Fordmods Logo

Whistling from engine bay plus poor idle 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: Whistling from engine bay plus poor idle
Posted: Thu May 08, 2008 7:05 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 8th May 2008

Ride: AU 1

Location: Perth
WA, Australia

Hi all,

New to the forums, but have been reading a few posts since we bought a Au1 4ltr 6 cyl about three months ago.

Problem is there is a noisy whistling noise from the engine bay now, and its driving me nuts. I have tried to located the source of the noise and it sounds like its coming from around the area just under the throttle body (which I cleaned along with the IAC)

have replaced so far:

serpentine belt, tensioner pulleys, spark plugs (for rough idle) but to no avail.

Somebody mentioned vacume leak, so I have tried all pipes and all hold a vac ok, so maybe a gasket leak? but would that whistling noise hold in time with engine revs? could the charcol canister make that kind of noise if faulty?

Rough idle I think is a injector seal prob, spraying some carb cleaner around the injectors with engine running smooths out the idle, so changed o rings on first two injectors but still does it, and now spraying carby cleaner does not smooth out the idle.

Any ideas fellas? prob time to go see the proffesionals :shock: , so could anybody reccomend a good mech in Perth metro area?

Cheers all.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 08, 2008 7:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

your first 2 injectors might be blocked causing the rough idle, which is why the carby clean didnt work after you put new o-rings on them.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 08, 2008 7:08 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 338

Joined: 27th Jul 2007

Gallery: 5 images

Ride: BA & EF XR6

Location: City
NSW, Australia

is your air cleaner all tight

 

_________________

Image
The dichotomy between atrophy and hypertrophy. If you're not growing, you're decaying. Get busy living, or get busy dying!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 08, 2008 7:49 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 8th May 2008

Ride: AU 1

Location: Perth
WA, Australia

Thanks for the replys guys, yeah the two injectors are prob blocked so they need a proper off car clean to see.

The air cleaner was ok, but I will remove the element and see if that helps, and check the connections

cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 08, 2008 7:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 850

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: 03 BA Fairmont

Location: Forest Lake
QLD, Australia

air con compressor? i know they make strange noises in the au onwards...

 

_________________

Regards,
Punnisher_42
_____________
2003 BA Fairmont - Stock standard
1994 U13 cough Nissan Cough Bluebird

Favorite Quotes:
"Sportwagon = homo-erotic wank-fest." - downingj

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 08, 2008 8:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1543

Joined: 7th Mar 2007

Ride: ED Pwnage Pwr!!

Location: onawhoopwhoop
SA, Australia

Check the intake manifold gasket :)

 

_________________

Adelaide Motorplex < Click on it! You know you want too!
ED HP AU XR6, Wade, T5, and all the usual stuff!

Quote:
Thats not the point *a**hole

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 08, 2008 11:16 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 8th May 2008

Ride: AU 1

Location: Perth
WA, Australia

Cheers boys,

I will check the intake gasket tomorrow, put a bit of engine oil around it, see what happens.

cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 09, 2008 8:32 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

I'd say it is a vacuum leak. Is there sort of a depressurizing sound when you turn the car off?

If so then there definitely is a vacuum leak.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Yeah..
Posted: Fri May 09, 2008 8:58 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 81

Joined: 8th May 2007

Ride: NA Fairlane SVO

Location: Brisvegas
QLD, Australia

It really does sound like a vacuum leak problem, and if it resulting in the idle being rough I would check the map sensor vaccum cable. You could have hit it with the carby cleaner when you were sprayin the injectors
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 09, 2008 2:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 3785

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Ford

Location: Victoria
VIC, Australia

Where is the map sensor vaccum cable located on a 4.0 ED? I'm having a similar sound from my engine at the moment so I might have to check things.....My engine has a set of recently recoed injectors so I know it's not that.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 09, 2008 9:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 441

Joined: 23rd Nov 2007

Location: Brisbane
QLD, Australia

Facing the front of the car, it is on your right(attached to the firewall and behind a wiring loom) just remove the metal clip holding the loom there and two srews (phillps head) and your done,apart from the plug and vaccum line.

It is black and rectangular in shape.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat May 10, 2008 2:25 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 35

Joined: 25th Mar 2007

Location: Penola
SA, Australia

BTW- Don't put oil on the exhaust manifold unless you want a steady stream of burning/ smouldering oil coming from your engine bay.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 18 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 2:55 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names