Fordmods Logo

Whine after cam install 

 

Page 1 of 1 [ 3 posts ] 

 
 Post subject: Whine after cam install
Posted: Sat Jan 15, 2011 1:07 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 28

Posts: 6

Joined: 22nd Sep 2007

Ride: ef

Location: melbourne
VIC, Australia

Just finished putting in a wade 1673 into my ef xr6, started up all good, all fine except for a whine.

im thinking it might be something with the tensioner? i put it back in the way it came out, it was apart? is that how it was supposed to be?

ive done this one time before, and it was a damn headache then aswell, but i just couldnt remember how i did it last time.

so there was the setting where 1. the whole unit locks into itself, then 2. when turning it with the allen key it pokes abit of it out, then 3. when turning it out again it all shoots apart.

which one of these is it supposed to be like?

just wanna know if thats the problem before i cause any damage!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Whine after cam install
Posted: Sat Jan 15, 2011 12:12 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

It may be the tensioner is too tight and the chain is rubbing badly on one of the guides.

There should be a little bit (like 2mm) of slack in the chain at rest. If there's none, its too tight.

Do a search for the head gasket swap doco, there are a few decent posts on how to correctly install and set the tensioner, with lots of pics.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Whine after cam install
Posted: Mon Jan 17, 2011 7:10 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 28

Posts: 6

Joined: 22nd Sep 2007

Ride: ef

Location: melbourne
VIC, Australia

ye mate fixed it, it was the tensioner thanks heaps
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 12:00 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names