Fordmods Logo

WHY WONT MY XG UTE START? 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: WHY WONT MY XG UTE START?
Posted: Fri Jan 13, 2012 2:07 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 46

Posts: 104

Joined: 9th Jul 2009

Ride: 1995 XG ute

Location: gold coast
QLD, Australia

swapped stock ecu 3DAC for xr6 wagon 3TAA (both manual) and no start.
will crank but not turn over.
smartlock issue? relay?
HELP!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: WHY WONT MY XG UTE START?
Posted: Fri Jan 13, 2012 2:36 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 46

Posts: 104

Joined: 9th Jul 2009

Ride: 1995 XG ute

Location: gold coast
QLD, Australia

UPDATE. ute starts; runs fine.. bit choppy under hard throttle at idle but otherwise good. bit lower idle base than i thought to....
at fist no dash lights and no start. rang ford service here(yes i know; usually last resort!) and of course the guy in the service dept i spoke to didn't even know what model was smartlock or when first coilpacks appeared. thanked him and rang parts dept, got the advice: leave ign. turned on for hour or so and cross fingers.
after that(10 mins ago) gave 1 last try and bang! fires up straight away, drives like a champ.

any ideas??!!! ecu self learn(turned off, not running!!!)? ignition self learn????
just want to know now!
auto sparkies must all hate their jobs...........
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: WHY WONT MY XG UTE START?
Posted: Fri Jan 13, 2012 2:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 4599

Joined: 30th Aug 2010

Ride: BF XR6,

Location: NEWCASTLE
NSW, Australia

usually if you change the ignition barrel it needs to relearn it and the ignition needs to be left on for an hour or so, ive swapped computers beforre and never had a problem?

 

_________________

BF XR6
xr8 snorkel,typhoon lower snorkel,territory intake pipe,20% underdrive kit,pacemaker extractors,high flow cat,xforce exhaust,t56 conversion hd turbo clutch/ flywheel,m86 3.45 lsd,custom tune187.1rwkw as an auto

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: WHY WONT MY XG UTE START?
Posted: Fri Jan 13, 2012 7:23 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 46

Posts: 104

Joined: 9th Jul 2009

Ride: 1995 XG ute

Location: gold coast
QLD, Australia

bry40l wrote:
usually if you change the ignition barrel it needs to relearn it and the ignition needs to be left on for an hour or so, ive swapped computers beforre and never had a problem?


nope never happened to me either!!
all good now tho so stoked.... ED wagon xr6 manual ecu for $66 (ebay!!!!!) was so happy didn't expect any dramas; then was thinkin that it was fried.....
now for the head........(all donations welcome!!!)
actually, suspension is next......
cheers.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: WHY WONT MY XG UTE START?
Posted: Fri Jan 20, 2012 11:34 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 46

Posts: 104

Joined: 9th Jul 2009

Ride: 1995 XG ute

Location: gold coast
QLD, Australia

UPDATE 20/1/12
first full tank after ecu transplant; at 3/4 mark on gauge and done 452 k's.... a marked improvement! gotta go thru another couple tanks i reckon for definitive results but so far already gained 20-50 k's at 3/4 level(i fill to top of pipe..expansion be damned!)....
pretty pleased so far but does/will this prove better fuel maps for sedan issue ecu's? your all thinking "obviously" but from lack of response, hard to tell..
any similar experiences welcome.....
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 5:52 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names