Fordmods Logo

varieing idle 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: varieing idle
Posted: Sat Oct 21, 2006 10:58 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 6

Joined: 21st Oct 2006

Location: sydney
NSW, Australia

hey ammm i got a eb xr6 and for sum reason at idle is goes lyk up and down it can sumtimes vairy up to 500rpm ne advice wud b very helpfull
cheers

 

_________________

new add is neva_l8_in_a_xr8@hotmail.com

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Oct 21, 2006 11:01 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

does it misfire or behave oddly when your driving? or just when at idle.

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 29, 2006 4:31 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 6

Joined: 21st Oct 2006

Location: sydney
NSW, Australia

just at idle and it only does it sumtimes

 

_________________

new add is neva_l8_in_a_xr8@hotmail.com

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 29, 2006 4:31 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 6

Joined: 21st Oct 2006

Location: sydney
NSW, Australia

just at idle and it only does it sumtimes

 

_________________

new add is neva_l8_in_a_xr8@hotmail.com

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 29, 2006 4:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 2288

Joined: 4th Dec 2004

Ride: '98 EL Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

sounds like a vacuum leak somewhere.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 29, 2006 4:35 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 3083

Joined: 22nd Sep 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF

Location: Melbourne
VIC, Australia

first thing to check would be the iac valve wich is the tube looking thing ontop of of your throttle body. its held on by 2 10mm bolts and two wires. take it off clean it out, with carbie cleaner/petrol and put it back on. usually fixes most idle problems.

 

_________________

Image
latest mod: A Service
MY BUILD THREAD

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 29, 2006 4:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

have you disconnected your battery lately? if so, the computer will have to relearn idle.

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 29, 2006 5:22 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 1

Joined: 17th Nov 2005

Location: Perth
WA, Australia

ALL WRONG, I HAD THE SAME PROB WITH MY EA, SEARCHED FOR WEEKS, TRYING ALL VACUUM OPTIONS, EVEN HAD EXPERTS AT FORD STUMPED, TURNED OUT TO BE FAULTY IDLE SPEED SENSOR. TRY CLEANING IT FIRST BEFORE REPLACING IT. LOCATED ON TOP OF THROTTLE BODY. I READ RECENTLY IN FORUM SECTION A GOOD DESCRIPTION ON HOW TO GO ABOUT IT. 5 YEARS TOO LATE FOR ME THOUGH. GOOD LUCK
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 29, 2006 5:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

welcome neville, now turn off caps lock and introduce yourself.

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 29, 2006 5:29 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 2288

Joined: 4th Dec 2004

Ride: '98 EL Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

Neville wrote:
ALL WRONG, I HAD THE SAME PROB WITH MY EA, SEARCHED FOR WEEKS, TRYING ALL VACUUM OPTIONS, EVEN HAD EXPERTS AT FORD STUMPED, TURNED OUT TO BE FAULTY IDLE SPEED SENSOR. TRY CLEANING IT FIRST BEFORE REPLACING IT. LOCATED ON TOP OF THROTTLE BODY. I READ RECENTLY IN FORUM SECTION A GOOD DESCRIPTION ON HOW TO GO ABOUT IT. 5 YEARS TOO LATE FOR ME THOUGH. GOOD LUCK


Woooh settle down big Nev settle down. My mate also had the same problem with his EF and it was a simple vacuum leak. Sure you can tell people what your opinion and experiences are but no need to come in caps lock a blazin telling everyone that they are wrong.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 29, 2006 5:35 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi

i have a similar problem ive changed iac and it still did it but for some reason if i unplug the map sensor spray wd40 on the plug and plug it back in the idle goes back to normal it does it every 4 months or so so i just unplug the map and plug it back in and its all ok for a nother 4 months ...
there could be another reason for it like a bad connection but it works for me..

so maybe just un plug the iac and map and spray the plugs with wd40 and see if that helps..
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 29, 2006 7:12 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 28

Posts: 1135

Joined: 27th Oct 2005

Gallery: 3 images

Location: SA
SA, Australia

mmm i had the same problem in my ef... would be a little bit up and down at idle, then it would like surge on the highway, but rarly around town. turned out to be cam angle sensor but eb wouldnt have that. i also had a few vacume leaks and a dodgy Pcv valve. might pay to run diagnostics on the ecu and see what codes it returns
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 01, 2006 7:54 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 6

Joined: 21st Oct 2006

Location: sydney
NSW, Australia

thanx for tha tips boys

 

_________________

new add is neva_l8_in_a_xr8@hotmail.com

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 01, 2006 8:03 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 158

Joined: 10th Apr 2006

Ride: XE 351 & BA XT FALCON

Location: Thornlie
WA, Australia

If has the original distributor check that and the coil.my ed xr6 did the same thing.replaced these and it fixed the probem.the coil had a small crack and the distributor was tired.not bad for 310 000 kays! :)
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 7:26 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names