Fordmods Logo

Why go the AU ECU? 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: Why go the AU ECU?
Posted: Tue Apr 24, 2012 7:44 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 79

Posts: 179

Joined: 11th Sep 2010

Location: Mount Martha
VIC, Australia

I'm just wondering when people do an AU VCT conversion into E-series many go to the effort of wiring in an AU ECU/ harness? What is the advantage over an E series ECU with a J3 with the VCT fuel/spark maps flashed in?

 

_________________

she dream't she was a bulldozer, she dream't she was alone in a field

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Why go the AU ECU?
Posted: Tue Apr 24, 2012 7:50 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 4599

Joined: 30th Aug 2010

Ride: BF XR6,

Location: NEWCASTLE
NSW, Australia

Ive never herd anyone using an au ecu into an e series

 

_________________

BF XR6
xr8 snorkel,typhoon lower snorkel,territory intake pipe,20% underdrive kit,pacemaker extractors,high flow cat,xforce exhaust,t56 conversion hd turbo clutch/ flywheel,m86 3.45 lsd,custom tune187.1rwkw as an auto

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Why go the AU ECU?
Posted: Tue Apr 24, 2012 8:09 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

Many have tried using an AU Series One (smartlock) ecu into an EF to Gain the Sequential Injection (EF's are wired for it)

You would benefit more with a J3 chip or change the wiring to an EL ECU with Dissy for timing adjustments.
Use a Jaycar RPM trigger for the cam timing.

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Why go the AU ECU?
Posted: Tue Apr 24, 2012 11:59 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 79

Posts: 179

Joined: 11th Sep 2010

Location: Mount Martha
VIC, Australia

Krytox wrote:
Many have tried using an AU Series One (smartlock) ecu into an EF to Gain the Sequential Injection (EF's are wired for it)

You would benefit more with a J3 chip or change the wiring to an EL ECU with Dissy for timing adjustments.
Use a Jaycar RPM trigger for the cam timing.


Does this mean an AU VCT series 1 ECU can be plugged into an EF and work a VCT motor as it should with the benefit sequential injection even if its minor? Then I could get a J3 chip on top for extra herbs or economy? Or do mods need to be made with the loom etc?

 

_________________

she dream't she was a bulldozer, she dream't she was alone in a field

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Why go the AU ECU?
Posted: Wed Apr 25, 2012 12:20 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

As I said, many have tried.

I haven't known anyone to have had an AU in EF working. the pinouts vary a small amount.

afaik there wasn't a Series One VCT?

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Why go the AU ECU?
Posted: Wed Apr 25, 2012 6:43 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

i have heard of attempts of useing a au series 1 ecu in ef and all have been un successfull..i know wireing pin outs are different so there were some wires to be changed,, im pretty sure "twase" tried it in his ef a few years back..

i originally ran my vct engine off the factory ecu using a jaycar rpm switch, and it worked great...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Why go the AU ECU?
Posted: Wed Apr 25, 2012 8:26 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Yes I tried and the wiring loom change was extensive and mainly related to AC, ABS ..... I eventually got it running on LPG but unable to get the injectors to fire on petrol before I gave up.
The ECU I had was VCT series 1 and supposed to be Smartlock I also tried a AU non VCT Manual ECU again supposed to be Smartlock with the same result. The thinking at the time one of the following:
>Smartlock on E series was not compatible with AU Smartlock.
>Both ECU's were smartshield.
>Wiring error that I had missed and could not uncover.

I did try an AU BEM but unfortunately I plugged it into the EL loom beftore I discovered that the pins differ between them and may have fried it , again no change. At this point I gave up.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Why go the AU ECU?
Posted: Wed Apr 25, 2012 3:16 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 79

Posts: 179

Joined: 11th Sep 2010

Location: Mount Martha
VIC, Australia

Thanks for the info guys. Definitely too complicated for me! Seems to run very well with EF computer at the moment so i'll leave it be.

 

_________________

she dream't she was a bulldozer, she dream't she was alone in a field

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 25 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 8:29 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names