Fordmods Logo

Strange running problems with EB XR6... 

 

Page 1 of 1 [ 15 posts ] 

 
 Post subject: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Wed Aug 26, 2009 4:47 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Posts: 56

Joined: 16th Feb 2008

Location: Adelaide
SA, Australia

Hi all, (I finally have internet access again)

I apologise for the length of the post or for any confusion.

As the title suggests, I am having running issues with my EB. Around 8 months ago something in my ignition system (most likely module) ceased to function. I have a friend in parts who organised for every ignition part to be replaced at a (might as well) kind of price. So... coil, dizzy, leads, plugs etc.

Now the EB distributors aren't a lot of fun to put in, but finally (in the dark) we managed to get it to seat. However my first drive wasn't at all impressive. The car was very slow and unresponsive. I figured it was the timing, so I did a backyard adjustment. I drove for a month, still no good. I then found the dizzy was a tooth out and so I had a workshop place it properly and time it. (well I hope they did it properly)

Still no good

My car has never been as it was, the symptoms are strange. If I turn the car on for the first time in a day it runs under 3/4s the power it used to have. If I restart it runs worse, then restart again... worse again. It's like driving a four cylinder diesel, I am scared to drag barina's.

Again strangely enough, one day my battery was having poor terminal contact (I just thought it was a flat) I managed to roll start it and drive home. All my lights, gauges, accessories were flickering crazily due to the minimal battery power, this I expected. What I didn't expect was my car to run just like it used to, I suddenly had all this power again, it felt wonderful..... the next day, it ran poorly again... I replaced the battery and it still runs poorly...

I don't know what to do... Will resetting the computer help me?

Please help...... :cry: I don't want to be dragged off by barinas any more :oops:

 

_________________

WARNING: Material may offend some viewers...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Wed Aug 26, 2009 8:08 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

Have you checked the plugs?
Running the car with the timing out may have fuald the plugs up. wip one out and chech that its not all coverd in black sut.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Wed Aug 26, 2009 12:15 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Posts: 56

Joined: 16th Feb 2008

Location: Adelaide
SA, Australia

I replaced the plugs again not too long ago, unfortunately it didn't help.

 

_________________

WARNING: Material may offend some viewers...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Wed Aug 26, 2009 12:57 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

I might be a good idea to check all your vacum hoses and lines. especialt the one to the Map sensor on the fire wall.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Wed Aug 26, 2009 1:06 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 33

Posts: 6746

Joined: 13th Mar 2006

Gallery: 10 images

Ride: NCII Fairlane

Location: Bathurst
NSW, Australia

At all did you take the battery lead off. I would remove a battery lead for a night and then next morning start it and just let it idle for a few moments and then see if it fixes the drama. by the sounds of it you have replace all things except fuel objects.

 

_________________

R.I.P Tobias my son.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Wed Aug 26, 2009 1:55 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

possibly an earth issue? or alternator issue?

I would check your earth's, I've seen cars have this issue before on a poor earth.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Wed Aug 26, 2009 10:33 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 27

Posts: 38

Joined: 1st Sep 2008

Ride: EBII XR6

Location: McGraths Hill
NSW, Australia

Might want to check your fuel lines?
By what you've said it sounds like a problem I had a while ago in my old XF, replaced leads plugs etc, turned out I needed a new filter because there was a whole heap of crap (sooty greasy stuff) just sitting in the bottom of it.
Might not help at all but worth a shot.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Wed Aug 26, 2009 11:59 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 54

Posts: 218

Joined: 12th Jun 2005

Location: hobart
TAS, Australia

get someone in the know to go back to basics and check, timing , compression ,spark , fuel pressure etc.

you'll find it

 

_________________

NC2 Fairlane AU2 Intech 4.0 Wolf V500 ECU Accel 500cc Injectors Eaton M90 Blower MPx Porting 75mm Mustang TB Intercooler Holley 255lph EL XR6 Rear End 3.45 LSD Duel Fuel lots more.
Long and Very Nice

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Thu Aug 27, 2009 1:07 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Posts: 56

Joined: 16th Feb 2008

Location: Adelaide
SA, Australia

Thankyou for all of the replies :D , I will check all of these hopefully this weekend if I have time (I have to move house, I know I won't be towing any trailers with this car in its current condition :lol:)

Is taking the lead off and running the car the best way to reset the computer?

Also is there any tips to locating a bad earth or is it all trial and error?

Many Many thanks

 

_________________

WARNING: Material may offend some viewers...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Thu Aug 27, 2009 8:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

major earth prob or ECU intermitant failure

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Fri Sep 04, 2009 4:50 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Posts: 56

Joined: 16th Feb 2008

Location: Adelaide
SA, Australia

fiftyone wrote:
major earth prob or ECU intermitant failure


Just wondering the simplest way to test for these faults without chasing my tail:)

 

_________________

WARNING: Material may offend some viewers...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Fri Sep 04, 2009 8:12 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 4182

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

Icarus wrote:
fiftyone wrote:
major earth prob or ECU intermitant failure


Just wondering the simplest way to test for these faults without chasing my tail:)

there is no easy way, your going to be chasing your tail, or paying someone else to

 

_________________

ILL60 - EF XR8, Sunroof, Ticky Kit, 19x8.5/19x11 TE37's, 347, AFr185's, TFS BoxRcustom converter, Hurst Quarterstick, huge billet cam.

51TER - DL LTD. Stock.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Fri Sep 04, 2009 9:26 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

it might Be woth replacing ur tps And cleaning all ur loom connections with contact cleaner. Also just double Check all the leads are on the right plug and also have good contact on the dizzy cap. Can also check if any leads are arcing on something - maybe one has a funny bend or angle in it

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Fri Sep 04, 2009 9:50 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 89

Joined: 20th May 2009

Ride: EB 91 now with mpfi

Location: wodonga
VIC, Australia

Had a similar problem and found too much voltage on the engine block and chassis according to the manual. Book states with car running,headlights on and air con on a maximum of 0.05 volts should be seen from battery negative to engine block and a maximum 0.05 volts from negative battery terminal to chassis. I had alot more and upgraded the battery and chassis to bellhousing earth straps and cleaned everything up. Voltage dropped dramatically and havent had a problem since. Acccording to the book it can upset sensors.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Strange running problems with EB XR6...
Posted: Fri Sep 04, 2009 2:25 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Posts: 56

Joined: 16th Feb 2008

Location: Adelaide
SA, Australia

03turbo wrote:
Had a similar problem and found too much voltage on the engine block and chassis according to the manual. Book states with car running,headlights on and air con on a maximum of 0.05 volts should be seen from battery negative to engine block and a maximum 0.05 volts from negative battery terminal to chassis. I had alot more and upgraded the battery and chassis to bellhousing earth straps and cleaned everything up. Voltage dropped dramatically and havent had a problem since. Acccording to the book it can upset sensors.


Thankyou 03turbo, that has given me a simple method to start testing for a bad earth:)

and cheers misk_one, I will also look into the tps and give everything a clean

Thanks again to all whom have replied. I will keep posting, hopefully my next ones are much more positive and I finally drag off that barina 8-)

 

_________________

WARNING: Material may offend some viewers...

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 15 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 6:10 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names