Fordmods Logo

water pump issue 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: water pump issue
Posted: Sat Apr 28, 2012 4:25 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 26

Posts: 276

Joined: 27th Jun 2007

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hey guys, I'm having trouble doing the EL Falcon water pump. I've got this little rubber o-ring that goes on the pipe on theb ack of the water pump, when i go to put the pump on, it just pushes the o-ring back down the pipe rather than going into the pump.

The last two times I've had to pull the pump back off because its leaking from that pipe when the car is off.

I've seen this picture:"

Image

Thats the o-ring im talking about. Is it supposed to go inside the pump when the pump is on, or sit on the outside of it?

How can I stop this from happening?

Last time I put it inside the water pump, on the edge where the pipe meets and silliconed it down, but it still leaked.

My max ellery's manual doesn't even mention it but obviously its needed.

Last edited by Damoo on Sat Apr 28, 2012 4:36 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: water pump issue
Posted: Sat Apr 28, 2012 4:35 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

its supposed to sit on the pipe but go into the water pump, i always use a little silicon on the o ring, it helps it slide into the pump and helps seal it...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: water pump issue
Posted: Sat Apr 28, 2012 4:41 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 26

Posts: 276

Joined: 27th Jun 2007

Location: Melbourne
VIC, Australia

TROYMAN wrote:
its supposed to sit on the pipe but go into the water pump, i always use a little silicon on the o ring, it helps it slide into the pump and helps seal it...


Thanks mate, what do you use to seal the water pump? I'm using gasket maker, or should I just use sillicon?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: water pump issue
Posted: Sat Apr 28, 2012 5:36 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

you can use either on the pump gasket, but its not necessary..
i use a thin layer of silicon just to make sure, but they should seal fine with just the gasket..
the o ring i also use silicon, only because every new pump ive fitted with nothing has leaked a little at some stage..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: water pump issue
Posted: Sat Apr 28, 2012 6:16 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 26

Posts: 276

Joined: 27th Jun 2007

Location: Melbourne
VIC, Australia

Ah yep, I put some silicon on the o-ring itself, and some on the outside.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: water pump issue
Posted: Sat Apr 28, 2012 11:39 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

But maybe splash out and providing the pipe isn't corroded and broken, buy a new O ring. Shouldn't need sealant. But why not to be sure.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: water pump issue
Posted: Sat Apr 28, 2012 11:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 102

Posts: 466

Joined: 22nd Jun 2011

Ride: '97 EL Fairmont Ghia

Location: Perth
WA, Australia

You just put a smear of vasoline around the o ring before you put it on. After the heater pipe was on I put some silicon just to be sure.

 

_________________

EL Ghia

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 5:57 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names