Fordmods Logo

urgent!! wade 1636, car running rough 

 

Page 1 of 2 [ 24 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 1:34 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 94

Joined: 6th Apr 2009

Ride: 1993 ED Falcon GLi

Location: Cranbourne
VIC, Australia

just got off the phone to the mechanic who said he installed the wade 1636 in the car, but its idling rough and tries to stall when driving

being a mild cam shouldnt it work ok with the computer??

 

_________________

ED 4.0L auto... pacemaker PH4480, Aus Pac Catback exhaust, wade 1636 with j3 tune =130rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 1:38 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 358

Joined: 7th Jun 2007

Ride: NA Fairlane / FE LTD

Location: bayswater
VIC, Australia

1636 is as high as they recomend you go without other engine mods. I had one in my fairlane and it ran fine. Check with your mechanic and make sure he used double shims in the lash adjusters.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 1:45 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1320

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

+1 on the shims

also get your mech to clean out the throttle body, and set the base idle with the ISC disconnected.
Also bump up the base timing to 15 degrees, from the usual 10.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 1:53 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 358

Joined: 7th Jun 2007

Ride: NA Fairlane / FE LTD

Location: bayswater
VIC, Australia

yep play with the timing and back it off a touch when it starts to ping. Clean the ISC while doing the throttle body.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 2:03 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 94

Joined: 6th Apr 2009

Ride: 1993 ED Falcon GLi

Location: Cranbourne
VIC, Australia

he confirmed that it has definitely been double shimmed, i gave wade cams a call, and he said that the battery has to be disconnected for at least half an hour before the computer can re learn itself.The mechanic was going to leave it for a while and then get back to me.

 

_________________

ED 4.0L auto... pacemaker PH4480, Aus Pac Catback exhaust, wade 1636 with j3 tune =130rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 2:11 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 358

Joined: 7th Jun 2007

Ride: NA Fairlane / FE LTD

Location: bayswater
VIC, Australia

Yes the ecu will have to get all the air/fuel peramaters and recalculate everything. Just drive it for a couple of days and take it from there. Sorry I thought you had the car back from the mechanic.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 2:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4326

Joined: 30th Oct 2006

Gallery: 18 images

Ride: Envi EF

Location: Grafton
NSW, Australia

Any cam change will generally have the car coughing and spluttering for a while, but you definitely need to reset the ECU. My 1673 would barely run right after it was installed.

 

_________________

>>>EF Futura T build<<<

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 2:15 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 2563

Joined: 19th Feb 2007

Gallery: 21 images

Ride: 98 EL Futura

Power: 199 rwkw

Location: Lilydale
VIC, Australia

dont worry about it, mine was pretty rough when i first got that cam in. Mine would stall at lights and if i turned an was in reverse it would stall, so i just adjusted the idle so it would rev at around 850-900rpm.

 

_________________

EL Futura: CVE head, Wolf V500, ICE Ignition and Coil, 36lb injectors, Walbro 255lb, Paci comps, 3" exhaust, T5, Harrop Truetrac with 3.9s. Now with 198.9rwkw, (~185rwkw and 13.80 @99.1mph) with more power to come

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 2:16 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 539

Joined: 30th Nov 2004

Location: Melbourne
VIC, Australia

When i installed my 1636, it idle'd a little rough (wouldn't say it was a concern) but stalled every time i would put it in gear, and try to drive with no accelerator.

i let it idle for about half an hour, then tried to reverse out of the drive way - about 3 restarts i got to the road, took about 100Km of driving for it to completely stop stalling.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 2:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 627

Joined: 5th Dec 2009

Gallery: 2 images

Ride: GREEN ED XR6

Power: 249 rwkw

Location: CENTRAL WEST QLD
QLD, Australia

Take it for a good drive and let it run in (about 200ks will do it or drive around town and highway for about an hour or so varying the rev range

 

_________________

AU2 engine with Hoppers head/cam performance package & spool rods / CP pistons ,Snort 1200 plenum, T56 Manual & Billet short shifter, Front & Rear Slotted rotors, Pedders lowered suspension, LSD and tuned with EMS stinger 4424 347rwkw THE ED XR6 IS BOOSTED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 4:20 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1320

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

set your base idle correctly and it wont stall at all!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Wed Apr 07, 2010 5:48 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Did he bleed the lifters before putting them back in?

If they weren't, they may be holding the valves open slightly, causing the idle stalling. Would also cause the thing to run a bit rich too.

And when you say double shim, we hope we are all talking the same thing.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Thu Apr 08, 2010 6:56 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 94

Joined: 6th Apr 2009

Ride: 1993 ED Falcon GLi

Location: Cranbourne
VIC, Australia

thanks for the help guys, took the car for a decent drive earlier today, runs alot smoother once it has warmed up. I upped the base idle slightly to stop it from stalling at the lights, its still running very rich though

looks like j3 chip is the next step?

 

_________________

ED 4.0L auto... pacemaker PH4480, Aus Pac Catback exhaust, wade 1636 with j3 tune =130rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Mon Apr 12, 2010 12:53 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 94

Joined: 6th Apr 2009

Ride: 1993 ED Falcon GLi

Location: Cranbourne
VIC, Australia

its been almost a week and the car is still fairly rough and fuel consumption isnt to great, surely this isnt normal for such a mild cam??

 

_________________

ED 4.0L auto... pacemaker PH4480, Aus Pac Catback exhaust, wade 1636 with j3 tune =130rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: urgent!! wade 1636, car running rough
Posted: Mon Apr 12, 2010 2:04 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 2563

Joined: 19th Feb 2007

Gallery: 21 images

Ride: 98 EL Futura

Power: 199 rwkw

Location: Lilydale
VIC, Australia

Campbell18 wrote:
its been almost a week and the car is still fairly rough and fuel consumption isnt to great, surely this isnt normal for such a mild cam??


You will need a J3 chip if you want to run proply and have good economy

 

_________________

EL Futura: CVE head, Wolf V500, ICE Ignition and Coil, 36lb injectors, Walbro 255lb, Paci comps, 3" exhaust, T5, Harrop Truetrac with 3.9s. Now with 198.9rwkw, (~185rwkw and 13.80 @99.1mph) with more power to come

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Cogdell and 23 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 10:53 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names