Fordmods Logo

Weird engine noise :S not the tick tick crap 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Weird engine noise :S not the tick tick crap
Posted: Sat Feb 03, 2007 11:03 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hey everyone.

I have noticed that my car makes a funny noise when it is idling and the noise increases in repetition as I accelerate. I don't think it is related to the rattling noise from the timing chain when I hit 2000RPM but I could not source out where the noise was coming from.

Anyways the noise is hard to explain and is pretty faint compared to engine noise. The noise is like metal grinding on metal but barely, like when you have a warped brake disc and the warp bit just touches the brake pad (if worn) and makes the shhh noise? (I don't know how to explain it :?)

During idle you can here it every second or so...so I don't think it is in the engine since it would repeat more over if it was in the engine. What exactly could it be?

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 04, 2007 12:21 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

take the drive belt off and run it for a few mins.
If no noise then you can go fishing on any of the acc's along it.
I've found the bearings inside the AC compressor make a rattley noise when hot and engaged.

however when you said the noise 'dies out' when over 2000rpm... well thats about the stage the oil kicks in the tensioner for the chain. under 2k the spring does a lot of the work (i've been informed)

For the hell of it.. replace the idler pulleys, I did mine this week and it cost me $44 the pair from ford. makes heaps of difference to idle sounds.

Also the PS pump makes strange sounds if the vane gets flogged out (does the problem still persist when you steer?)

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 04, 2007 12:32 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

well the noise is always there when the engine is running...though the noise only drowns out after 2000RPM due to the rattling of the timing case which has a broken guide...the plastic bit that points up when you take the rocker cover off.

I listened for it before and found it on the drivers side. Which puts it down to the pulleys on that side of the engine...so alternator and such.

Will pull the drive belt off and see how it goes...How long can the engine run without the alternator?

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 04, 2007 12:40 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

for a while!
but I wouldn't want the block/head to cook with the 'wheres my water syndrome'!

2 mins should be a long time to figure it out.

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 04, 2007 12:51 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 3083

Joined: 22nd Sep 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF

Location: Melbourne
VIC, Australia

dont drive it with t5he belt off tho

 

_________________

Image
latest mod: A Service
MY BUILD THREAD

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 04, 2007 1:34 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

rushed wrote:
dont drive it with t5he belt off tho


I figured that much :P but thanks for the heads up marc

Quote:
for a while!
but I wouldn't want the block/head to cook with the 'wheres my water syndrome'!

2 mins should be a long time to figure it out.


Cheers Krytox...see how I go tomorrow and I'll get back to you...

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 04, 2007 3:59 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 51

Posts: 720

Joined: 18th Sep 2005

Ride: ef fairmont

Location: orange
NSW, Australia

it could be the trans converter bolts .thay might be a bit loose and scraping on the bottom insectoin cover ?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 11:33 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names