Fordmods Logo

URGENT - car stuffed, likely radiator? 

 

Page 1 of 2 [ 20 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: URGENT - car stuffed, likely radiator?
Posted: Sun May 25, 2008 9:12 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 144

Joined: 4th May 2008

Location: sydney
NSW, Australia

I gave the car a bit of a go so to speak, heared a loud sort of bang noise, then constant 'tssssssssssssss' sound. red light came up on dash. EA falcon MPI 5 speed.

Pulled over to find steam coming from engine, then it proceeded to spew out green fluid which i guess is from the radiator.

Now i'm no mechanic by any means but will try fixing it with some mates when it gets light, what is it that has gone wrong?

Any advice much appreciated.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 25, 2008 9:21 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1543

Joined: 7th Mar 2007

Ride: ED Pwnage Pwr!!

Location: onawhoopwhoop
SA, Australia

Most likely a radiator hose, or cap.

make sure when you fill it back up, put some more coolant in with the water :D

 

_________________

Adelaide Motorplex < Click on it! You know you want too!
ED HP AU XR6, Wade, T5, and all the usual stuff!

Quote:
Thats not the point *a**hole

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 25, 2008 9:23 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

green fluid is most likely coolant from either the radiator or even a hose has come off

when there is some light have a look to see if there are any hoses missing or off

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 25, 2008 9:46 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 6168

Joined: 5th Nov 2004

Heater hose i rekon. :P

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 25, 2008 9:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1863

Joined: 30th Apr 2006

Location: Melbourne
VIC, Australia

Sounds like a hose of some description. It's a bit hard to say which one though.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 25, 2008 9:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 2637

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EL TURBO GHIA

Power: 372 rwkw

Location: penrith
NSW, Australia

heater hose under inlet manifold

 

_________________

HMMMM BOOST !!!


ED fairmont R.I.P

STREET FORDS FEATURE CAR ISSUE 42

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 25, 2008 10:32 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 411

Joined: 21st Aug 2006

Ride: EL XR6, Blueprint, Turbo

Location: Melbourne
VIC, Australia

happed to me, and the car went all sluggish, the heater hose before the heater tap under the intake manifold split, so run your fingers over the hoses to check for splits.

 

_________________

Image
http://www.myspace.com/luke_xr
230rwkw - 10psi

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 25, 2008 11:38 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 144

Joined: 4th May 2008

Location: sydney
NSW, Australia

alright will do thanks for the advice guys.

initial thoughts was one of the hoses came off under the pressure, i'll check it all in the light tomorrow morning.

also if it is any use, the car feels as the it is stalling while im driving it. this usual? its a manual car, and when the revs get low and you are in gear and its about to stall - thats what it feels like. kind of jerkey. which makes me worried it might be to do with the clutch? but gear change is fine....

anyway i'll check tomorrow hopefully its just a pipe that has s**t itself.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 26, 2008 12:36 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 144

Joined: 4th May 2008

Location: sydney
NSW, Australia

blown a chunk of metal out of the radiator.

new one going in today.

also the clutch fan has a couple chunks out of it so i guess i'll be putting in some thermofans.

i'm just wondering though why it feels very bumpy to drive, like its about to stall (but not stalling). Can anyone help me? I thought it might have been due to the clutch fan being a bit broken?

and a red light pops on on the dash cluxter at the bottom but i dont know what it means.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 26, 2008 12:56 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

mystery wrote:
blown a chunk of metal out of the radiator.

new one going in today.

also the clutch fan has a couple chunks out of it so i guess i'll be putting in some thermofans.



F**k thats an effort!

no idea why the car is doing what you describe maybe some water on the dizzy?

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 26, 2008 1:49 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Posts: 77

Joined: 17th Feb 2008

Location: sydney
NSW, Australia

Try unplugging the MAP sensor and see how it goes, might be cactus

 

_________________

"I believe that Human beings and fish can peacefully coexist" - George W Bush

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 26, 2008 6:32 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 25

Posts: 84

Joined: 1st Jan 2008

Ride: EF II Ghia

Location: Newcastle
NSW, Australia

Are you sure no engine mount bolts are missing?

My driver side engine mount came loose somehow and let the whole clutch fan scrape into the radiator when I droped the clutch! I bought a new mount thinking I broke it, turns out some bolts were missing... though I think someone might of been stuffing around with my car at the time.

Make sure that light isnt anything to do with oil pressure
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 27, 2008 12:05 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 144

Joined: 4th May 2008

Location: sydney
NSW, Australia

problem fixed new radiator in.

i should get some pics because yep it was a tremendous effort :)

i rekon one of 2 things either the hose (short one from radiator coolant tank to top of engine) came off and took a chunk out of the clutch fan which went into the radiator and cut it up.

or the engine lifted since one of the mounts is coming loose and pushed the clutch fan into the radiator and that did the damage.

thanks for the advice though, will now be putting in thermos since the clutch fan is semi-rooted.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 27, 2008 4:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 617

Joined: 18th Mar 2008

Gallery: 4 images

Ride: BAII XR6T

Location: Silverdale
NSW, Australia

good to hear man, any before pictures? haha

 

_________________

FOR SALE BAII XR6 TURBO

Build Thread StrawbZ AU XR6 & BAII XR6T

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 27, 2008 6:09 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 144

Joined: 4th May 2008

Location: sydney
NSW, Australia

aha i'll get some for you guys, uckf'd it real good. i think the shuder is from the engine lifting, i must have ripped a mount and that made the engine and hence clutch fan rise and smack the radiator.

pics soon
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 20 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 3:21 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names