Fordmods Logo

Sucky hissing noise?!? AUIII XR6 4.0L VCT 

 

Page 1 of 1 [ 3 posts ] 

 
 Post subject: Sucky hissing noise?!? AUIII XR6 4.0L VCT
Posted: Wed Nov 14, 2012 12:22 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 9

Joined: 5th Jan 2011

Ride: NF Fairlane 302

Location: sydney
NSW, Australia

AUIII XR6 VCT 4.0L 200,000km
Recently aquired a strong and constant sucky hissing (i can't think of a better way to describe it) from the engine bay. First thought was intake so checked air box and all the usual suspects, but everything was sweet. To me the sound was coming from the front N/S side of the engine, near the manifold. i thought it may have come loose so checked the bolts and it's hunky dory.
Now I'm perplexed so I put the stethoscope around to try to pinpoint the source but there is nothing unusual coming through that.
The noise does increase (slightly i think) as the revs increase, and when i switch the car off (that happens normally, but) the sucky hissing noise (now that the engine noise is absent) is quite loud and it kind of builds for one last sucky hiss before it is silent 1- 2 seconds after the vehicle was.
Any ideas as to what this could be, before things start getting pulled off...?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Sucky hissing noise?!? AUIII XR6 4.0L VCT
Posted: Wed Nov 14, 2012 12:24 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 2563

Joined: 19th Feb 2007

Gallery: 21 images

Ride: 98 EL Futura

Power: 199 rwkw

Location: Lilydale
VIC, Australia

Could be a stuffed intake manifold gasket or a vacuum leak. A vacuum hose could be cracked. Does it idle ok? Could also be the booster diaphragm.

 

_________________

EL Futura: CVE head, Wolf V500, ICE Ignition and Coil, 36lb injectors, Walbro 255lb, Paci comps, 3" exhaust, T5, Harrop Truetrac with 3.9s. Now with 198.9rwkw, (~185rwkw and 13.80 @99.1mph) with more power to come

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Sucky hissing noise?!? AUIII XR6 4.0L VCT
Posted: Wed Nov 14, 2012 1:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

GeZza200 wrote:
Could be a stuffed intake manifold gasket or a vacuum leak. A vacuum hose could be cracked. Does it idle ok? Could also be the booster diaphragm.

I was thinking booster as well. It's the only thing I could think of that retains vac after the engine shuts down.

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 6:44 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names