Fordmods Logo

Temperature issues 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Temperature issues
Posted: Wed Feb 27, 2013 5:34 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 90

Joined: 19th Feb 2013

Ride: NL Fairlane Ghia

Location: Sydney
NSW, Australia

Yet another question about the EL. Should be my last real issue, so I'll keep it short. Basically, car runs nicely for a few kms until operating temp, at which point the car will enter limp home mode, and the temp will climb to 'M' as opposed to the 'L' is usually sits at. I'll list what I know below, so there's less to read:

• The car WILL NOT enter limp home mode if I manually shift (i.e. down to 2nd to stop, up to 3rd and then D when over 60-70.) It WILL enter limp home mode if just left in drive. The temperature will still rise.

• The car has no coolant leaks after installing a new radiator, but the thermostat housing/section connected to the engine block has audible hissing and mild coolant bubbles from the worn gasket. Would this be responsible for my temperature slowly rising to 'M' and above?

• The S5 solenoid. How likely is this the culprit regarding the trans locking to 3rd, and what do the other solenoids control? After I had the new radiator fitted, the car felt very underpowered and it wasn't long after I drove it away from the shop that it jumped back into limp home mode. I recently had the transmission flushed and serviced.

Cheers everyone. I apologize for yet another thread, but I just want to narrow everything down before spending money.

 

_________________

4.0L Tickford six, 1645b E-series custom grind, MLS gasket, performance valve springs, 3" stainless intake, extractors, 2.5" Lukey, 100cpi hi-flow, T5 manual, J3 tune.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Temperature issues
Posted: Wed Feb 27, 2013 7:22 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 218

Joined: 17th Sep 2012

Gallery: 3 images

Ride: EL Fairmont

Power: 12 rwkw

Location: in the 'beff
SA, Australia

Have you run a diagnostic? That should tell you what's going on

 

_________________

EL Mont- mods: 2.5" catback, clear indicator repeaters.

Planned mods: Boooooooooooooossssssssst :D

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Temperature issues
Posted: Wed Feb 27, 2013 7:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

Have you noticed if the 'Econ' light on the dash is flashing? That is the trans overheating warning.

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Temperature issues
Posted: Thu Feb 28, 2013 2:12 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 90

Joined: 19th Feb 2013

Ride: NL Fairlane Ghia

Location: Sydney
NSW, Australia

No econ light in the dash. I've had people mention head gasket problems, but I'd know if the head was gone (no oil in coolant/no smoke from exhaust, oil is not off colour or milky.)

I'm intrigued by the fact that it doesn't lock when I manually shift. Seems like some sort of electrical issue, but I have no idea what it could be.

EDIT: The car seems to have regained its power though, so that's a non-issue. I also just finished reinstalling a new thermostat and thermo head/housing gaskets. I won't be able to check if this worked until tomorrow when the silicone dries.

 

_________________

4.0L Tickford six, 1645b E-series custom grind, MLS gasket, performance valve springs, 3" stainless intake, extractors, 2.5" Lukey, 100cpi hi-flow, T5 manual, J3 tune.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Temperature issues
Posted: Thu Feb 28, 2013 3:36 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 218

Joined: 17th Sep 2012

Gallery: 3 images

Ride: EL Fairmont

Power: 12 rwkw

Location: in the 'beff
SA, Australia

ive just bought an obd2 scanner off ebay, im gonna give my car a scan when it arrives. If you're in the north of adelaide i can scan your car too, if ya want?

 

_________________

EL Mont- mods: 2.5" catback, clear indicator repeaters.

Planned mods: Boooooooooooooossssssssst :D

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Temperature issues
Posted: Thu Feb 28, 2013 3:47 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

you do realse that the ef/el dont use a obd2 port, i believe its obd1 port, different plug, different protocol
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Temperature issues
Posted: Thu Feb 28, 2013 7:03 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 218

Joined: 17th Sep 2012

Gallery: 3 images

Ride: EL Fairmont

Power: 12 rwkw

Location: in the 'beff
SA, Australia

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anybody want an obd2 scanner? brand new lol

 

_________________

EL Mont- mods: 2.5" catback, clear indicator repeaters.

Planned mods: Boooooooooooooossssssssst :D

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 11:56 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names