Australia

yea the bloke up the grade on my earth cables and redone my connectors for battery all heavier gauge now its sweet cept some tiimes to start it i have to flick my lights lol

 

_________________

ef futura in the process of doin her up nice and neat it will be

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Wed Apr 01, 2009 1:05 am 
Smokin em up
Offline

Posts: 258

Joined: 30th Dec 2007

Location: cairns
QLD, Australia

You probably have a short circuit in your interior lights and or wiring which is causing your CRT fuse to blow.The door locks cycling is one or more of your actuators cracking the s**t and having a temper tantrum and causing the others to go out in sympathy.Good luck Kevman
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Fri Apr 03, 2009 4:59 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 28

Posts: 36

Joined: 31st Mar 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

Yeah, I tried everything suggested here but to no avail! Doesn't matter though, at least I tried, it's now booked in for the auto electrician monday. Thanks anyway fellas!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Sat Apr 11, 2009 8:30 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 50

Posts: 912

Joined: 22nd Mar 2005

Gallery: 1 images

Location: FNQ
QLD, Australia

razza62 wrote:
Yeah, I tried everything suggested here but to no avail! Doesn't matter though, at least I tried, it's now booked in for the auto electrician monday. Thanks anyway fellas!


so..... how did this work out??? I'm trying to guage whether to just take it to an auto electrician and have the earth cables replaced with decent ones....
I ask because I've recently bought an EF Gli and it's done the dancing locks once and had all cluster / panel power drop out and come back on after few seconds (I know about the ignition barrel connector fix - will look into that if it keeps happening).

 

_________________

96 EF Auto GLi - Bilstein Shocks - Adjustable Front sway bar - JMM Cam - TI Perf J3 - TCI 2500/3000 stall converter. 2015 Jeep Cherokee Trailhawk.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Sat Apr 11, 2009 8:41 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 534

Joined: 14th Oct 2007

Gallery: 8 images

Location: newcastle
NSW, Australia

it could be your alternator
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Sat Apr 11, 2009 8:49 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 259

Joined: 21st Aug 2008

Ride: Fairlane Concorde 4.0

Location: wagga
NSW, Australia

Mystro may be onto something. A rectifier diode that has gone open or short circuit would cause an imbalance between the 3 phases of the alternators stator windings. This would result in an AC signal of a reasonable voltage level being present. This would play havoc with all sorts of systems in the car.

 

_________________

NF Fairlane: Non Factory Dual Fuel - New coolant tank, New fuel injectors, New fuel pump, New earth cable, ECU capacitors replaced, New O2 sensor, leads and plugs, New Radiator/Condensor cleaned. 483,000kms. AU I6 Powered. Struts, Shockies, Tie rods and ball joints replaced.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Sun Apr 12, 2009 10:36 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 28

Posts: 36

Joined: 31st Mar 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

I got it back from the auto electricians, and he told me what he did to fix the problems... the interior lights was a short circuit in the roof lining, so the lights are back in and all fine.
The headlights were flickering because the fusable link was burnt out, the link is located underneath the bottle where you put coolant into! The link wasn't making a good connection, most problems with the link is due to a fluid getting inside of it and burning it out. The coolant light is due to a faulty sensor, which is getting replaced Tuesday. The dancing doorlocks is due to a faulty solenoid in (most likely) the passenger side front door (apparently it's a fairly common problem). But when he went to fix it, my doors locked fine! They are about $250 to replace per door... he couldn't isolate a single unit, so he didn't change it. The amplifier is stuffed, so I got another 4 channel one off my mate and I'll get the auto electrician to install it Tuesday along with the coolant sensor.

So there we go! My car looks so much better with the rear interior lights in... it just adds a touch of class =) And as a side note, with the new fusable link installed, my headlights are much brighter now... before they were fairly dull (which I never noticed until I got my car back with the new link installed).

Cheers =)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Sun Apr 12, 2009 11:19 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 2477

Joined: 10th Mar 2007

Gallery: 27 images

Ride: 1995 EF Fairmont

Location: Auckland
New Zealand

Man thats good to hear, ended up being quite a few faults huh? At least its all sorted now :wink:

 

_________________

Money Talks, But All Mine Ever Says Is Goodbye
EF Fairmont - EFF111 Build Thread

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange Problems!!!
Posted: Sun Apr 12, 2009 11:25 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 28

Posts: 36

Joined: 31st Mar 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

KWIKXR wrote:
Man thats good to hear, ended up being quite a few faults huh? At least its all sorted now :wink:


Yeah, now the car's finally up to scratch... I used to get funny looks from drivers when my headlights were flickering!
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Facebook [Bot] and 35 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 8:25 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names